Sluit bepaalde deuren om andere te kunnen openen

Sluit bepaalde deuren om andere te kunnen openen

Laatste update: 24 december, 2016

Het is zo moeilijk om de deuren naar het verleden te sluiten en je blik gericht te houden op de toekomst! Het kan moeilijk zijn om onszelf open te stellen voor nieuwe relaties of om te accepteren dat het tijd is om een relatie te beëindigen. Veel mensen geven hun schadelijke relaties liever niet op, omdat ze bang zijn voor verandering.

Heb je weleens overwogen wat de risico’s zijn van blijven in een situatie die jou ongelukkig maakt? Als je je laat meeslepen door ideeën zoals ‘Wat als ik niemand anders vind?’, ‘Wat als ik er spijt van krijg?’ en ‘Wat als het misgaat?’, dan zul je alleen maar halverwege vast komen te zitten.

De deuren naar het verleden openhouden zal je afleiden

Het is zo moeilijk om los te breken van alles wat je kent en alles dat jou beïnvloed heeft. Het openhouden van de deuren naar het verleden zal je er echter van weerhouden om je te concentreren op wat nu belangrijk voor je is.

Als je door het leven gaat met één voet in een relatie die niet meer werkt, zal die jongen die jou wel ziet zitten en die misschien wel precies is waar je naar op zoek bent, jou niet eens opvallen.

Hetzelfde kan gebeuren in elk ander aspect van het leven. Wanneer je alleen maar bezig bent met die vriend die jou gekwetst heeft, zul je niet kunnen genieten van het gezelschap van de mensen die nu in jouw leven komen. Deuren sluiten en het verleden achter je laten geeft je de tijd om je dromen te volgen en je te richten op nieuwe doelen.

Deur

Bevrijd jezelf van de kettingen van het verleden en neem risico’s

Het is een grote fout om een deur naar het verleden open te houden alleen omdat je denkt dat je misschien kunt terugkeren naar het leven waar je naar verlangt. Het verleden was misschien geweldig en misschien maakt het je ontzettend emotioneel, maar je zou niet stil moeten staan. De toekomst zal je tenslotte ook ervaringen brengen die de moeite waard zijn.

Wachten totdat iemand die ooit jouw beste vriend was weer bij je terugkomt zal er niet voor zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Groei, verander je uiterlijk, verhuis naar een andere stad en grijp de kansen die zich voordoen. Wees niet bang en denk niet dat je er moet zijn voor iemand die jou verlaten heeft.

Je kunt niet al wachtend op iemand die zonder uitleg vertrokken is door het leven gaan of wachten totdat iemand die jou eerder nooit zag staan je nu wel zal waarderen. Op een dag krijgen ze misschien spijt en komen ze je opzoeken, maar wat als dit nooit gebeurt? Ga je je leven alleen maar leiden als anderen jou waarderen of zul je jezelf waarderen, ongeacht wat er gebeurt?

Obsessief bezig zijn met het verleden zal je ongelukkig maken

Ze zeggen dat mensen die in het verleden leven zullen worden verteerd door depressie. Als je erover nadenkt, is dit niet moeilijk te geloven. Als je alleen maar kunt denken aan de dingen die je ooit had, zul je vergeten wat je nu hebt en wat je zou kunnen hebben in de toekomst.

Daarom is het zo belangrijk om die deuren te sluiten. Je wilt niet worden verteerd door nostalgie en een verlangen naar wat ooit was. Het is goed om je te herinneren waar je vandaan bent gekomen, zodat je beide voeten op de grond kunt houden, maar je zou meer aandacht moeten besteden aan wat je vandaag hebt.

Geniet van wat je hebt, lach met de mensen die aan je zijde staan en maak plannen voor de toekomst. Het heeft niet veel zin om iets anders te doen. Het ergste dat je jezelf kunt aandoen, is je leven bekijken over tien jaar en verdrietig zijn omdat je niet ten volle hebt geleefd.

Wees realistisch en zie de toekomst als een kans

Misschien denk je dat je een vriendschap niet kunt beëindigen omdat die bepaalde vriend jou kan helpen om te krijgen wat je wil. Dit mag dan misschien zo zijn, maar heb je er weleens over nagedacht of die vriend ook daadwerkelijk bereid is dat te doen? Misschien ziet hij jou niet eens meer als een echte vriend.

Toekomst

Bovendien zou het ook zo kunnen zijn dat je je op deze manier vastlegt aan dingen die jou niet eens interesseren. Deze deuren openhouden lijkt dan misschien een goed idee, maar het zal je alleen maar overspoelen met verplichtingen die na verloop van tijd zullen veranderen in een gigantische last.

Reken af met  de gewoonte om deuren open te houden

Je hebt de gewoonte ontwikkeld om de deuren naar het verleden open te houden. Zo blijft de mogelijkheid tenminste altijd bestaan, je weet tenslotte maar nooit. Misschien heeft die vriend je toch nog nodig, misschien krijgt je ex toch weer interesse in je, misschien komt die baan toch nog vrij etc.

De waarheid is dat je niet je hele leven kunt wachten totdat de omstandigheden zich aanpassen aan jouw verlangens. Je moet een einde maken aan situaties die niet in jouw toekomst passen. Dit is het geheim om vooruit te komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.