Relaties ontwikkelen zich wanneer ze worden gewijd aan bewuste groei

Relaties ontwikkelen zich wanneer ze worden gewijd aan bewuste groei

Laatste update: 23 oktober, 2019

Romantische relaties maken een belangrijke verandering door, op conceptueel niveau tenminste. De waarheid is dat het huidige paradigma niet werkt. Veel mensen zijn niet tevreden met hun relatie maar weten niet hoe ze deze wel moeten laten werken, want de meeste traditionele methodes om ervaringen en gevoelens binnen deze contexten te organiseren zijn achterhaald.

Wat zouden deze veranderingen echter in moeten houden om een bevredigende relatie te hebben? Wanneer traditionele normen afbrokkelen komt er over het algemeen iets nieuws voor in de plaats. Wat betreft relaties is de nieuwe opkomende opvatting de bewuste relatie.

“Je toont liefde door het onvoorwaardelijk aan jezelf te geven. En wanneer je dit doet trek je anderen aan in je leven die in staat zijn van je te houden zonder voorwaarden.”
-Paul Ferrini-

Het probleem met traditionele relaties

Ben je verliefd of heb je gewoonweg een relatie? Dit laatste komt te vaak voor in traditionele relaties. Velen van ons hebben geleerd dat liefde ontworpen is voor persoonlijke voldoening en dat je moet werken aan de relatie, op basis van de koppels die we om ons heen zien en in films en realityshows.

Relaties Groei

Over het algemeen onderhouden we relaties door ons aan te passen aan de ander. Maar na verloop van tijd verlies je het gevoel van wie je bent door wat je moest doen om de relatie te behouden. Tijdens dit proces veranderen veel mensen in iemand anders, en te vaak zijn ze niet de persoon die ze willen zijn.

Bovendien zijn mensen in traditionele relaties zo druk bezig met het behagen van anderen dat ze hun eigen instincten, gevoelens, verlangens, ambities en zelfs angsten en vrezen onderdrukken.

“Relaties veroorzaken geen pijn of ongeluk. Ze brengen de pijn en het ongeluk dat al in jou aanwezig is naar boven.”
-Eckhart Tolle-

Een nieuw liefdesparadigma: de bewuste relatie

De meeste huidige romantische relaties beginnen als een avontuur, een manier om plezier te hebben. Gedurende dit proces leren de partners elkaar kennen en gaat de relatie vooruit. En ja, het hebben van een relatie puur om het plezier lijkt een trend, maar vroeg of laat gaat men op zoek naar meer omdat simpelweg plezier hebben niet meer genoeg is.

Het verschil tussen een traditionele relatie en een bewuste relatie is de focus van het werk. In een bewuste relatie voelen beide mensen zich met een bepaald doel voor ogen toegewijd aan elkaar. Dit is het doel om te groeien, zowel op persoonlijk niveau als op relatieniveau.

Veel mensen gaan op zoek naar romantische relaties om aan hun eigen persoonlijke behoeftes te voldoen. Dit kan een tijdje worden volgehouden maar daarna zal de relatie mislukken, met ontevredenheid als resultaat.

Maar wanneer twee mensen zich verenigen met de intentie om samen te groeien, zal de relatie veranderen in iets dat zoveel groter is dan persoonlijke gratificatie. Het zal een fascinerende reis van evolutie worden, waarin beide mensen de kans hebben om individueel te groeien, in plaats van hun eigen behoeftes te verzaken om de ander te behagen.

Hoe je een bewuste relatie kunt ontwikkelen

Ondanks alle problemen die zich wellicht zullen voordoen is het goede nieuws dat het mogelijk is om als stel te evolueren van een traditionele ideologie naar een bewuste relatie. Bewuste relaties ontstaan natuurlijk ook niet uit het niets. Eerst moet je elkaar leren kennen en verschillende ervaringen hebben meegemaakt. Je kunt niet verliefd worden op iemand die je niet kent, of je probeert simpelweg om het idee van liefde op iemand anders te projecteren.

Nog iets wat een bewuste relatie anders maakt is het leven in het nu en het bewust zijn van wat er gebeurt. Dit perspectief is noodzakelijk, niet alleen voor een verrijkende relatie, maar ook om volledig te kunnen profiteren van elk moment en te groeien als persoon.

Het meest belangrijke is groei

Niet verbonden zijn aan de resultaten van de relatie betekent niet dat het je niet uitmaakt wat er gebeurt. Noch betekent het dat je geen verwachtingen hebt. Het betekent alleen dat je meer toegewijd bent aan het ervaren van groei als de drijvende kracht achter de relatie.

Relaties Groei

Want we zijn hier allemaal om fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel te groeien en romantische relaties zouden deze groei moeten bevorderen. En beide partners zouden samen moeten groeien, want als dit niet gebeurt dan heeft de relatie geen enkele betekenis.

Beiden hebben hun eigen individuele verantwoordelijkheid

In elke relatie komen de wonden van het verleden op de een of andere manier aan het licht. In traditionele relaties wordt er van uitgegaan dat een partner zou moeten compenseren voor de tekortkomingen van de ander, de lege ruimtes zou moeten willen vullen en het geluk en de liefde moet geven die de andere persoon daarvoor tekort kwam. Maar bewuste relaties zitten anders in elkaar.

Het doel van romantische relaties is niet om elkaar gelukkig te maken, maar om elkaar bewust te maken. De andere persoon is er niet om jou te geven wat je mist, maar om je te helpen het te vinden. Anderen zijn er niet om jouw lege ruimtes op te vullen of om dit van jou te verwachten.

Het bewuste koppel is bereid om zowel oude als huidige problemen te ontdekken en te accepteren, want dit soort stelletjes weten dat ze kunnen evolueren naar een nieuwe realiteit. Toch is het noodzakelijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens en overtuigingen, zonder de ander te belasten met een taak die je zelf niet in staat bent te volbrengen.

“Als je je geluk neemt en het in de handen van iemand anders legt, zal het vroeg of laat breken. Als je je geluk aan iemand anders geeft, kan hij er altijd mee vandoor gaan. Want geluk kan alleen vanuit jou komen en is het resultaat van liefde, alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk”
-Miguel Ruiz-

Relaties zijn er om de liefde te beoefenen

Liefde is het beoefenen van acceptatie, vergiffenis, aanwezigheid brengen en je hart openen, zelfs wanneer je het meest kwetsbaar bent. We behandelen liefde echter vaak als een bestemming. Dit impliceert dat je ontevreden bent met relaties die dit punt niet bereiken. Maar in werkelijkheid is de liefde een reis en een verkenningstocht.

De bewuste relatie is zeer toegewijd aan het belichamen en beoefenen van de liefde. Dus kan de liefde zich op ondenkbare manieren manifesteren in het leven en in de relatie van het stel.

“Ware liefde komt niet naar je toe, het moet in je zitten”
-Julia Roberts-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.