Ondersteuning van vrouwen met perinatale rouw op de werkplek

Er zijn meer gevallen van perinatale rouw dan je je ooit kunt voorstellen. Deze situatie roept de vraag op of het nodig is om moeders te ondersteunen na zo'n tragische gebeurtenis. Hoe kunnen degenen op hun werkplek helpen? Ontdek het hier.
Ondersteuning van vrouwen met perinatale rouw op de werkplek
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 30 juni, 2023

Een kind verliezen tijdens de zwangerschap of onmiddellijk na de geboorte is een van de vreselijkste situaties waarmee een mens ooit geconfronteerd kan worden. Inderdaad worden alle hoop en doelen van de moeder, evenals haar gevoelens voor haar baby, door deze tragische gebeurtenis verstoord. Plotseling stort haar emotionele kosmos in en ontstaat er een brandend en onbrandbaar gevoel. Het verlamt haar en doorboort elke gedachte en emotie. Dit is perinatale rouw.

Rouw is een normale en gebruikelijke reactie als we iemand verliezen van wie we houden. Het komt voort uit de breuk van wat was opgebouwd, dat plotseling wankelt en instort. Voor de meeste moeders vertegenwoordigt het een geheel van instortende emoties die, soms op een verhulde manier, het einde van alle hoop bedreigen.

“Wanneer een verlies zich voordoet tijdens de zwangerschap, lopen leven en dood samen.”

-Ana Pía López-

Perinatale rouw en de werkplek

Er is een lange traditie van definities (Spaanse link) die zich scharen rond de angstaanjagende wereld van perinatale rouw. De pijn die ontstaat als gevolg van deze hartverscheurende episodes is moeilijk te definiëren. In feite verlengen sommige deskundigen de perinatale periode tot het eerste levensjaar van het kind (Pía, 2011).

Een groot aantal vrouwen dat met deze tragedie wordt geconfronteerd, werkt. Maar in de regel verbergen ze hun lijden omdat ze bang zijn ontslagen te worden als hun prestaties afnemen of omdat ze bang zijn dat hun ervaring tegen hen zal tellen. Dit plaatst hen in een uiterst gecompliceerde situatie.

Werkgevers, managers en het personeel dat verantwoordelijk is voor andere werknemers moeten zich realiseren dat ze de rouwende moeder veel kunnen helpen. Ze moeten zowel tijd als ruimte krijgen om hun verlies te verwerken, totdat ze licht aan het eind van de tunnel beginnen te zien.

“Rouw is als een oceaan; diep en donker, soms kalm en soms onrustig, maar altijd aanwezig.”

-Earl Grollman-

Vrouw wordt geknuffeld
Het creëren van steungroepen onder collega’s kan de moeder helpen haar verdriet te verwerken.

Hulp op de werkplek

De manier waarop een baas of manager reageert op deze gevoelige en tragische situatie zegt veel over de werkomgeving. Het brengt inderdaad een krachtige boodschap over, want de werkplek moet een gezonde omgeving bieden, evenals de veiligheid die werknemers nodig hebben.

Als werkgevers vrouwen helpen die hun kinderen hebben verloren, communiceert dat dus naar de andere werknemers dat het bedrijf geeft om het welzijn van zijn werknemers. Als zodanig kunnen werkgevers kiezen tussen mededogen en steun of onmenselijkheid en onverschilligheid.

Wie voor het eerste kiest, ontwikkelt een soort persoonlijk handelsmerk waaruit blijkt dat ze zich richten op hoe waardevol hun werknemers zijn.

Hoe bereiken ze dit? Rekening houden met de wensen van de moeder in plaats van met hun eigen wensen is een goed begin. Iedereen ervaart verdriet namelijk op een zeer persoonlijke en subjectieve manier. Daarom is meegaan in de behoeften van de moeder een waardevolle techniek.

“Het verlies van een kind is niet iets om overheen te komen, maar iets wat we leren mee te nemen.”

-Amy Wright Glenn-

Richtlijnen voor ondersteuning vanuit het werk bij perinatale rouw

Het CIPD heeft onlangs een gids voor goede omgangsvormen (Spaanse link) gepubliceerd. We gaan die verkennen, met als doel een actiekader te bieden voor bazen, managers en werkgevers die geconfronteerd worden met werknemers die lijden onder de tragische uitkomst van perinatale rouw.

Er zijn veel steunmaatregelen en manieren om steun te verlenen aan hen die lijden. Veel mensen zijn empathisch. Medeleven leidt er echter toe dat ze soms niet weten wat ze moeten doen of hoe ze de lijder kunnen helpen. De CIPD gids stelt het volgende voor.

Als ze afwezig zijn op het werk, reageer dan met mededogen

Flexibel zijn is de sleutel. De moeder staat voor een oceaan van lijden zonder duidelijk einde.

Organiseer netwerken

Het opzetten van steungroepen of netwerken biedt hulpbronnen die andere werknemers met de moeder kunnen delen. Als ze echter niet aan deze groepen wil deelnemen, is dat niet erg. Onthoud dat meegaan in haar wensen een goed uitgangspunt is.

Bevorder een warme, gevoelige en bewuste omgeving rond het feit dat je zwanger bent en eventuele perinatale rouw

Het is belangrijk om boodschappen over te brengen die vooral het belang van welzijn op het werk onderstrepen. Hiervoor is het essentieel om voorlichting te geven en diepgaande reflectie over het onderwerp te bevorderen.

Ondersteuning bieden

Bijvoorbeeld via eerder vastgestelde actieprotocollen of door verschillende hulpmiddelen aan te bieden. Hulpbronnen kunnen veel dingen betekenen: van arbeidstijdverkorting en flexibiliteit van doelstellingen tot meer gespecialiseerde middelen, zoals gespecialiseerde psychologen.

Bied ondersteunende richtlijnen aan de collega’s van de rouwende moeder

Als gevolg van de afwezigheid van de moeder kunnen haar collega’s zowel professioneel als emotioneel overbelast zijn. Hen helpen is ook een manier om haar te helpen. Dat komt omdat haar collega’s een buitengewoon belangrijke rol spelen om van de werkplek een habitat van welzijn te maken, in plaats van een woestenij en een vijandige woestijn.

Vrouw wordt getroost door collega
Als het bedrijf zijn belangstelling toont voor steun aan de door het verlies getroffen moeder, laat het de rest van de werknemers zien dat het om zijn personeel geeft.

De pijn van anderen ervaren alsof het onze eigen pijn is

Een werknemer steunen die haar kind heeft verloren, betekent nadenken over haar lijden. Het betekent ook het ervaren alsof het hun eigen pijn is. In feite is het op dit punt dat de werknemer ophoudt gewoon een werknemer te zijn en een mens wordt. Net als de rouwende moeder.

“Het is een pijn die te veel pijn doet om te spreken. Maar zelfs in de diepste eenzaamheid kan er licht en hoop zijn.”

John Green

Er zijn veel ondersteunende richtlijnen om een moeder te helpen bij dit verwoestende proces. De beste manier is door met gevoel hun emoties, gedachten en behoeften te respecteren. Bovenal houdt het in dat je hun pijn boven hun werkprestaties stelt, met als doel licht te brengen in hun donkerste momenten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Consejo General de la Psicología en España. Cómo apoyar laboralmente a las empleadas tras una pérdida perinatal. Chartered Institute of Personnel and Development. www.infocoponline.es. https://www.infocop.es/view_article.asp?id=22809
  • Fernández-Alcántara, M., Cruz-Quintana, F., Pérez-Marfil, N., & Robles-Ortega, H. (2012). Factores psicológicos implicados en el Duelo Perinatal. Index de Enfermería21(1-2), 48-52. https://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000100011
  • López García de Madinabeitia, Ana Pía. (2011). Duelo perinatal: un secreto dentro de un misterio. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría31(1), 53-70. Recuperado en 30 de marzo de 2023, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352011000100005&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.