Het zesde zintuig, de stem van je intuïtie

Het zesde zintuig, de stem van je intuïtie

Laatste update: 16 oktober, 2017

Het zesde zintuig is een ander woord voor de natuurlijke intuïtie van een persoon. Het is de innerlijke stem die tot je spreekt vanuit je heldere buikgevoel. Maar we nemen het niet altijd ernstig. Ideeën die ‘gevoeld’ worden kunnen soms meer waarde hebben dan ideeën die ‘gedacht’ worden. Want ze zijn een weerspiegeling van je ware zelf.

Dat is allemaal goed en wel maar… kunnen we echt vertrouwen op ons zesde zintuig? Het antwoord is eenvoudig. We moeten het de waarde geven die het verdient. Want we hebben het hier niet over BZW (buitenzintuiglijke waarneming) of voorgevoel. Intuïtie bestaat uit ideeën die onbewust in de hersenen komen. Het zesde zintuig is eigenlijk een gevoelige zoektocht door de oceaan van het onderbewuste van iemand om het juiste antwoord te vinden in tijden van nood.

“In de oceaan, net als in de liefde, is het soms beter om voort te gaan op een gevoel dan de boeken te volgen.”

-John R. Hale-

Wanneer je iemand leert kennen, is er soms een innerlijke stem die tegen je zegt dat die persoon niet te vertrouwen is. Als je een beslissing moet nemen over iets, ga je voor de keuze die vanaf het begin juist aanvoelde, zelfs al heb je er goed over nagedacht. Het zesde zintuig is er altijd. Op een verborgen manier is het aanwezig. Het is een discrete maar leidende kracht. Dit innerlijke advies geeft vorm aan veel van je reacties en de wegen die je in het leven kiest.

In plaats van het als onbetrouwbaar te zien, is het belangrijk om de invloed op te merken die onze intuïtie vandaag heeft. Een grotere intuïtieve intelligentie hebben maakt het je mogelijk om dieper in jezelf te duiken. Het zal je helpen om je veel beter aan te passen aan je omgeving. Op die manier zal je veel effectiever zijn op het werk en gelukkiger in je relaties. We leggen je nu uit waarom.

Velden In De Hersenen Die Verbonden Zijn Aan Het Zesde Zintuig

Onze intuïtie heeft een bevoorrechte zone in de hersenen

We weten dat de hersenfuncties gebaseerd zijn op onderling verbonden informatie. Maar de hersenen weten niet alles en zijn vaak verplicht om te improviseren. Eigenlijk doen ze dat meestal. Ze doen dit op basis van ervaringen – alles wat je gezien, gevoeld en geïnterpreteerd hebt – zodat ze ergens een intuïtie over kunnen ontwikkelen.

Het is belangrijk om te erkennen dat het zesde zintuig een ongelooflijk overlevingssysteem is. Je zou kunnen zeggen dat het als een alarm werkt. Wanneer iets misloopt of wanneer je vlug en doeltreffend moet reageren, wordt dit fascinerende innerlijke circuit, dit kompas geactiveerd. Dankzij deze reacties vanuit je buikgevoel ben je in staat om het verloop van je gedrag aan te passen en een meer doeltreffend antwoord te geven.

De laatste jaren heeft dit onderwerp veel aandacht gekregen. We kennen zelfs al het exacte gebied in de hersenen waar het zesde zintuig zich ontwikkeld heeft.

Wetenschappers van de Washington Universiteit in St. Louis verklaren dat het zich in de voorste cingulate hersenschors bevindt. Dat is een gebied dat zich op een strategische plaats bevindt tussen de twee hersenhelften. Volgens deskundigen is dit gebied ook verbonden met het onbewuste om ons te waarschuwen voor bepaalde gevaren. Dit is toch erg f ascinerend.

Deur Met Een Paarse Diamanten Deurknop De Opening Naar Je Zesde Zintuig

Kenmerken van mensen met een hoog ontwikkeld zesde zintuig

Toen in 1930 een journalist aan Albert Einstein vroeg of hij echt geloofde in zijn relativiteitstheorie, gaf Einstein dit antwoord. “Het enige wat waardevol is, is intuïtie.”. Hij was er volledig van overtuigd dat zijn studies de waarheid vertelden. Einstein bezat een goede intuïtie.

“Een buikgevoel is creativiteit die je iets probeert te vertellen.”

-Frank Capra-

De persoonlijkheid en het authentieke vertrouwen van Einstein in zijn werk is een geweldig voorbeeld van het zesde zintuig. Soms hoef je iets niet te zien of aan te raken om het te geloven. Niemand hoeft je bijvoorbeeld aan te tonen dat de weg die je voelt, de juiste is. Want jij kan het voelen. Je hoeft geen boek te raadplegen om te weten dat je graag ziet en graag gezien wordt. Want j e hart vertelt het jou. Je intuïtie vertelt het jou.

Meisje Dat Met Haar Ogen Dicht Vertrouwt Op Haar Zesde Zintuig

Bepalende kenmerken

Het is ten eerste belangrijk om te begrijpen dat je je zesde zintuig kan trainen en elke dag kan verbeteren. Er bestaan eigenlijk enkele zeer interessante boeken over het onderwerp zoals Educating Intuition van Robin Hogarth en Blink van Malcolm Gladwell. Bovendien wijzen deze auteurs erop dat het zesde zintuig zich gewoonlijk ontwikkelt tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. Dit is een periode van grote innerlijke groei. Het is het moment waarop de emoties en behoeften van iemand ontwaken. De algemene kenmerken van mensen met een grotere intuïtie kunnen we als volgt samenvatten:

 • Ze luisteren naar hun innerlijke stem.
 • In afzondering staan ze vaak in verbinding met zichzelf. Ze genieten van deze momenten dat ze alleen zijn.
 • Ze zijn erg creatief.
 • Meestal zijn ze ook heel analytisch.
 • Ze observeren erg goed en letten met volle aandacht op.
 • Luisteren naar hun lichaam heeft voor hen een specifiek doel. Ze willen meer op hun lichaam afgestemd zijn. Want zo geven ze meer aandacht aan hun buikgevoel.
 • Hun dromen vinden ze belangrijk. Ze houden er rekening mee.
 • Regels zijn niet aan hen besteed.
 • Ze nemen risico’s.
 • Ze maken veel fouten en leren van deze fouten.
 • Het zijn onafhankelijke mensen.

Baseer je kijk op het leven op deze strategieën. Het zal je naar een meer bevrijdende en bevredigende weg leiden. Want uiteindelijk heeft het verstand altijd gelijk. Maar intuïtie maakt zelden fouten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.