Eenzaamheid kan je gelukkig maken

Eenzaamheid kan je gelukkig maken

Laatste update: 29 januari, 2017

Als we gevoelens en situaties in kaart zouden brengen, zouden we ons realiseren dat voor veel mensen eenzaamheid en verdriet dicht bij elkaar liggen. Deze nabijheid is niet alleen gerelateerd aan eenzaamheid die we zelf ervaren, maar ook medelijden hebben met iemand die geïsoleerd lijkt te zijn komt veel voor.

Niets is echter minder waar. Eenzaamheid kan alleen worden opgevat als een last wanneer het wordt opgelegd, wanneer iemand sociale steun wil, maar dit niet krijgt. Deze eenzaamheid heeft veel te maken met de natuurlijke behoefte om te beschrijven, te spreken en deel van ons verhaal te vertellen.

Dit is waarom het zo schadelijk is voor ouderen. Ze hebben het gevoel dat ze wijsheid hebben vergaard die ze moeten delen en daarom zijn ze ons zo dankbaar wanneer we simpelweg tijd met ze doorbrengen. Het verdriet dat met eenzaamheid gepaard gaat, heeft ook veel te maken met de tijd en het gevoel dat we het voor iemand, misschien, niet genoeg waard zijn om tijd met ons door te brengen.

Aan de tegenovergestelde kant van het spectrum bevindt zich de vrijwillige eenzaamheid; de behoefte om te ontsnappen aan het sociale lawaai. De handeling van onszelf afzonderen voor helderheid, alsof alles dat we van dichtbij zagen wazig was. Dit type eenzaamheid is wat ons onafhankelijk maakt en voorziet ons van bronnen om te genieten en ons vervuld te voelen, waarbij we geheel afhankelijk zijn van onszelf.

Je kunt doen wat je wilt, wanneer je maar wilt

Als jij iemand bent die van eenzaamheid en alleen wonen houdt, dan ben je het waarschijnlijk gewend geraakt dat jij degene bent om wie je je het meeste zorgen maakt. Misschien ben je zelfs op dit moment wel bezig om de voor- en nadelen van een leven in eenzaamheid ten opzichte van een leven dat je met iemand deelt tegen elkaar af te wegen.

Alleen Zijn

Je denkt vast aan zaken als het zelf kunnen bepalen van je plannen, geen verklaringen te hoeven geven en in staat kunnen zijn om spontante beslissingen te nemen. Aan de andere kant is er de veiligheid die je zou worden gegeven door middel van onvoorwaardelijke steun, het welzijn dat we ervaren door te delen of het kunnen delegeren van enkele huishoudelijke taken.

Er zijn mensen voor wie deze dagelijkse eenzaamheid een tijdelijke situatie is, maar voor anderen is het een blijvende keuze. Bij welke groep jij ook hoort, het is belangrijk dat het je eigen keuze is en niet een keuze die je moest maken omdat je niet de mogelijkheid had om anders te leven.

Je zult eerst van jezelf kunnen houden voordat je van een ander houdt

Ze zeggen dat eenzaamheid je helpt groeien als persoon en dat het je helpt om jezelf te leren kennen. Houd echter in gedachten dat dit niet het geval zal zijn als je je laat overspoelen door frustratie omdat je niet van de eenzaamheid of gevoelens kan afkomen en obsessief begint te zoeken naar een manier om te ontsnappen.

Als je leert om met jezelf te leven, voor jezelf te zorgen, je sterkte- en zwaktepunten te accepteren en uiteindelijk van jezelf te houden, ben je op de juiste weg om oprecht geluk te vinden. Dit komt omdat je niet afhankelijk bent van het al dan niet hebben van een romantische relatie om het te bereiken. De perfecte relatie zou de relatie moeten zijn die je hebt met jezelf. Vergeet niet dat vanuit deze relatie jouw relaties met anderen zullen voortkomen.

Ontwikkel goede vriendschappen

Wie zegt dat eenzaamheid synoniem is met geïsoleerd zijn of geen vrienden hebben? Niets is minder waar! Eenzaamheid is jouw vermogen om op jouw manier te leven en dat staat het hebben van goede vrienden die jou begrijpen, van je houden, jouw manier van leven respecteren en je gelukkig maken absoluut niet in de weg.

Vriendschap

Tevens beschik je wanneer je ervoor kiest om alleen te zijn over de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, omdat je helemaal zonder gezelschap bent begonnen aan allemaal nieuwe activiteiten. Mensen die jouw interesses delen zullen zonder twijfel jouw leven verrijken.

Als je je eenzaam voelt door je onafhankelijkheid

Onafhankelijkheid is iets waar veel mensen naar streven. Het zit in onze natuur om de banden te verbreken die we niet langer nodig hebben. Lees meer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.