De relatie tussen videospelletjes en intelligentie

Videospelletjes maken deel uit van ons sociale leven. Zijn ze echter ook bevorderend voor onze intelligentie? Wat is de relatie tussen videospelletjes en intelligentie?
De relatie tussen videospelletjes en intelligentie
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Er bestaat geen twijfel over dat videospelletjes de manier waarop we naar vrije tijd kijken hebben veranderd. In deze tijd, waarin we praktisch omringd worden door videospelletjes en steeds meer mensen er gebruik van maken, zijn mensen zich gaan afvragen of er een verband bestaat tussen videospelletjes en intelligentie.

Tegenwoordig zijn videospelletjes de voornaamste bron van vermaak op feestjes en bijeenkomsten. Bovendien is het een industrie die enorm veel geld oplevert. We hebben allemaal wel minstens één keer in ons leven een videospelletje gespeeld.

Over het algemeen zien we ze als een manier om onze vrije tijd te vullen zonder al te veel na te hoeven denken. Kunnen videospelletjes echter ook een positieve invloed hebben op onze hersenen?

In dit artikel bespreken we hoe videospelletjes onze kijk op de wereld hebben veranderd. Ook zullen we aantonen dat niet alle videospelletjes hetzelfde cognitieve effect hebben op onze hersenen.

Wat is gamificatie?

Deze term beschrijft de invloed die verschillende soorten videospelletjes hebben op bepaalde activiteiten. We zouden bijna elke activiteit kunnen gamificeren.

Over het algemeen worden videospelletjes in de les gebruikt om het leerproces en de cognitieve ontwikkeling van studenten te verbeteren. Het kunnen activiteiten op zichzelf zijn of activiteiten die andere activiteiten aanvullen. Veel ouders klagen hier echter over, wat laat zien dat dit soort spelletjes niet door iedereen geaccepteerd worden als een vorm van onderwijs.

Kinderen spelen videospelletjes op school

Videospelletjes en intelligentie

Er zijn veel redenen waarom mensen hebben geconstateerd dat er een relatie is tussen videospelletjes en intelligentie. Er is zelfs een onderzoek uit 2005 van Shaffer, Squire, Halverson en Gee dat aantoont dat er in principe een verband bestaat tussen leren en videospelletjes.

Het is algemeen bekend dat schaken logisch redeneren kan verbeteren. Tegenwoordig kunnen echter ook spelletjes als League of Legends of Battlefield 3 sommige hersengebieden stimuleren en mogelijk de cognitieve ontwikkeling bevorderen.

Om League of Legends te spelen, moet je een goede strategie bedenken, net als bij schaken. Voor Battlefield 3 moeten de spelers een goede oog-handcoördinatie hebben, omdat ze snel moeten zijn om te winnen.

Dit laat zien dat videospelletjes veel vaardigheden vereisen. Niet iedereen beschikt over deze vaardigheden. Dit hangt namelijk af van het soort intelligentie dat we beheersen.

Een speler met een goede visueel-ruimtelijke intelligentie zal beter zijn in strategiespellen. Als je daarentegen juist beschikt over een goede verbaal-linguïstische intelligentie, zul je waarschijnlijk beter zijn in spelletjes als Aworded.

Niet alle videospelletjes zijn gunstig

Je vraagt ​​je nu waarschijnlijk af of dit betekent dat elk videospelletje je slimmer kan maken. Het antwoord is nee. Over het algemeen moet je op zoek gaan naar spelletjes die je vermogen om informatie te verwerken en je probleemoplossende vaardigheden verbeteren.

Jongen speelt videospelletje

Nog een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden, is de vereiste minimumleeftijd om een bepaald videospelletje te spelen. Een kind toestaan ​​om een gewelddadig videospelletje te spelen, kan bijvoorbeeld zijn of haar sociale perceptie beïnvloeden, waardoor het zijn empathisch vermogen verliest.

Iemands sociale perceptie wordt echter niet altijd op die manier beïnvloed, omdat er meer variabelen aanwezig moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde persoonlijkheidsstoornissen of een conflictueuze jeugd.

Dit betekent niet dat gewelddadige videospelletjes helemaal niet in staat zijn iemands intelligentie te stimuleren. Er zijn zelfs meerdere studies die aantonen dat ze dat wel doen.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat dit vaak eerder het geval is bij volwassenen. We hebben namelijk een bepaald niveau van emotionele volwassenheid nodig om het verschil tussen fictie en realiteit te begrijpen.

In zekere zin zijn videospelletjes dus positief en zelfs noodzakelijk. We mogen de voordelen die deze nieuwe technologieën kunnen bieden daarom ook niet over het hoofd zien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.