Creativiteit: de stem van je hart

Creativiteit: de stem van je hart

Laatste update: 28 december, 2017

Creativiteit schijnt haar licht op ons gevoelsleven, onze emoties, en geeft ons hart een stem. We worden – zonder uitzondering – met deze unieke gave geboren. Zaken zoals stress, de sleur en strak gestructureerde werkschema’s kunnen onze innerlijke, innovatieve stem echter nagenoeg het zwijgen opleggen.

Niet alleen de mensen die zogenaamd goed kunnen tekenen, schrijven of ontwerpen (van bijvoorbeeld effectieve reclamecampagnes), zijn creatief. Creativiteit heeft zeker ook alles te maken met het vermogen alternatieve oplossingen te bedenken en beter om te gaan met je collega’s of familie.

Tegenwoordig is creativiteit een wijdverbreide functie-eis en alom begeerde kwaliteit op de arbeidsmarkt. Zozeer zelfs dat bedrijven als Google in hun sollicitatieprocedure kandidaten testen afnemen die nauwelijk nog iets te maken hebben met informatietechnologie. Je reactie op vragen als ‘Op hoeveel manieren kun je een stopcontactbeschermkapje gebruiken?’ of  ‘Als de directeur je een miljoen euro zou geven, wat is dan het beste wat je daarmee zou kunnen doen?’, tellen zwaar mee in de algehele beoordeling.

Regenboog weerspiegeld op het gezicht van een meisje

Creativiteit en intelligentie

Het debat over de correlatie tussen creativiteit en intelligentie is zowel oud als diepgaand. En het antwoord is eenvoudig: daarover kunnen we geen duidelijke conclusies trekken. Uitzonderlijk intelligente mensen hebben over het algemeen een grote creatieve potentie, maar de antwoorden die zij geven zijn niet noodzakelijkerwijs extra origineel of ingenieus. Dat is althans wat meerdere wetenschappelijke studies demonstreren.

De meest creatieve mensen hebben normaal gesproken een hele andere en geheel eigen manier om naar de wereld te kijken, deze te voelen en daarover na te denken.

Het blijft sowieso lastig creativiteit af te meten aan slechts één factor. In werkelijkheid wordt onze creativiteit weerspiegeld op allerlei terreinen: het beramen van plannen en strategiëen, koken, je huis versieren, dansen, een instrument bespelen, je stijlvol kleden, met mensen omgaan, anderen liefhebben…

Boek met Wegwaaiende Bladzijden

De kracht van emoties

Creatieve mensen die voor grote bedrijven werken, weten maar al te goed dat het zintuiglijk opwekken van emoties een machtig middel is om de verkoopcijfers een boost te geven. Zo maken bepaalde kledingmerken in hun winkels gebruik van kenmerkende geuren die hun klanten onmiddellijk herkennen. De stoffering van veel tweedehands auto’s bijvoorbeeld wordt geïmpregneerd met het typische ‘nieuwe wagen’-aroma, omdat het marketingteam weet dat de consument dit waardeert en het de aanschafkans verhoogt.

Wat ook meespeelt is de emotionele inborst van ons brein: emoties lokken je weg van je rationele kant en zetten je aan tot niet-geanticipeerde, impulsieve beslissingen, zoals uit het niets een grote aankoop doen, of plots geïnspireerd raken.

Lopen door het Water

Buitengewoon creatieve mensen zien en beredeneren dingen op manieren die de moeite van het bestuderen waard zijn. Beraad je eens op het volgende:

Leer hoe je creatiever kunt worden

Edward de Bono opperde de term lateraal denken, wat afwijkt van het analytische en unilaterale, in die zin dat het meer ruimte laat voor verschillende opties en alternatieve routes. Het omvat onconventionele en onvoorspelbare manieren van denken, zoals fantaseren, het toepassen van metaforen en het doorbreken van stereotypen.

Creativiteit betekent ook de juiste balans balans vinden, in jezelf en in relatie tot je emoties en de wereld om je heen. Je moet in staat zijn jezelf – zonder voorbehoud –  onder te dompelen in het scheppingsproces en tegelijkertijd gefocust blijven op je uiteindelijke doel.

Kleuren, geuren, sensaties. Wist je dat bepaalde geuren en kleuren je hersenen beter bevallen dan andere? Groen en blauw werken kalmerend, vanille en jasmijn ontspannen je, terwijl koffie stimuleert… Toch is een kamer vol prettige geuren en kleuren op zichzelf geen garantie en niet voldoende. Je hebt ook natuurlijk licht nodig en een raam om door naar buiten te kijken, om je te concentreren.

Een tafel vol verf en kwasten als voorbeeld van creativiteit

Ter conclusie: creatieve mensen kenmerken zich bovenal door hun flexibele gedachtegang en open geest. Creativiteit is een vermogen dat we allemaal verder kunnen ontwikkelen en kunnen gebruiken om ons vrijer te voelen, ons te verbinden met de stroom van het leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.