Dark Souls, het videospel dat helpt bij de behandeling van depressie

Dark Souls dompelt de speler onder in een sombere en wanhopige wereld. Dankzij dit videospel hebben veel jonge mensen hun depressie echter overwonnen. Laten we er eens naar kijken.
Dark Souls, het videospel dat helpt bij de behandeling van depressie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 17 oktober, 2023

Ze zeggen dat als je je verdiept in het Dark Souls-universum je de dingen anders gaat zien. Je leven krijgt een nieuwe betekenis, je ontwikkelt bepaalde krachten en je hervindt je “vuur” van motivatie. Sterker nog, in een virtuele omgeving die wordt bewoond door monsters in de zuiverste Lovecraft-stijl waar je keer op keer doodgaat, zeggen ze dat als je depressief bent, dit spel helpt.

Is het nepnieuws? Een urban legend of broodjeaapverhaal van de gamerwereld? De waarheid is dat we al jaren meningen, nieuws en artikelen over dit spel lezen. In feite over hoeveel jonge mensen hun psychologische welzijn hebben verbeterd dankzij de effecten ervan. In feite heeft de franchise sinds de lancering in Japan in 2011 niets anders gedaan dan op alle fronten aan populariteit gewonnen.

Het lijkt erop dat elk element van dit rollenspel gericht is op het creëren van een reeks zeer specifieke sensaties bij de speler. In een duistere wereld waar wanhoop een constante is, moet de persoon zich bijna met geweld een weg banen.

De held die duizend keer sterft en herboren wordt, komt uiteindelijk tevoorschijn met nieuwe waarden. Hij heeft standvastigheid, een doel, een gevoel van hoop en hij staat steeds weer op dromend van de overwinning. We moeten ons hier afvragen wat dit spel zo speciaal maakt. En bovendien, kan een videogame echt een depressie behandelen? Laten we eens kijken.

Steeds weer opstaan om te vechten. Dat is het idee dat ten grondslag ligt aan dit videospel dat de levenskwaliteit van veel jonge mensen heeft verbeterd.

 

Dark Souls

Dark Souls is meer dan een videogame. In feite is het een metafoor voor het overwinnen van moeilijkheden. Het is een saga die uit drie delen bestaat. Voor kenners is het zelfs een ijkpunt geworden in het genre van role-playing games.

Het verhaal en de manier waarop de speler in de actie wordt geïntroduceerd zijn bijzonder opvallend. De onderdompeling is absoluut en hoewel alles in het begin een beetje vreemd en zelfs vermoeiend is, ondergaat de speler beetje bij beetje een reeks veranderingen.

Om te beginnen heet de hoofdpersoon die de speler bestuurt Chosen Undead. Hij is een held (mens-ondood) die zich een weg moet banen door Lordran, een duistere wereld die wordt bewoond door monsterlijke wezens. Dit zijn atavistische wezens die niet gemakkelijk te verslaan zijn.

Hierdoor sterft de held nogal onvoorzichtig en verliest de uitverkoren Ondode punten en zelfs een beetje van zijn menselijkheid. Bij meer sterfgevallen loopt de speler het risico te veranderen in een toestand die Hollow wordt genoemd.

De vraag blijft wat er zo bijzonder is aan een videogame die wordt gedomineerd door grimmige settings en wordt bewoond door een onsterfelijk drakenras.


Dit artikel vind je misschien ook interessant: De psychologische voordelen van videogames


Jongeren zien hoe ze depressies overwinnen dankzij de videogame

Ongeveer 6 jaar geleden begon de term ‘dark souls’ regelmatig op te duiken in de Reddit-ruimte. Dit is een sociaal netwerk waarin gebruikers teksten, video’s of afbeeldingen plaatsen. Vervolgens wordt hun inhoud gewaardeerd. Dit onthulde iets waar een groot deel van de bevolking mee te maken had. Het feit dat veel jongeren hun depressie overwonnen dankzij dit videospel.

Vanaf dat moment tot nu is deze perceptie alleen maar toegenomen. Er zijn zelfs verschillende onderzoeken uitgevoerd. Zo is de Universiteit van Arizona in 2018 een project (Engelse link)  gestart om deze therapeutische aanname te onderzoeken. Tot nu toe zijn de volgende voordelen geanalyseerd.

De integratie van twee learnings: falen en weerstand

Een speler die Dark Souls voor het eerst speelt, ontdekt bijna meteen iets. Het feit dat het extreem moeilijk is om in leven te blijven in Lordram. In feite sterven de held en avatar van de speler keer op keer.

Een kleine mislukking, een onverwachte aanval, een onvoorzien gevaar en de dood komt eraan. Het is gebruikelijk om wanhopig te worden en het is ook gebruikelijk om het spel een tijdje vaarwel te zeggen.

Spelers kunnen zich afvragen wat het nut is van streven als de gevaren nauwelijks te voorzien zijn. De sleutel is echter om van elke dood te leren. Sterker nog, iets dat jongeren in dit spel ontwikkelen is een tolerantie voor mislukkingen. Ze accepteren de val, de fout, de tragedie en hun eigen frustratie bij elke nieuwe dood.

Als ze die stap eenmaal hebben gezet, komt de volgende: uithoudingsvermogen opbouwen. Er is altijd een nieuwe kans en daarmee komt de verplichting om vol te houden. Bovendien blijkt in het echte leven elk van deze dimensies verrijkend te zijn wanneer iemand te maken krijgt met een depressieve stoornis.

Met elke dood wordt de speler uitgenodigd om nieuwe dingen te leren. Net als in het leven is elke val een kans om wijsheid te vergaren en weer op te staan.

Dark Souls en intrinsieke motivatie

Er is nog een onontkoombare factor die essentieel is bij de behandeling van een stemmingsstoornis in de werkelijkheid. Het feit dat de intrinsieke motivatie wordt gewekt. Dit betekent dat de persoon zijn eigen doelen moet vinden door te onderzoeken, nieuwsgierig te zijn en enthousiast te worden over wat hij gepland, gedaan en bereikt heeft.

Dit type motivatie is het krachtigst. Dat komt omdat het vorm geeft aan bepaalde onderliggende menselijke behoeften, zoals sociale competentie en zelfbeschikking. Maar hoe ontwikkelt de Dark Soul videogame deze beslissende psychologische dimensie?

Het doet dit door middel van verschillende zeer zorgvuldige strategieën:

  • Het bevordert competitie. Tijdens de epische reis van de held wordt de speler steeds competenter door te slagen voor en te leren van zware overlevingstests.
  • Het ontwikkelt zelfbeschikking en autonomie. Hoewel het in Lordram extreem makkelijk is om je leven te verliezen, is het belangrijkste om weerstand te bieden en te onthouden wat het doel is, wat het doel is. Ook is de speler vrij om te verkennen, te bewegen, te beslissen en de mechanismen te ontdekken om gevaren en bedreigingen te overwinnen. Dit versterkt hun motivatie.
  • Je bent niet alleen. Relaties zijn belangrijk. Tegenwoordig biedt een groot deel van de videogames de mogelijkheid om online met andere mensen te spelen. Dark Souls bevat tests die je alleen kunt overwinnen als je “hulp vraagt” aan andere teamgenoten.
  • Voldoening. Naarmate jongeren meer speeluren maken, hebben ze het gevoel dat er veel in hun hoofd verandert. Ze hebben geleerd nederlagen te accepteren en te overwinnen. Ze beginnen te begrijpen dat weinig dingen zo belangrijk zijn als een doel hebben. Hun voldoening wordt steeds groter en dit verbetert hun humeur.
  • Dark Souls stimuleert daadkrachtige vaardigheden zoals zelfbewustzijn, doorzettingsvermogen, technieken om beslissingen te nemen, jezelf te verdedigen, problemen op te lossen, enz.
dark souls image

Een geest die vecht tegen duistere gedachten zodat ze geen Hollow worden

Een Hollow is een degeneratieve toestand in de Dark Souls videogame. In feite is elke ondode, net als de held van het verhaal, gedoemd om zo’n wezen te worden, tenzij ze menselijkheid verwerven. Dat is het ultieme doel, de ware prestatie. De metafoor is hier veelzeggend. Het symbolische middel om depressies te overwinnen is even suggestief als onmiskenbaar.

We hebben te maken met een videogame waarvan de sfeer donker en beklemmend is, net als de geest van iemand die door een depressie gaat. Iets wat dit middel bereikt, is dat het de persoon dwingt om nieuwe vaardigheden, nieuwe benaderingen en levensgereedschappen te ontwikkelen.

Om geen Hollow te worden, moeten ze eerst hun negatieve gedachten overwinnen en dan geleidelijk de held vormen die iedereen in zich draagt.

Laten we ons tot slot nog eens afvragen of dit spel iemand echt kan helpen om zijn depressie te overwinnen. Het University College in Londen (VK) kan ons hierbij helpen. Zij voerden in 2021 een onderzoek (Engelse link) uit en ontdekten dat jongens die regelmatig dit soort videogames speelden, minder kans hadden om later een depressie te ontwikkelen.

Het lijkt erop dat, als de vaardigheden die in Dark Souls worden ontwikkeld later worden toegepast in het dagelijks leven (en buiten de kamer van de gamer zelf), de voordelen onmiskenbaar zullen zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • A. Kandola, N. Owen, D. W. Dunstan, M. Hallgren. Prospective relationships of adolescents’ screen-based sedentary behaviour with depressive symptoms: the Millennium Cohort Study. Psychological Medicine, 2021; 1 DOI: 10.1017/S0033291721000258
  • Palmer, Chad Raymond (2018) Dark Souls and Depression: A Case Study in Video Games. Arizone State University https://repository.asu.edu/items/51813

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.