Wees niet bang voor je angst, verplaats het

Wees niet bang voor je angst, verplaats het

Laatste update: 21 februari, 2017

Het voelen van angst is normaal. Dit komt doordat het brein van alle levende wezens onmiddellijk defensief reageert op een mogelijk risico. Met andere woorden: in gevaarlijke situaties wordt er een beschermingssysteem geactiveerd tegen mogelijke aanvallen of situaties die een onbalans kunnen veroorzaken.

Bij mensen is de manier om met angst om te gaan het resultaat van de samenwerking tussen instinct en aangeleerd gedrag dat tijdens diverse situaties is ontstaan. Op die manier kun je zeggen dat als je een bedreiging voelt, het overlevingsinstinct eerst wordt geactiveerd, maar ook een aangeleerd geestelijk proces leidt ertoe dat je op een bepaalde manier reageert.

“Angst is een kleine donkere kamer waarin de negatieven worden ontwikkeld.”

-Michael Pritchard-

Vrouw en Beer

Reacties op angst variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen reageren agressief, terwijl anderen stil blijven staan en leeg van binnen worden als ze proberen te denken over een mogelijke oplossing voor het gevaar waar ze mee worden geconfronteerd. Ook zijn er personen die erg koelbloedig zijn en in staat zijn om snel te kunnen denken om de dreiging onder ogen te zien of te vermijden.

De mens heeft een ingewikkelde psyche. Angst is niet altijd een reactie op een echte bedreiging. Soms is het een reactie op gedachten of fantasieën die naar boven komen van traumatische ervaringen en die lang in de geest blijven rotten. Dit maakt de weg vrij voor de gevaren die niet bestaan, maar die wel heel erg ingrijpend kan zijn.

Angst is een kracht die van gedaante kan veranderen

Er is een universele waarheid: angst overwin je door de confrontatie aan te gaan. Het is makkelijk gezegd, maar moeilijk te implementeren. Angst is een emotie met veel macht en als je het om kan zetten in een innerlijke kracht die ervoor zorgt dat je vooruit komt, zul je een zekerder en vrijer persoon worden.

Als je een situatie confronteert die spanning creëert en je hebt de intentie die te overwinnen, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waarom voelde ik me zo?
  • Welke herinneringen of gevoelens kwamen er toen boven?
  • Hoe reageerde ik toen?
  • In welk lichaamsdeel voel ik de spanning het meeste?

De antwoorden zullen ervoor zorgen dat je de angst kunt definiëren en een volgende situatie kunt voorkomen. Dus het eerste punt is dat je je realiseert waarom de spanning ontstaat. Op deze manier kunnen we de oorzaak achterhalen en de rol die het speelt in de situaties die we ervaren. Als je je bewust wordt van de oorzaken, kun je ervoor zorgen dat je kunt nagaan of het correspondeert met echt gevaar of een gefantaseerde onbalans in ons leven.

Wat doen we als we geconfronteerd worden met angst?

Angstig

Om de aard van de angst die je voelt te herkennen, moet je:

  • Pauzeren en jezelf omringen met een stille omgeving waar je over je angst na kunt denken. Probeer diep adem te halen en te kalmeren, zodat je bewustzijn beter stroomt.
  • Voel je niet schuldig om je bang te voelen en denk eraan dat dit normaal is. Je kunt het beetje bij beetje verslaan.
  • Vertrouw op jezelf. Denk eraan dat deze angst ook een leerervaring over jezelf is, die je ook weer door kunt geven.

Zie angst niet als de vijand. In werkelijkheid worden veel grote fouten gemaakt uit angst, maar het kan ook voordelen hebben. Degene die bang is om te falen, doet soms wat meer moeite. Degene die bang is zijn vrijheid te verliezen, durft grote risico’s te nemen om die te behouden.

Moed ontstaat uit angst. Het verschil tussen een lafaard en iemand die dapper is, is gewoon een beslissing. Het is niet zo dat de dappere persoon niet bang is, maar degene die besloten heeft om het te verplaatsen, in plaats van het te vermijden.

Dit is geen makkelijk proces. Het wordt bereikt net als andere grote prestaties in het leven: met doorzettingsvermogen, geduld en stap voor stap. De enige bepalende factor in relatie tot angst is dat er een oprechte beslissing is om vooruit te komen. Er is geen andere manier om dat te bereiken dan door een strategie te ontwikkelen waarbij je je comfortabel genoeg voelt om het onder ogen te komen.

Leren van angst

Als je op een irrationele manier en zonder de basis te begrijpen tegen angst vecht, kun je er waarschijnlijk snel en goed mee om gaan. Maar als je het niet vanaf de wortel aanpakt, kan het op ieder moment weer de kop opsteken. Je moet nadenken over angst. Het is niet goed om steeds maar weer roekeloze uitbarstingen te ondergaan, zonder dat je je ervan bewust bent wat je doet.

Verstrikt

Zoals het populaire gezegde zegt: “Angst is een actie en moed is een reactie“. Denk hieraan tijdens de momenten dat je je versteend voelt, onbeweeglijk of niet bereid om verder te gaan met je plannen. Anders zou je spijt kunnen krijgen van alle aandacht die je aan angst hebt besteed en niet aan je ware dromen en verlangens.

Vergeet niet dat angst fysiek en mentaal wordt uitgedrukt. Fysiek kun je het bestrijden met goede ademhalingstechnieken in tijden van crisis. Het is een methode die kan helpen je lichaam beter waar te nemen en de veranderingen die erin actief zijn te identificeren, zodat je ze kunt controleren.

Maar dit is niet genoeg. Je moet erover praten en je gevoelens aan anderen uiten. Schrijf ze op of kijk gewoon in de spiegel en praat met jezelf over wat er gebeurt. Dit zijn ideale middelen om de balans te vinden die je nodig hebt. Angst wordt niet overwonnen door je ervoor te verstoppen; dus wees niet bang, verplaats het.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.