7 dingen die alleen creatief begaafde mensen begrijpen

7 dingen die alleen creatief begaafde mensen begrijpen

Laatste update: 22 oktober, 2017

Beschouw jij jezelf als een creatief begaafd persoon, en voel je je hierdoor soms anders? Maak je geen zorgen, dit is normaal. De neurowetenschap bevestigt dat creatief begaafde mensen anders denken en handelen omdat hun hersenen op een unieke manier zijn uitgerust.

Maar we zullen onszelf niet voor de gek houden – creativiteit is in veel opzichten een prachtige gave, maar het kan ook een probleem vormen als het aankomt op de omgang met anderen. Als een creatief begaafd persoon, ervaar je misschien gespannen situaties die jou een vreemd gevoel geven, alsof je een volledig ander wezen bent dat zich begeeft in zijn eigen kleine wereld.

Hoe geweldig zou het zijn als de mensen die ons probeerden te veranderen eens moeite deden om ons te begrijpen, vind je ook niet?

Tegen de mensen die niet begrijpen hoe wij de dingen zien, zeg ik, probeer ons eens met andere ogen te bekijken. Ben jij een creatief begaafde geest die zich graag wat meer begrepen wil voelen, blijf dan lezen.

Kenmerken van mensen die creatief begaafd zijn

Creatieve mensen bekijken de wereld door een unieke lens. Hoewel we allemaal anders zijn, hebben we wel bepaalde kenmerken en gedragingen met elkaar gemeen, waaronder de volgende:

We zijn nieuwsgierig en onze gedachten staan nooit stil

Onze geest voedt zich met nieuwsgierigheid, wat ons continu voorziet van inspiratie. Deze onverzadigbare nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we onophoudelijk streven naar geweldige ideeën, of het nu voor iets nieuws is of voor het verbeteren van de kennis die we al hebben. Onze gedachten staan nooit stil, maakt niet uit wat we aan het doen zijn. Maar dat weerhoudt ons er niet van om te dagdromen of nieuwe plannen te maken.

Jongen Die Creatief Begaafd Is, Is Aan Het Tekenen

We vinden het moeilijk om ons aan de regels te houden

Regels zijn een gigantische hobbel in de weg voor creatieve geesten, die het nodig hebben om hun eigen tijd in te delen en hun eigen werk te controleren. Dit betekent dat creatief begaafde mensen nooit ophouden met het uitdagen van de status quo en zich altijd zullen afvragen waarom we onderworpen moeten worden aan normen die onze aspiraties beperken. Rebels zijn is iets wat creatief begaafde mensen met elkaar gemeen hebben, aangezien het de manier is waarop we onze eigen levens herdefiniëren.

We moeten af en toe alleen zijn

Creatief begaafde mensen hebben het af en toe nodig om zich terug te trekken en alleen te zijn met hun gedachten. Dit is hoe we onszelf opladen en nadenken over onze levens en beslissingen.

Introspectie helpt ons tevens om beter werk te leveren, problemen op te lossen en betere ideeën te ontwikkelen. Eenzaamheid en stilte zijn als voedsel voor onze creatieve zielen.

We streven eerder naar passie dan naar geld

Mensen die creatief begaafd zijn luisteren naar hun hart en volgen hun passies, ongeacht wat andere mensen zeggen en denken. De meeste mensen begrijpen niet dat voor ons, passie belangrijker is dan geld. We passen ons niet aan aan banen die onze creatieve zielen niet voeden, ook al betalen ze nog zo goed. Het is niet genoeg voor ons. Dat is ook de reden dat we soms overkomen als onverantwoordelijk.

Dat we niet vastgeketend willen worden aan wat we ‘moeten’ doen, maakt ons niet naïef of onvolwassen, het maakt ons dapper, maar mensen begrijpen dit niet.

Gekleurde Gloeilamp Als Symbool Voor Creatief Begaafde Mensen

We hebben last van stemmingswisselingen

Creatieve mensen hebben ook een donkere kant, aangezien ons humeur gemakkelijk om kan slaan. Het hangt allemaal af van wat er zich in onze rusteloze geest afspeelt. Creativiteit geeft ons gevoelige harten. Deze hooggevoeligheid stelt ons in staat om prachtige dingen te creëren, maar het is tevens een grote bron van leed.

We zijn intuïtief en moedig, en we houden ervan om risico’s te nemen

Creatieve mensen handelen instinctief omdat ze ontzettend intuïtief zijn. Dit is waarom we er zo van houden om risico’s te nemen, met nieuwe dingen te experimenteren en nieuwe mensen te ontmoeten.

Risico’s zien wij als nieuwe kansen. Ze openen de deur naar nieuwe ideeën en mogelijkheden. De mogelijkheid om iets te leren en iets te winnen weegt zwaarder dan het risico, dat in onze ogen sowieso al niet zo groot lijkt als in die van anderen.

“Creativiteit is geen talent, het is een manier van werken.”

-John Cleese-

We creëren onze eigen mogelijkheden

Voor mensen die creatief begaafd zijn, is er geen plek voor wachten of routine. Als we niet hebben wat we willen, dan gaan we ernaar op zoek, zelfs als dit betekent dat we hiervoor onze nachtrust moeten opgeven, tijd met geliefden moeten opofferen, of bepaalde verplichtingen op een laat pitje moeten zetten. We zijn non-conformisten en we zijn altijd op zoek naar nieuwe sensaties en ervaringen om onze geesten fris te houden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.