De deugd van het houden van een open geest

De deugd van het houden van een open geest

Laatste update: 02 oktober, 2016

Het gebeurt vaak. In ons dagelijks leven vinden we mensen die zich vastklampen aan hun manier van denken. Zelfs onze beste vrienden die onwillig zijn om te veranderen of zelfs maar het risico te lopen dat ze een andere mening horen, met het geloof dat alles dat niet overeenkomt met hun opvattingen verkeerd is.

Onze maatschappij bevat een groot aantal gesloten geesten die hun hersenen hebben afgesloten. Het zijn onbuigzame geesten die weigeren van hun routine af te wijken of open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

We zijn er zeker van dat jij ook wel mensen kent die in dit gedachte- en persoonlijkheidsprofiel thuishoren. De uitdaging ontstaat als het gaat om familie, vrienden of collega’s met wie we iedere dag in contact zijn. Het moeilijke is om te leven met dit soort mensen die zoveel muren om zich heen hebben gebouwd.

Laat je niet afleiden, laat ze je niet “inenten” met hun onbuigzaamheid, ontkenning of rigide routine. Een open geest is een krachtig wapen waarvan we moeten weten hoe we het kunnen ontwikkelen.

Je kan denken dat jijzelf een voorbeeld bent van een persoon die weet hoe hij geestelijke openheid kan onderhouden, dat jij je angst voor verandering kunt overkomen, maar toch hebben we allemaal een bepaald onderwerp dat nog niet zo open ligt. We hebben allemaal nog wel een “kleine” angst en een gereduceerde “comfort zone” die we maar moeilijk kunnen verlaten. Kun je zulke verschillende oogpunten van jezelf accepteren? Denk je dat jouw principes, jouw meningen en overtuigingen altijd waar zijn?

Sleutel en Slot

Opdat je een beetje dieper in deze aspecten kunt duiken, nodigen we je uit om over deze dimensies die ons helpen onze open geest te behouden na te denken.

Stel vragen over wat er om je heen gebeurt

Het gaat er niet om dat je twijfelt aan alles wat je ziet of doet. Het is meer dat je dingen niet vanzelfsprekend vindt of dat je maar gewoon accepteert dat “alles is zoals het moet zijn”. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er op je werk veel dingen zijn die verbeterd zouden kunnen worden of je kunt misschien je eigen vaardigheden vergroten om op professioneel niveau te groeien.

Het is zelfs mogelijk dat de persoon die je zo bewondert niet altijd gelijk heeft en dat veel van de dingen die je iedere dag leest andere nuances hebben waar je over na moet denken. Wees een beetje kritischer over wat er om je heen gebeurt.

Accepteer het onbekende

Angst is de grootste architect van barrières die je ooit tegen zal komen. Het is je angst die je ervan weerhoudt om nieuwe mogelijkheden en wegen die naar hogere persoonlijke tevredenheid kunnen leiden.

In het leven zijn er weinig dingen die zeker zijn. We moeten dit feit leren te accepteren en te omarmen, onze angsten confronteren en in het onbekende diepe springen als we vervullende levens willen leiden.

Vogel met Sleutel

Laat je inspireren door alles om je heen, zelfs je vijanden

Geloof het of niet, maar mensen kunnen geweldige leerervaringen opdoen door de dingen die ons kwetsen. Een open geest onderhouden betekent dat je luistert naar alle meningen zonder je om te draaien en weg te rennen.

Je kunt voor iemand staan die gewend is om anderen te kwetsen, te bedriegen en te beledigen. Het omgaan met dit type persoon is echter van waarde. Het laat ons zien wat we NIET willen zijn en het helpt ons in de richting te bewegen die we voor onszelf willen bereiken.

Probeer altijd iets goeds te maken van iedere situatie die je elke dag meemaakt. Een open geest verankert zich niet alleen in de negatieve dingen: de regen vandaag, de fout die we hebben gemaakt of de “nee” die we kregen als antwoord.

Het leven stagneert niet bij fouten of verliezen. Als we onszelf toestaan de eer te erkennen in het leren van onze fouten, zullen we ons verplaatsen in de richting van verandering en verbetering. Het is een kwestie van een beetje flexibeler zijn en het veranderen van ons perspectief in de richting van positiviteit en overwinning.

Klimmen naar de Maan

Het leven is een voortdurende bron van inspiratie. Als je het benadert op deze manier, zul je de ware kennis van dingen te bereiken. Wees niet bang om fouten te maken en daag jezelf uit te leven met een open geest.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.