Het Batman-effect: kinderen doorzettingsvermogen leren
Wanneer we kinderen doorzettingsvermogen bijbrengen, leren we hen ook het belang van voortdurende inspanning. Ze leren om naar meer te streven en geen genoegen te nemen met iets omdat het makkelijk is. Kinderen kunnen deze vaardigheid verwerven aan de hand van voorbeelden, maar ook door het spelen van spellen, zoals het geval is bij het beroemde Batman-effect.
Het Batman-effect is een zeer eenvoudige en stimulerende techniek die doorzettingsvermogen aanmoedigt. Het is niet makkelijk om de mentale en emotionele kracht op kinderen over te brengen die nodig is om je voortdurend in te spannen om een doel te bereiken. Het is niet makkelijk, maar het kan toch gedaan worden. Hoe?
De meeste kinderen hebben tegenwoordig toegang tot digitale apparaten die hen directe bevrediging bieden. Dit is een eenvoudige manier om even te ontsnappen als ze boos zijn, zich vervelen of informatie nodig hebben.
Hierdoor neemt echter ook het aandachtsvermogen van veel kinderen af. Daarnaast hebben ze minder geduld, een lagere tolerantie voor frustratie en weten ze niet hoe ze met hun emoties moeten omgaan.
Dit is natuurlijk niet allemaal de schuld van nieuwe technologieën. Het is namelijk ook belangrijk om te begrijpen dat er bepaalde prioriteiten zijn als het gaat om de educatie van onze kinderen.
“Technologie is slechts een hulpmiddel. Als het erom gaat kinderen samen te laten werken en hen te motiveren, is de leraar het belangrijkst.”
-Bill Gates-
Een van deze prioriteiten is om kinderen te leren om gemotiveerd te zijn om te slagen. We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen leren dat degenen die volharden zich niet laten verleiden door wat comfortabel of gemakkelijk is. Dit zal hen helpen om in de toekomst bekwamer, gelukkiger en proactiever te worden.
Doorzettingsvermogen wordt aangeleerd
Een onderzoek dat een tijdje geleden werd uitgevoerd, heeft ons veel gegeven om over na te denken. Het toont namelijk aan dat het vermogen van een kind om frustratie te verdragen en uitdagingen het hoofd te bieden niet alleen wordt waargenomen in zijn academische prestaties, maar ook in zijn zelfbeeld en mate van zelfvertrouwen.
Veel ouders willen erg graag dat hun kinderen uitstekende studenten en academisch succesvol zijn. In werkelijkheid moeten kinderen echter simpelweg gelukkig zijn, zodat het tieners worden die over de vaardigheden beschikken om met tegenslag om te gaan, verantwoordelijkheid te nemen en te vechten voor wat ze willen.
Laten we eens kijken naar een paar dingen waar we rekening mee moeten houden wanneer we onze kinderen doorzettingsvermogen proberen bij te brengen:
- We zouden kinderen al doorzettingsvermogen moeten bijbrengen vanaf dat ze twee of drie jaar oud zijn. Dit is het perfecte moment om een heel eenvoudige reden. Wanneer ze die leeftijd bereiken, beginnen ze namelijk meer autonoom te worden. Ze beginnen alleen te eten, halen zelf hun speelgoed tevoorschijn en ruimen het ook zelf weer op, trekken zelf hun schoenen aan enzovoort.
- Om deze eerste dagelijkse taken goed te verwerven, moeten ze verantwoordelijk en gemotiveerd zijn en in staat zijn om ze alleen te doen. Ze moeten leren om niet gelijk bij de eerste poging op te geven.
- In deze eerste levensfase beginnen kinderen hun realiteitszin op te bouwen. Ze beginnen die eerste beelden te vormen van wat volgens hen de wereld is.
- Wanneer kinderen zien dat ze geduld moeten hebben in moeilijke tijden en dat ze gemotiveerd moeten blijven en alles van zichzelf moeten geven om een doel te bereiken, beginnen ze een productiever en meer bevredigend beeld van de realiteit in hun hoofd te vormen.
Wat houdt het Batman-effect in?
Het Batman-effect is een techniek die ouders helpt hun kinderen te leren wat doorzettingsvermogen precies inhoudt. Deze techniek wordt aanbevolen voor kinderen die tussen de twee en vier jaar oud zijn. Dit zijn de richtlijnen die moeten worden gevolgd:
- Telkens wanneer je kind voor een uitdagende taak staat, zoals het strikken van zijn veters, het doen van een puzzel, het opruimen van zijn kamer, zelf eten of zichzelf aankleden, moedig je hem aan om een personage aan te nemen: ‘Je bent nu Batman. Batman geeft nooit op wanneer hij iets doet. Blijf gewoon proberen!’
- Het kind moet zelfstandig taken onder ogen zien, zonder enige vorm van hulp. Als hij geneigd is om op te geven, zet dan versterking in: ‘Hoe gaat het met de puzzel, Batman?’ In plaats van het kind bij zijn naam te noemen, noem je hem bij de naam van het fictieve personage dat hij heeft aangenomen. Op die manier motiveer je hem om niet op te geven.
Dit soort spelletjes moedigen kinderen aan om verder te reiken dan hun mogelijkheden en harder te proberen. Het stelt hen in staat om doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Bovendien leren ze dat als ze zich ergens voor inspannen, ze in staat zullen zijn om vooruitgang te boeken.
“Onderwijs de kinderen zodat het niet nodig zal zijn om de volwassenen te onderwijzen.”
– Abraham Lincoln –
Beetje bij beetje zullen ze beseffen dat ze hun eigen authentieke helden zijn en dat er met de juiste mate van inspanning en motivatie niets is dat ze niet kunnen doen. Dat is het Batman-effect.