Als je je eenzaam voelt door je onafhankelijkheid

Als je je eenzaam voelt door je onafhankelijkheid

Laatste update: 22 oktober, 2016

Onafhankelijkheid is iets waar veel mensen naar streven. Het zit in onze natuur om de banden te verbreken die we niet langer nodig hebben. Het vinden van een baan, financiële onafhankelijkheid, ons eigen huis en misschien een partner. Maar wat gebeurt er als we ons eenzaam voelen door onze onafhankelijkheid?

Eenzaamheid is iets wat veel mensen opzoeken, maar voor anderen is het moeilijk mee te leven. Dit is iets waar we bang voor zijn als we onafhankelijkheid nastreven. Twee soorten gevoelens verschijnen bij de personen die ermee om moeten gaan.

“Het leven met gezelschap is geen garantie of gedeelde affectie, net zoals alleen leven niet hetzelfde is als onafhankelijkheid of vrijheid.”

-Maria Jesus Alava Reyes-

Het leren leven in eenzaamheid

Alleen Zijn

Als we onafhankelijk worden, vinden we een huis waarin niemand op ons wacht. Een huis waar stilte en eenzaamheid regeren. Dit gevoel van isolatie en verlatenheid is voor velen ondraaglijk. Wat doen ze dan? Iemand vinden die hun leven met hen wil delen.

Dit gebeurt gewoonlijk op het emotionele gebied. Als we niet weten hoe we zonder partner moeten zijn of emotionele onafhankelijkheid niet aankunnen, gaan we op zoek naar de eerste de beste persoon die ons een vriendelijke blik toewerpt om deel uit te gaan maken van ons leven.

We proberen ons leven te vullen met iets dat ons niet echt vervult. Waar we ons niet bewust van zijn, is dat het samenzijn met iemand ons niet zal vullen. Dat is iets dat we in onze geest creëren. Vaak zijn we samen met iemand net zo eenzaam als alleen.

Eenzaamheid is een betere leraar dan welk gezelschap dan ook.

Deze situatie van onafhankelijkheid, leegte en eenzaamheid kan ervoor zorgen dat we apathisch en depressief worden. Hoe kunnen we dit oplossen? Het is niet makkelijk…

We hebben geleerd dat alleen zijn iets negatiefs is, maar onafhankelijkheid is iets positiefs. Dit contrast zorgt voor spanning tussen wat we willen en wat we voelen. Tussen de drang naar onafhankelijkheid en de angst voor stilte en eenzaamheid.

Ik wil onafhankelijk zijn, maar niet eenzaam

Als we ons in deze situatie bevinden, moeten we reflecteren om een oplossing te vinden:

  • Evalueer je gehechtheid. We hebben de neiging ons te hechten aan materiële dingen en mensen die bijna net zo erg zijn als drugs. Als we voelen dat we ze kwijtraken, kan dat pijn doen en daarom gaan we op zoek naar een andere “drug”.
  • Maak verbinding met je emoties en wees je ervan bewust dat er maar een persoon is die er altijd voor je zal zijn: jij. Als je bang bent dat je je door je onafhankelijkheid eenzaam zal voelen, denk dan hieraan als nieuwe leerervaring.
  • Geniet van je eigen gezelschap. We weten vaak niet wat we moeten doen met onszelf als we alleen zijn en we kunnen niet genieten van de stilte en de eenzaamheid die ons verrijken en ons helpen onszelf beter te leren kennen. Alleen eten en alleen naar de film gaan lijkt misschien ongemakkelijk, maar het is iets wat goed voor je kan zijn.
Eenzaam in de Regen

Van deze drie dingen is waarschijnlijk de meeste schokkende het genieten van je eigen gezelschap, vooral als het gaat om alleen eten of naar de film gaan.

Er zijn veel mensen die dit doen omdat het belangrijk is om bepaalde dingen alleen te doen, die je anders in het gezelschap van anderen doet. Deze mensen weten hoe ze van hun eenzaamheid kunnen genieten. Ze weten dat alleen naar de film gaan en alleen uit eten gaan niet vervelend hoeft te zijn.

We hebben geleerd om met onszelf in contact te blijven en er zijn bepaalde dingen, zoals alleen eten en wandelen, die we bewust met iemand anders willen doen. Als we geen gezelschap hebben, leidt dit al tot een duidelijk gevoel van ongemak.

Stel je voor dat je voor je werk naar een ander land zou moeten verhuizen waar je niemand kent. Wat zou je dan doen? De hele tijd thuis blijven zitten?

“Waarom zijn we bang voor eenzaamheid? Omdat er maar weinig mensen zijn die gezelschap in zichzelf vinden.”

-Carlo Dossi-

Als onafhankelijkheid veroorzaakt dat je je eenzaam voelt, ga dan niet op zoek naar iemand om deze leegte op te vullen. Zie dit als een nieuwe les en leer jezelf te vermaken zonder het gevoel dat je altijd met iemand samen wilt zijn.

Je kunt van veel dingen genieten waarvan je denkt dat je ze altijd met iemand anders moet doen. Zet dit uit je hoofd, begin te veranderen en kijk naar onafhankelijkheid vanuit een ander oogpunt.

Paardenbloem

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.