Waarom in een dagboek schrijven goed voor je is

Waarom in een dagboek schrijven goed voor je is

Laatste update: 30 maart, 2017

Wanneer je op straat loopt of een met de metro reist  in een grote stad, hoef je alleen maar naar de gezichten van andere mensen te kijken om te zien hoe de stress van de ene plaats naar de andere gaat, zonder te stoppen. Het lijkt alsof het enige dat belangrijk is, het aankomen waar ze moeten zijn is. Dus hun glimlach vervaagt en hun hart blijft verlamd in hun dagelijkse routine.

Maar het hoeft niet allemaal zo donker te zijn. Vind het licht binnenin je en je kunt het vangen door middel van schrijven. Het leven is als een onbeschreven blad; het wordt opgebouwd terwijl je voortgaat, en het schrijven in een dagboek zal je helpen met het bijhouden van je gedachten en het loslaten van je frustraties op een gezonde manier.

Het bijhouden van een dagboek, ongeacht hoe oud je bent, is een goed hulpmiddel voor het beheren van je emoties en om je goed te voelen over jezelf en de wereld om je heen. Maar als dat nog niet genoeg is om je te overtuigen van hoe nuttig het is, blijf dan lezen. En als je klaar bent, zoek dan een mooi dagboek uit en een pen die lekker schrijft om je nieuwe dagboek te beginnen. Je zult er zeker dankbaar voor zijn!

“Als je schrijft, projecteer je een wereld die bij je past.”

-Jesús Fernandez Santos-

Stress wordt iets uit het verleden

Schrijven in een dagboek zal je helpen om emotioneel evenwicht te vinden. Je zult beter in staat zijn om om te gaan met eventuele stress die je zou kunnen ervaren. Schrijf over een kleine tegenslag die je ervaart om het uit je gedachten te krijgen en het vanuit een nieuw perspectief te bekijken, zodat je beter kunt nadenken en kunt zoeken naar betere oplossingen.

Vrouw met Vlinder

Je dagboek hoeft niet alleen alles te omvatten wat je per dag meemaakt; het kan ook de plek zijn waar je schrijft over je zorgen, je hoop en al het andere dat je belangrijk vindt. Het kan een plek zijn waar je je emoties de vrijheid kunt geven. Wat als je gedichten wilt schrijven, of citaten, herinneringen of liedjes? Het is jouw dagboek en je kunt er alles in schrijven wat je wilt.

We leven in een wereld vol van stress, haast en technologie die ervoor zorgt dat we alles snel en meteen willen hebben. Het is tijd om te stoppen, om diep adem te halen, je ogen dicht te doen en je te richten op de wereld binnenin je. Want alleen jij bent in staat om die deur te openen en je emoties los te laten en op het papier te laten verschijnen. Rust en stilte zijn noodzakelijk om contact te maken met jezelf.

Je geheugen zal verbeteren

Je kunt je dagboek gebruiken om alles op te schrijven dat je wilt onthouden, zoals iemands telefoonnummer, dingen die je moet kopen, citaten die je inspireren of al het andere dat heeft geholpen bij het verkrijgen van een emotionele balans.

Als je een er een gewoonte van maakt om in je dagboek te schrijven, zul je zien dat je creatieve gedachten makkelijker naar boven komen en je zal je gemotiveerder voelen om dingen op te schrijven die je anders begraven zou houden in je hart.

Misschien schrijf je liever een zin op die in je gedachten opkomt na een bepaalde ervaring. Het is troostend om terug te gaan en het nogmaals te lezen en je te herinneren hoe fijn dat moment was. Het herlezen van je eigen woorden zal je de kans geven om dat gevoel te herleven.

“Alleen de hand die kan wissen, kan de waarheid beschrijven.”

-Meister Eckhart-

Lezen

Het zal je helpen jezelf te vinden

Na een tijdje is het interessant om terug te gaan en te lezen wat je hebt geschreven, om te zien hoe je vooruit bent gegaan, om te weten of de problemen waar je je zorgen om maakte zijn opgelost en om je te herinneren hoe je door een moeilijke tijd heen bent gekomen.

Dus op die grijze dagen waarop je het gevoel hebt dat je niks met je leven hebt gedaan, ga dan terug en lees in je dagboek. Volg de wegen die je hebt bewandeld opnieuw, die grote, ingewikkelde stappen die je hebt genomen.

En alsof dat nog niet genoeg is, is het schrijven in een dagboek ook een vorm van zelf-therapie die je zal helpen jezelf te vinden, jezelf te leren kennen, je gevoelens te begrijpen en te ontdekken of je echt op dezelfde manier wilt blijven denken, of dat je misschien je perspectief wil veranderen en je emotionele welzijn wil verbeteren.

Wil jij een dagboek gaan bijhouden? Ga je gang, laat je emoties los op papier!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.