Weet jij wat ruimtelijke intelligentie is?

Weet jij wat ruimtelijke intelligentie is?
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Ruimtelijke intelligentie is een reeks vaardigheden. Het kan worden samengevat als het beschikken over de vaardigheid om de visuele wereld accuraat waar te nemen, wijzigingen en modificaties aan te brengen in de eigen initiële percepties ervan en aspecten van de eigen visuele ervaring opnieuw te creëren.

In dit opzicht wordt het ruimtelijke intelligentie genoemd omdat het betrokken is bij het oplossen van ruimtelijke problemen, of deze nu reëel of denkbeeldig zijn. Dit type intelligentie is verbonden aan het vermogen van een persoon om elementen zoals kleuren, lijnen, vormen, figuren, ruimtes en de onderlinge relaties ertussen te ‘beheren’. Mensen met een goede ruimtelijke intelligentie hebben daarom de neiging om na te denken over afbeeldingen en foto’s, en ze te visualiseren, ontwerpen of te tekenen.

Howard Gardner, een psycholoog, onderzoeker en hoogleraar aan de Harvard-universiteit, definieert ruimtelijke intelligentie als het vermogen om driedimensionaal te denken. Hierdoor kunnen we externe en interne beelden waarnemen, opnieuw creëren, transformeren of wijzigen, en grafische informatie decoderen.

“Als ik een uur zou hebben om een ​​probleem op te lossen, zou ik 55 minuten nadenken over het probleem en 5 minuten nadenken over oplossingen.”

-Albert Einstein-

Het belang en gebruik van ruimtelijke intelligentie

Het is heel belangrijk om te weten hoe we onszelf in de ruimte kunnen plaatsen. Het eerste dat we altijd doen, is onze eigen ruimtelijke positie bepalen om vervolgens te kunnen achterhalen waar we ons bevinden ten opzichte van andere plaatsen (bijvoorbeeld om van de ene plaats naar de andere te kunnen gaan). Met andere woorden, om te bewegen, trekken we een denkbeeldige vector vanuit onze eigen positie naar het doel.

We kunnen onze ruimtelijke intelligentie ook meten in taken zoals autorijden (vooral op onbekende plaatsen) en parkeren, een model bouwen, onszelf oriënteren, instructies geven aan een andere persoon die de dingen vanuit een ander perspectief bekijkt en hulpmiddelen gebruiken.

Man die zijn ruimtelijke intelligentie gebruikt om een kaart te lezen

Ruimtelijke intelligentie is ook sterk betrokken bij andere, minder vaak voorkomende activiteiten, zoals het maken van dingen uit materialen of het maken van een bouwplan. Zowel architecten als beeldhouwers hebben daarom vaak een goed ontwikkelde ruimtelijke intelligentie. Dit kan echter ook te danken zijn aan hun constante en gespecialiseerde training.

Menselijke intelligentie is veel meer dan het intelligentiequotiënt. Het grootste probleem met intelligentie, is dat we er geen enkele definitie voor hebben. Bovendien hebben we ook nog steeds niet de middelen ontwikkeld om het te meten op een geldige, nuttige en voorspellende manier waar iedereen het mee eens is. Hoe kunnen we getallen toewijzen aan humor, ironie en zelfs aan het gevarieerde en steeds veranderende vermogen van de mens om creatief te reageren op de uitdagingen die de maatschappij en de natuur bieden?

“Ware intelligentie werkt in stilte. Stilte is waar creativiteit en oplossingen voor problemen worden gevonden.”

-Eckhart Tolle-

Hoe kunnen we onze ruimtelijke intelligentie verbeteren?

Mensen kunnen hun ruimtelijke intelligentie echter trainen, net zoals ze hun intelligentie in het algemeen kunnen trainen. Aangetoond is namelijk dat het trainen en gebruiken van vaardigheden die lijken op de vaardigheden die worden gebruikt om het niveau van ruimtelijke intelligentie te meten, zeer praktisch is om deze vorm van intelligentie te verbeteren.

Vandaar dat deze oefeningen bestaan ​​uit taken die betrekking hebben op ruimtelijke rotatie, het met elkaar vergelijken van twee objecten die in gelijke of vergelijkbare posities zijn geplaatst, en ook ruimtelijke aandacht voor verschillende stimuli. Ieder van ons is namelijk geboren met een bepaald vermogen om dit soort intelligentie op een bepaalde manier te ontwikkelen en we hebben het zelf in handen om die basis te creëren.

Man die zijn ruimtelijke intelligentie gebruikt om een rubix kubus uit te vogelen

Het feit dat ruimtelijke intelligentie op veel manieren genetisch kan zijn, betekent echter niet dat ons vermogen om het te verbeteren genegeerd moet worden.

Aan de ene kant kunnen we meerdere taken gaan uitvoeren die onze ruimtelijke capaciteiten stimuleren. Zo is het regelmatig besturen van voertuigen bijvoorbeeld een effectieve manier om je ruimtelijke intelligentie te ontwikkelen. Tijdens het rijden moet je namelijk letten op een groot aantal elementen in je omgeving, evenals de bewegingen en de afstanden en het verschil in grootte tussen objecten (als we geen botsing willen maken natuurlijk).

Aan de andere kant houdt het tekenen en uitvoeren van ruimtelijke activiteiten, zoals het plannen van de beste distributie voor objecten of mensen, ook het gebruik van ruimtelijke intelligentie in Dit geldt ook voor het spelen van spelletjes waarbij je je ruimtelijke capaciteiten moet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes als Rubiks kubussen en Tetris.

Bibliografie

Burgos, B. M. V., & Guatame, A. X. L. (2011). ¿Cómo la estrategia de mapas mentales y conceptuales estimulan el desarrollo de la inteligencia espacial en estudiantes universitarios?. Tabula Rasa, (15), 221-254.

Dziekonski, M. (2012). La inteligencia espacial: Una mirada a Howard Gardner. Revista ArteOficio, 2(2).

Gardner, H. (1998). Inteligencias múltiples. Barcelona: Paidós.

Ramos, J. C., & Adánez, G. P. (1985). Inteligencia espacial y aptitud de vuelo: estudio desde las perspectivas psicométrica y del procesamiento de la información. Universidad, Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación.

Suárez, J., Maiz, F., & Meza, M. (2010). Inteligencias múltiples: Una innovación pedagógica para potenciar el proceso enseñanza aprendizaje. Investigación y Postgrado, 25(1).

Van Schaik Leon (2008). Spatial Intelligence: New Futures For Architecture. John Wiley & Son Inc Great Britain.  Wellicht ook interessant voor jou

Howard Gardner, de theorie van meervoudige intelligenties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Howard Gardner, de theorie van meervoudige intelligenties

Decennia lang hebben mensen gedacht dat intelligentie één enkelvoudige functie was. Maar ongeveer dertig jaar geleden stelde Howard Gardner dit ide...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.