Het zalige nietsdoen

Het zalige nietsdoen

Laatste update: 22 juli, 2016

Niet lang geleden vroeg een vierjarige mij en enkele andere volwassenen om ‘er eens van te genieten om even in bed liggen’. Zoals we allemaal weten kan een vierjarige meer voor elkaar krijgen dan vier volwassenen bij elkaar… dus ja hoor, daar lagen we en we deden even helemaal niets… behalve genieten.

Soms moet iets of iemand je even wakker schudden, zodat je je realiseert dat de manier waarop wij door het leven jagen ons nergens zal brengen, ons niet gelukkiger zal maken en ons niets zal opleveren. Sommige dingen zijn tenslotte onbetaalbaar, zoals een schat van een kind dat je vraagt om even met hem in bed te liggen en niets te doen.

Van dit kind leerde ik ‘il dolce far niente’ of ‘het zalige nietsdoen’. Dit is een geweldige therapie voor het elimineren van alledaagse stress waarvan we ons soms niet eens bewust zijn, zoals wanneer we rennen om de bus nog net te halen, uit bed springen om ergens naartoe te gaan of snel eten omdat we weer aan het werk moeten.

Dus leg dat allemaal even naast je neer en geniet van ‘niets doen’. Neem elke dag de tijd om je even af te sluiten van het dagelijkse leven, je zorgen, het komen en gaan, de haast. Het heeft namelijk geen zin om je zorgen te maken. Het enige wat het veroorzaakt is een grauw gelaat, een versnelde hartslag en het gevoel dat je aan het einde van de dag net een verwelkte plant bent.

Wanneer we uitrusten, wordt de rechterhelft van onze hersenen geactiveerd. Weet je wel, de helft die onze verbeelding, onze creativiteit en ons plezier regelt. Wil je dat aan je voorbij laten gaan? Als je het mij vraagt, is de rechterhelft van onze hersenen geweldig.

Zo omarm je ‘het zalige nietsdoen’

  • Lig in bed en besta!
  • Ga naar het park, ga in het gras liggen, geniet van de zon, de geur van het gras en het geluid van de vogels.
  • Ga op een rots aan de zee zitten en voel de golven op je huid, voel hoe de frisse lucht en de geur van de zee je geest en ziel openen, waardoor je dichterbij de ware betekenis van het leven staat.
  • Ga naar het bos en omarm een boom, en of je nu alleen bent of in gezelschap, je zult je voelen alsof je werkelijk onderdeel bent van de natuur.
  • Ga op de bank liggen en doe niets, behalve misschien naar mooie muziek luisteren, zoals dit.
  • Leer mediteren. Mediteren is simpelweg het leegmaken van je gedachten en diep ademen terwijl je dit doet. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat de gewoonte om te mediteren ervoor kan zorgen dat onze cerebrale structuur verandert, waardoor we sterker bestand worden tegen depressie, stress en angst.
  • Vergeet even wat je ‘hoort te doen’. Nee! Wat je hoort te doen is ‘il dolce far niente’.
  • Geniet oprecht van je vakanties. Doe je mobiele telefoon uit, kook minder en raak niet verwikkeld in zinloze discussies. Vakanties en de zomerhitte zijn zeker weten dingen waar je van moet genieten door middel van enkele dagelijkse ‘dolce far niente’-momentjes.
  • Slaap meer dan ooit. Geef jezelf een weekend om bij te komen van al die verloren uurtjes slaap. Stop te denken dat je lui bent; slapen is geweldig voor je lichaam en geest.

Onthoud dat jij de enige bent die echt voor jezelf kunt zorgen. Dus hou van jezelf en verwen jezelf en laat niemand of niets je van je slaap en je gezondheid beroven. Ga lekker zitten, leun achterover en realiseer je ‘il dolce far niente’, oftewel, hoe zalig het is om niets te doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.