Vergeet deze zeven ideeën om geluk te vinden

Vergeet deze zeven ideeën om geluk te vinden

Laatste update: 02 augustus, 2017

Onze zoektocht naar geluk is iets dat ons als mensen allemaal definieert. Maar tijdens onze zoektocht naar geluk komen we vaak een vijand tegen die ons flink in de weg staat. Deze vijand zijn wij zelf, als gevolg van de beperkingen die we onszelf opleggen, met of zonder intentie.

Veel mensen klampen zich vast aan bepaalde ideeën, denkend dat dit is wat ze moeten doen om gelukkig te zijn, terwijl ze in werkelijkheid hun capaciteiten om werkelijk gelukkig te zijn hiermee alleen maar begrenzen. Het verkeerd definiëren van ‘geluk’ is hun eerste fout, omdat – zoals James E. Talmage schreef, in staat zijn het verschil te herkennen tussen geluk en plezier een van de grootste problemen is waar mensen tegenaan lopen.

“Geluk vereist niet altijd succes, voorspoed of verworvenheden. Het is vaak de vreugde van hoopvol worstelen, toewijding aan een doel en positieve energie. Waar geluk heeft zijn wortel in onbaatzuchtigheid – zijn bloesem in een of andere soort liefde”
-William George Jordan-

Breek die ketens om geluk te vinden

Door de manier waarop we vandaag de dag leven betekent gelukkig zijn niet meer doen of meer behalen. Wat je eigenlijk zou moeten doen is jezelf bevrijden, stop met zoveel te doen en vergeet bepaalde gedragspatronen. In het tijdperk van vrijheid zijn we nog steeds verbonden aan een hoop onzichtbare ketens die ons ervan weerhouden onszelf te zijn.

Geluk

Het openbreken van die ketens en het laten varen van die ideeën kan je zoveel dichter bij geluk brengen dan wat dan ook. Dit zijn de ideeën die je achter je zou moeten laten:

1. Zoek niet langer naar de bevestiging van anderen

Begin na te denken over wat jij wilt en laat het niet afhangen van andermans meningen.  Laat anderen niet jouw beslissingen manipuleren of jouw leven organiseren. Leef volgens je eigen waardenAls je je laat beïnvloeden door andermans meningen, dan doe je dingen voor hen, volgens hun interesses. Maar jouw interesses dan?

2. Laat angst en wrok gaan

Angst en wrok zullen je vanbinnen opvreten. Jij bent uiteindelijk degene die gestraft wordt en zichzelf ongelukkig maakt, die verantwoordelijk is voor de schade die aangericht is door anderen. Leer vrede te sluiten met de mensen die jou pijn hebben gedaan. Als je hen vergeeft, zul je je beter voelen. De mensen die je boos maken hebben controle over jou. Pak de controle terug door wrok te laten varen en door anderen te vergeven.

“Het leven wordt makkelijker wanneer je leert om een verontschuldig te accepteren die je nooit gekregen hebt”
-Robert Braul-

Geluk


3. Laat het idee van perfectie gaan

Het streven naar perfectie is in relatie tot sommige aspecten zeer eervol, als je het tenminste hebt over spirituele aspecten. Liefhebben en perfectie waarderen is ook prijzenswaardig. Maar leven voor perfectie is iets heel anders. Probeer jezelf daarom niet langer bezig te houden met dingen als het hebben van het perfecte lichaam, de perfecte partner, het perfecte leven, de perfecte dingen. Deze constante zoektocht naar perfectie kan leiden tot een obsessie, het kan je afremmen en je ervan weerhouden vooruitgang te boeken.

4. Denk niet langer dat geld gelijk staat aan geluk

Je hebt het vast eerder gehoord: geld maakt niet gelukkig. Om hun ongelukkigheid te rechtvaardigen zeggen veel mensen alsnog ‘misschien niet, maar het helpt wel’. Waar deze mensen echter werkelijk ongelukkig door zijn, is het gegeven dat ze niet in staat zijn om een doel te vinden in hun leven. Geld en geluk hebben niets met elkaar te maken. Hetgeen geluk definieert is de manier waarop je waarde hecht aan de dingen die je hebt en die je hebt meemaakt, ongeacht welke dingen of ervaringen dit zijn.

“Iemands rijkdom is niet wat hij heeft, maar wat hij achterlaat”
-Yasmina Khadra-

5. Stop met excuses verzinnen

Verzin geen excuses. Als iets niet goed gaat, doe er dan iets aan. Als je iets nodig hebt dat je niet hebt, doe dan wat je moet doen om het te verkrijgen. Als dat wat je nodig hebt niet binnen je machten ligt, ga dan op zoek naar een alternatief.

Als je iets wilt doen of iets wilt leren, waar wacht je dan nog op? Als iets je niet aanstaat, verander het. En als je het niet kan veranderen, verander dan jezelf. Wil je resultaten? Waar wacht je dan nog op?

“Wanneer je denkt dat het te laat is, wees dan voorzichtig dat dit geen excuus wordt om op te geven. Niemand kan jou uit de buurt houden van succes behalve jijzelf”
-Wang Deshun-

Geluk

6. Wees niet zo koppig

Wees niet koppig. Geef voor eens en altijd je fouten toe, je foutieve gedachten en je onproductieve attitudes. Je fouten toegeven en corrigeren maakt je niet zwakker. Wanneer je minder koppig en rigide bent, zul je meer openstaan voor positieve veranderingen en flexibeler om kunnen gaan met problemen.

“Het verschil tussen volharding en koppigheid is dat de een voorkomt uit een sterke wil en de ander uit een sterke niet-wil”
-Henry Ward Beecher-

7. Verlos jezelf van je emotionele bagage

Jezelf belasten met negatieve gevoelens over ervaringen uit het verleden zal het alleen maar nog moeilijker maken om verder te gaan. Stop te leven in het verleden. Leer, vergeef en ga door zodat je gelukkig kunt zijn. De last van pijn zal ervoor zorgen dat je niet in staat bent om de mogelijkheden te herkennen die zich aan je opdringen en dat je de mensen die op je pad komen verkeerd inschat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.