Positief met frustratie omgaan: 5 essentiële tips

Positief met frustratie omgaan: 5 essentiële tips

Laatste update: 22 november, 2018

Frustratie is een van de ergste gevoelens waarmee we sinds onze kinderjaren mee moeten omgaan. Met frustratie omgaan is moeilijk, ondanks dat we het op zeer jonge leeftijd al voelen.

Het gevoel van frustratie is een intens gevoel en niemand leert onze kinderen deze emotie te kanaliseren. Aan de andere kant kunnen veel ouders die zich zorgen maken over de emotionele intelligentie van hun kinderen hen overbeschermen. Op volwassen leeftijd weten velen van ons nog steeds niet hoe ze met frustratie moeten omgaan, en dit kan ons schaden.

Maar wat is frustratie echt?

Frustratie is een negatieve emotie. Maar, net zoals elke emotie, vervult het een functie. Frustratie is het resultaat van niet krijgen wat we willen of verwachten. Het betekent dat er een verschil is tussen wat we willen en wat we hebben. Met andere woorden, de ultieme functie van frustratie is om onze aandacht te richten en ons te laten reageren.

“Frustratie is een van de vroegste en krachtigste emoties die we sinds onze jeugd ervaren en een van de gevaarlijkste.”

Echter, wanneer frustratie erg krachtig of intens wordt, kan het zijn functie vaak niet vervullen. We worden meer afgestemd op het onbehagen dat we voelen dan op wat het ons wil vertellen. Laten we het dus hebben over 5 essentiële tips voor positief met frustraties omgaan.

gefrustreerd kind

Hoe om te gaan met frustratie

1. Afstand nemen van gebeurtenissen

Zoals we al zeiden, kan frustratie heel intens zijn. Dit kan ertoe leiden dat je gebeurtenissen overdrijft en de situatie op een vervormde manier ziet. Het positief met frustratie omgaan houdt dus in dat je afstand neemt van de gebeurtenissen.

Beslissingen die je moet maken worden uitgesteld en je probeert de situatie met een vogelperspectief te bekijken. Als je gefrustreerd bent, kijk dan naar “het grotere plaatje” en bekijk alles als een buitenstaander.

Beoordeel alle positieve en negatieve aspecten van de frustrerende situatie en analyseer deze. Je kunt het ook vergelijken met iets ergers dat je eerder is overkomen. Vertel jezelf dat wat er nu is gebeurd niet zo erg is als wat je eerder hebt meegemaakt. Deze kleine “trucs” zullen je geest van gebeurtenissen afleiden en je toestaan ​​om de situatie objectief te bekijken.

2. Voel de frustratie en laat het los

Wanneer een emotie je overweldigt, of het nu frustratie, woede, verdriet of vreugde is, is het het beste om het te voelen en het los te laten. Dit betekent ze diepgaand voelen en ze vervolgens los te laten. Hoe meer je je best doet de frustratie niet te voelen, hoe meer je het zult voelen.

Het is de paradox van de menselijke geest. Later kun je obsessieve stoornissen ontwikkelen waarin je moeite doet om niet aan “X” te denken, maar uiteindelijk de hele dag aan “X,” “Y” en “Z” denkt.

Daarvoor werkt het brein als volgt: hoe meer je vermijdt te denken of “iets” te voelen, hoe meer je het voelt. Observeren, voelen en loslaten is een basisvaardigheid die je emotionele intelligentie aanzienlijk kan verbeteren.

Als je de emotie wilt voelen en dan loslaten, train jezelf dan in mindfulness-vaardigheden of in acceptatie- en commitment-technieken. Al deze benaderingen kunnen je helpen de negatieve effecten van deze emotie te verminderen.

3. Wees kalm en onderneem actie

Frustratie is de slechtste adviseur. Het leidt ons meestal naar gedrag dat niet correct of nuttig is, in sommige gevallen zelfs zelfdestructief. Het is echter een zeer krachtige emotie met een hoog proactief effect.

Dit komt omdat frustratie ervoor zorgt dat we het object dat deze emotie veroorzaakt aanvallen of pijn doen. Het is een emotie die ons wraakzuchtig maakt in plaats van vergevingsgezind. Om deze reden is het belangrijk om te voorkomen dat je handelt onder de effecten ervan.

“Het positief met frustratie omgaan houdt in dat je afstand neemt van de gebeurtenissen, beslissingen die je moet maken uitstelt en probeert de situatie in vogelvlucht te bekijken.”

vrouw met frustratie

Het is heel belangrijk dat je even de tijd neemt om te kalmeren als iets of iemand je frustreert. Zodra je je beter voelt, kan je beginnen na te denken over de volgende stappen die je moet nemen of praktische beslissingen nemen.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om naar de boodschap van je emotie te luisteren. Wat wil het je vertellen? Frustratie laat je handelen door veranderingen aan te brengen in jezelf of de manier waarop je dingen doet.

4. Met frustratie omgaan door onderscheid te maken tussen wensen, behoeften en realiteit

Onderscheid maken tussen wat je wilt, wat je nodig hebt en wat er daadwerkelijk kan gebeuren, lijkt eenvoudig. Dat is het echter niet.

Vaak komt frustratie op omdat verlangens worden verward met persoonlijke behoeften (“Ik wil dat mijn baas me complimenteert voor het werk dat ik deed”), bescherming of acceptatie (“Ik heb mijn baas nodig om mij te waarderen”), of wat er echt kan gebeuren rekening houdend met de omstandigheden van het moment (werkelijkheid: “mijn baas negeert alles, heeft geen tijd en herkent niets”).

Met andere woorden: wat je wilt, kan wel of niet zijn wat je echt nodig hebt. Dit alles kan dingen vereisen die mogelijk meer of minder toereikend zijn. Dus, scheid wat je wilt (je kunt tenslotte willen wat je wilt) van wat je nodig hebt. Scheid het ook van wat je zou kunnen bieden voor de mensen om je heen.

Het gaat erom hoe je je behoeften aanpast aan de realiteit. Je wilt misschien zoveel als je wilt, terwijl je nog steeds weet dat je niet veel van die dingen nodig hebt. Het zijn slechts kansen of uitdagingen.

5. Beoordeel of je je situatie moet accepteren of moet veranderen.

Als je je frustrerende situatie niet kunt veranderen, is het normaal dat je gevoelens intenser worden. Wanneer er geen ruimte meer is om de situatie te beheren, is acceptatie de sleutel. Hieronder leggen we het verschil uit tussen wanneer frustratie de moeite waard is en wanneer dat niet het geval is.

vrouw die nadenkt

Als je in een situatie verkeert die kan worden veranderd, kan frustratie je beste vriend zijn en kan het dienen als je baken voor verandering. Zodra je frustratie wegebt, is het tijd om na te denken over wat er moet worden veranderd en hoe.

Als de situatie onmogelijk is om te veranderen, leid je dan af van de gedachten die je emoties veroorzaken totdat deze verdwijnen.

Deze 5 essentiële tips zullen je helpen om je positief met frustratie om te gaan mits je ze goed uitoefent. Op deze manier kan je baat hebben bij het beheren van een van de meest onaangename emoties terwijl je een directe confrontatie ermee vermijdt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.