Friends with benefits of geliefden zonder rechten?

Friends with benefits of geliefden zonder rechten?

Laatste update: 03 april, 2017

Kortgeleden was er een advertentie te zien op het internet die reclame maakte voor een vrij ongewoon product: een parfum op basis van feromonen. Volgens deze advertentie was de parfum 100% effectief. Beloofd werd dat de leden van het andere geslacht werkelijk beduusd zouden raken bij het ruiken van de parfum. En aan de advertentie zat een wetenschappelijke uitleg geplakt waarin werd verteld waarom niemand in staat zou zijn om de krachtige werking van deze geweldige geur te weerstaan.

Het idee dat liefde misschien meer te maken heeft met biochemie dan met de wereld van emoties begint de laatste tijd steeds populairder te worden. Ook wordt er gezegd dat er nog een basisprobleem bestaat dat moet worden opgelost. Op het gebied van de liefde moeten we leren om anderen te pakken te krijgen of in de val te lokken met onze charmes. Niet slechts één persoon, maar een heleboel leden van het andere geslacht.

“Seks zonder liefde is net zo hol en bespottelijk als liefde zonder seks.”

-Hunter S. Thompson-

Tegenwoordig lijkt het alsof een tegenovergesteld verlangen een doorbraak begint te maken in de liefde. Het verlangen om meerdere partners te hebben om onze ego te voeden, onze behoefte aan experimenten te bevredigen en onze drang naar eenzaamheid te vervullen. Tegelijkertijd verlaten we de plek die alleen opgevuld kon worden door die ene bijzondere persoon, ‘de liefde van ons leven’.

Vrienden met tijdelijke voordelen

Friends with benefits, ook wel vrienden met voordelen, passen perfect bij deze denkwijze. Voor degenen die niet weten wat deze term inhoudt: vrienden met voordelen zijn twee mensen die eigenlijk vrienden zijn, maar tegelijkertijd toch af en toe seks met elkaar hebben. Het geheim om een dergelijke relatie te laten slagen, is om er zeker van te zijn dat beide vrienden begrijpen dat hun seksuele relatie puur lichamelijk is en dat ze daarnaast gewoon alleen maar vrienden blijven. Daarnaast moeten ze beiden van mening zijn dat het feit dat ze vrienden zijn niet hoeft te betekenen dat ze per definitie geen seks met elkaar kunnen hebben.

Aanraking

De overeenkomsten die deze twee vrienden ‘met voordelen’ met elkaar hebben, omvatten enkele onuitgesproken regels waar beiden zich aan moeten houden. Doen ze dit niet, dan zal de ‘relatie’ natuurlijk niet werken. Vrienden met voordelen hebben een afspraak met elkaar dat ze geen van beiden ‘op elkaar verliefd’ zullen worden. Beiden hebben geen behoefte aan een vaste relatie. Daarom heeft hun seksuele relatie maar één nut: het bevredigen van een puur lichamelijk verlangen.

Deze vrienden moeten zich echter aan nog een regel houden, een regel waar hun overeenkomst om niet op elkaar verliefd te worden geheel van afhangt. Dit is de regel om niet intiem met elkaar te zijn en zich op geen enkele manier te bemoeien met elkaars leven. Dat wil dus zeggen, de ‘voordelen’ horen zeer duidelijke grenzen te hebben. Ze profiteren van het voordeel om elkaar aan te raken en naar elkaar te kijken, maar ze laten hun ‘vriend(in)’ geen beslag op hen leggen of tijd, genegenheid of begrip van hen eisen.

De gouden regel voor alle vrienden met voordelen is dat er in geen enkele vorm sprake mag zijn van exclusiviteit. Beide vrienden hebben het recht om relaties aan te gaan met andere mensen, wat voor relatie dan ook. In dit geval is het ongehoord dat een van de twee hier jaloers van wordt. En ze kunnen ook niets zeggen als hun vriend de band die ze hebben op een willekeurig moment wil verbreken. 

Friends with benefits of geliefden zonder rechten?

Tot de grote teleurstelling van fans van het idee van ‘friends with benefits’ en de makers van de op feromonen gebaseerde parfums, is het menselijke brein een zeer complex orgaan waarin het onmogelijk is om het lichaam los te koppelen van gevoelens en emoties. Bovenaan de evolutionaire piramide staan, heeft zo zijn gevolgen.

Vrienden

Het is onmogelijk om seks met iemand te hebben en deze ervaring niet te associëren met een bepaalde emoties. We zijn geneigd om een ervaring te associëren met wat het is, wat het is geweest en wat het zal zijn. Daarnaast is het ook onmogelijk om je vriend met voordelen slechts te zien als een ‘stuk vlees’. Een stuk vlees waar je gemakkelijk vanaf kunt komen of dat je eenvoudigweg aan de kant kunt gooien wanneer de daad volbracht is.

Deze andere persoon laat altijd iets bij je achter. Een echo die blijft weerklinken, soms erg zachtjes, en die klanken luidt van zelfbevestiging of ontkenning. Van verwachtingen en fantasieën, emotionele behoeftes en tekortkomingen.

Als je het zo bekijkt, lijkt een vriendschap met voordelen een extreme bron van angst of wanhoop te zijn. Of misschien wel van beide. De angst voor liefde en de verschillende vormen van pijn die met deze liefde gepaard kunnen gaan. De angst voor wanhoop of het besluit om niet meer te verwachten van het leven dan een reeks vluchtige en inconsequente ervaringen. Degenen die voor zo’n relatie kiezen, worden in hun keuze beïnvloedt door een onmogelijk verlangen. Ze willen met vuur spelen zonder zichzelf te verbanden.

Zoen

Vaak lopen vriendschappelijke relaties met voordelen dus negatief af. Over het algemeen werken dit soort relaties gewoon niet. Een van de twee raakt meestal gekwetst of beiden beginnen uiteindelijk op hun onzekerheden in te spelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.