5 sleutels voor het uiten van emotionele pijn

5 sleutels voor het uiten van emotionele pijn

Laatste update: 24 augustus, 2018

Het uiten van emotionele pijn is steeds minder populair geworden. Hoewel iedereen intern lijden ervaart, komt het steeds vaker voor om het te negeren. Mensen die positief zijn en een goede energie hebben, worden met open armen ontvangen. Toch worden mensen met emotionele pijn vaak genegeerd, alsof pijn een besmettelijke ziekte is. 

De waarheid is dat alle mensen op een bepaald moment emotioneel lijden ervaren. Sommigen meer dan anderen, maar iedereen voelt het op een gegeven moment. En wanneer dat het geval is, is het essentieel om het te kunnen uiten. Het onderdrukken van emotionele pijn maakt het alleen maar intenser en zorgt ervoor dat het niet wordt verwerkt.

“Zelfs als de macht om een pijnlijke situatie te veranderen uit je handen ligt, kun je altijd de houding kiezen waarmee je het lijden tegemoet kunt treden.”

– Viktor Frankl –

Het probleem is dat we vaak gewoonweg niet weten hoe we emotionele pijn tot uitdrukking moeten brengen. Vaak schieten woorden tekort. Maar bovendien zijn ze vaak niet genoeg om de pijn te verzachten. Daarom hebben we besloten enkele sleutels voor te stellen om je te helpen effectief uit te drukken hoe je je voelt.

1. Zeg het hardop

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is er een groot verschil tussen het denken en het uitspreken van pijnlijke gedachten. Gedachten zijn verpakt in woorden en we houden allemaal een constante interne dialoog. Gedachten vereisen echter niet dat we ideeën organiseren of precies definiëren.

Vrouw die pijnlijke emoties ervaart

Wanneer we onze gedachten hardop zeggen vindt er een interessant proces plaats. We organiseren onze ideeën om een begrijpelijke en samenhangende boodschap te creëren.We specificeren en verduidelijken ook feiten om ze begrijpelijk te maken. Dat is de reden dat het luidop uiten van gedachten zo heilzaam kan zijn. Je hoeft het zelfs niet tegen iemand anders te zeggen. Zeg het gewoon tegen jezelf. Of neem jezelf op en luister er later naar.

2. Leer de spanning los te laten met ontspannende activiteiten

Emotioneel lijden veroorzaakt veel spanning, een ongemakkelijk gevoel van ongenoegen dat moeilijk te verwijderen kan zijn. Het kan zich manifesteren met angst en bezorgdheid of zelfs met apathie en gevoelloosheid.

Niets is beter dan beweging om emotionele overbelasting te elimineren. Lichaamsbeweging helpt om onze focus te veranderen en activeert neurologische processen die gevoelens van welzijn opwekken.

3. Het vocaal uiten van emotionele pijn

Over het algemeen zijn mensen apathischer geworden voor het lijden van anderen, dus het uiten van emotionele pijn is soms erg moeilijk. Niemand wil anderen lastig vallen, of erger, afgewezen worden. Desalniettemin is het soms onmogelijk om, althans tijdelijk, een donkere bui alleen af te schudden.

Praat met iemand

Als dat het geval is, kun je het beste met iemand praten over de pijn die je doormaakt. Help hen om te begrijpen dat je een moeilijke tijd doormaakt en dat de emotionele pijn niet vanzelf zal verdwijnen. In plaats daarvan is het nodig om je emoties te verwerken. Geef ze de informatie die ze nodig hebben om je situatie te begrijpen, zonder confronterend te zijn.

4. Vermijd conflicten

Het is normaal dat pijn je prikkelbaar maakt en dat je soms gefrustreerd raakt richting anderen. En het is gemakkelijk om toe te geven aan de verleiding om je frustratie en ongemak op anderen af te reageren.

Maar het is belangrijk om dit te vermijden omdat het de situatie alleen maar erger zal maken op de lange termijn. Het is misschien beter om eenvoudig allerlei soorten argumenten te vermijden als we ons erg prikkelbaar voelen. Anders kunnen we betrokken raken bij een onproductief conflict. In dit geval is het beter om confrontaties te vermijden.

5. Schrijf een dagboek

Mensen houden al jaren om verschillende redenen dagboeken bij. Eén reden is het uiten van emotionele pijn. Net zoals het luidop zeggen van onze gedachten ervoor zorgt dat we ze reorganiseren, helpt het opschrijven van gedachten ons om ze nog meer te organiseren en te verduidelijken.

Schrijven bij zonsondergang

Schrijven is een manier om verlichting te bereiken. Maar bovendien helpt het je om dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Door je geschreven gedachten te lezen, kun je ze van een afstand bekijken. Dit helpt je ze beter te verwerken en rationeel te bekijken. Schrijven geeft je soms ook een creatieve uitlaatklep voor je pijn.

Al deze methoden voor het uiten van emotionele pijn zijn erg waardevol. Maar in werkelijkheid is alles beter dan stil te blijven, te onderdrukken of de pijn binnen te houden. Je moet het eruit laten om het los te laten, op alle mogelijke manieren. Het uiten van emotionele pijn is de enige manier om het te verwerken en uiteindelijk te overwinnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.