Als de liefde te klein is en pijn doet, dan is het niet jouw maat

Als de liefde te klein is en pijn doet, dan is het niet jouw maat

Laatste update: 10 september, 2016

We moeten teruggaan naar herinneringen uit onze vroegste kindertijd om alle berichten die opgeslagen zijn in ons geheugen, waardoor ons concept van liefde verstoord is geraakt, te vinden.

Vele van ons zijn wel eens thuisgekomen en hebben hun ouders verteld dat een ander kind ons heeft geplaagd en we kregen toen het antwoord: “Besteed er geen aandacht aan, dat doen ze alleen maar omdat ze je leuk vinden.” Of als we volwassen zijn en iemand negeert ons compleet, zeggen onze vrienden: “Ze gedragen zich alleen zo omdat ze je leuk vinden.”

En zo zijn er eindeloos veel uitdrukkingen en situaties waardoor we verschillende schadelijke ideeën hebben ontwikkeld over liefde: “Als hij van je houdt, zal hij je pijn doen”, “Hij is onverschillig omdat hij je aandacht wil” of “Hij is jaloers omdat hij van je houdt en er niet tegen kan om je met een ander te zien.”

Hoe kunnen we afkomen van deze giftige lessen over de liefde? Want dit gaat niet over liefde. Als liefde te klein is en pijn doet, dan is het niet jouw maat. Het is niet geschikt voor jou, want het laat je niet groeien, het onderdrukt je alleen maar.

Verdriet

Het afbreken van de mythes van romantische liefde

Het idee van liefde die omhult is in passie, lust, jaloezie, lijden, geweld en onrust kwetst niet alleen vrouwen, maar ook mannen. De mannen moeten een rol aannemen van “supermannen” die mijlenver af staan van hoe gevoelig ze echt zijn en hoe ze relaties kunnen begrijpen.

Het lijkt dat als beide geslachten afstand nemen van de regels die hun geslacht besturen, ze niet in staat zijn om die gepassioneerde en ideale relatie die de maatschappij verwacht van alle “prachtige liefdesverhalen” te hebben.

Deze liefde is echter ver verwijderd van de manier waarop relaties werken. Psycholoog Robert Sternberg was de eerste die de soorten liefde die bestaan heeft bestudeerd en in geen van deze soorten speelde jaloezie, geweld, controle of isolatie een rol.

De schade die berichten in de media hebben aangericht

Sommige van de berichten die we ontvangen uit films en liedjes zijn onderbewust. Het lijken leuke films, maar ze laten eigenlijk geen natuurlijke relatie zien. De verhalen staan vol met pseudo-romantische clichés die niets anders doen dan het toch al disfunctionele idee van romantische relaties versterken.

Een vrouw hoeft niet gered te worden en ook heeft een man geen verplichting om iets of iemand te redden. Als mensen moeten mannen en vrouwen proberen emotioneel zelfvoorzienend te zijn. Een partner moet ons complimenteren en je leven completer maken, maar het is belangrijk dat we op onze eigen benen staan.

Disfunctionele ideeën over liefde komen niet alleen uit films, televisie of muziek. Ze komen voor in alle menselijke gebieden en daarom is het uiterst moeilijk het op alle niveaus te voorkomen als er geweld en misbruik ontstaat. Maar alleen dan zal er verandering optreden.

Nog niet zo lang geleden is in Spanje een boek genaamd Trouw en wees onderdanig uitgebracht. Het is geen boek met een ironische titel om de aandacht van de lezers te trekken. Het is een boek dat, zoals de titel al duidelijk aangeeft, geschreven is om vrouwen “te leren” hoe je een goede echtgenote moet zijn.

Wanneer is liefde niet jouw maat?

Er zijn vele indicatoren die kunnen onthullen of je je bevindt in een gewelddadige, disfunctionele relatie, die je als persoon vernietigt en waardoor je voortdurend giftige emoties ervaart:

Je wordt genegeerd

De persoon die je aan je zijde hebt, kan het niet schelen als je het mis hebt, noch wanneer er iets goed voor je is. Ze negeren gewoon alles wat met jou te maken heeft. Ze zijn alleen geïnteresseerd in wat je hen kunt bieden en het voordeel dat hij of zij krijgt uit de relatie.

Je maakt geen deel uit van de beslissingen

Ze maken alleen plannen met je als het betekent dat jij je moet aanpassen aan de plannen die zij al hebben gemaakt. Jouw mening telt niet als het gaat om het samen doorbrengen van jullie vrije tijd. Je bent alleen een aanhangsel en doet niet mee in het maken van de beslissingen.

Je wordt geïsoleerd

Ze laten je merken dat ze boos zijn als je uit gaat met je vrienden, die ze altijd nonchalant bekritiseren. Deze persoon is egoïstisch als direct resultaat van weinig zelfvertrouwen.

Vrouw

Jaloezie is geen teken dat iemand van je houdt, maar alleen dat diegene bang is voor alles en iedereen. Onzekerheid zorgt ervoor dat ze zich voelen alsof ze zich niet op jouw niveau bevinden en dat je op ieder moment vreemd zou kunnen gaan. Het is hun beschadigde ego waar ze het meest bang voor zijn, nog meer dan dat ze bang zijn om je te verliezen.

Ze maken je belachelijk en boycotten je aspiraties

Hij of zij toont geen respect voor je aspiraties en boycot constant wat je wil bereiken, waarbij je werk en je academische of persoonlijke aspiraties belachelijk worden gemaakt. Hij of zij neemt continu een hooghartige en ironische houding aan tegenover je inspanningen.

Deze persoon gebruikt uitdrukkingen als “Ik weet niet waarom je het nog probeert”, “Het is absurd om het nu te doen, je bent nog niet oud genoeg”, “Maar ga je meer geld verdienen of niet?” of “Als je dit doet, ga je vast snel bij me weg”.

Het is veel beter om vrijgezel te zijn dan om samen te zijn met een persoon die je van streek maakt. Alleen zijn is prachtig als je weet hoe je ervan moet genieten en het is altijd beter dan bij iemand te blijven die ons onderdrukt, onderwaardeert en controleert om er zelf beter van te worden.

Vergeet de sprookjes en de prinsen. Neem de controle over je leven en kies volgende keer voor een waar verhaal, waarin jullie samen in liefde en begrip leven. Dit maakt liefde veel interessanter en duurzamer dan wat de films ons vertellen.

–Afbeeldingen door Ania Tomicka–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.