5 stappen om jezelf te helpen als je depressief bent

januari 15, 2017

Een depressie is heel onplezierig en pijnlijk. Je voelt je ongemotiveerd en hebt geen energie en geen zin om iets met andere mensen te doen. Dit gaat samen met wanhoop, een gevoel van schuld, wantrouwen, een gebrek aan hoop en fysieke en mentale uitputting.

In deze omstandigheden verandert ook je manier van denken en de manier waarop je de wereld ziet. Het lijkt alsof de wereld een vijandige plaats is. Je kunt door angst niet meer logisch nadenken.

“Degene die alles geleegd heeft zien worden, weet waar alles door wordt gevuld.”

-Antonio Porchia-

Je kunt de controle terugkrijgen

Veel mensen geloven dat depressie alleen wordt opgelost met pillen en een gespecialiseerde behandeling. Om klinische depressie te bereiken die dit vereist, moet je wel veel hebben meegemaakt. Als je in staat bent om te vechten tegen je depressieve staat voordat je dit punt bereikt, kun je vaak de controle weer terugkrijgen.

Donkere Wolken

We maken allemaal vervelende dingen mee. Het probleem is dat het in bepaalde kringen niet geaccepteerd wordt om te zeggen dat je door een moeilijke tijd gaat of dat je je depressief en verdrietig voelt. Maar verdriet is niet slecht. Het overwinnen ligt in je eigen handen. Je kunt het niet aan anderen overlaten of wachten tot het overgaat, alsof het gewoon met pech te maken heeft.

Depressie als iets aangeleerd

Onze houding ten opzichte van het leven is iets dat we hebben geleerd, cultureel of sociaal. Stereotypen, de opvoeding door onze ouders, het bekijken van onze omgeving of de assimilatie van onze overtuigingen spelen allemaal een fundamentele rol in onze houding.

Als we nog iets aan dit stigma toevoegen, wat voor vele depressie betekent, bevinden we ons op een bom waar we maar weinig controle over hebben. Om de controle terug te krijgen, moeten we veel opnieuw leren en kritisch zijn door het leren van manieren van gedrag en reageren op omstandigheden en ook hoe we meer van onszelf kunnen houden.

Hoe kun je jezelf helpen als je depressief bent

Als je je voelt alsof de wereld instort, is het makkelijk om je erdoor op te laten slokken en je toevlucht te zoeken tot medicatie. Maar medicatie zal niet altijd je problemen oplossen. In elk geval zal medicatie en behandeling voorgeschreven moeten worden door een specialist.

Misschien heb je bepaalde gebeurtenissen niet onder controle, maar je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Laten we eens kijken naar een aantal strategieën om een depressie te overwinnen zodat je je beter zal voelen.

1. Geef het toe

Schaam je niet. Erken het feit dat je je niet goed voelt, dat je verdrietig bent of dat je je voelt alsof je wereld instort. Je hoeft het niet aan de hele wereld te vertellen, je moet het gewoon voor jezelf toegeven. Het is natuurlijk en daar is niets mis mee.

Sommigen zullen tegen je zeggen dat je niet moet huilen, dat het wel goed komt of andere clichés gebruiken. Maar je hebt het recht om je te voelen zoals je je voelt. Je hoeft je nergens voor te schamen. Bovendien betekent het nog niet altijd dat je ook aan een depressie lijdt.

Verdriet

2. Richt je niet op het negatieve

Als je hebt erkent dat je je depressief voelt, begin je met de bevrijding. Tijdens een depressie hebben we de neiging om ons te richten op de negatieve dingen alsof ze iets blijvends zijn en de positieve dingen worden iets tijdelijks. Nu je dat weet, kun je je manier van denken veranderen.

Als je je rot voelt, zal het het negatieve zijn waardoor je geest je naar beneden haalt. Let er niet op, laat het aan je voorbij gaan en probeer de positieve dingen om je heen te zien, zo subtiel als ze lijken. Wees dankbaar voor de kleine dingen, hoe klein ze ook zijn. Dat zal je helpen niet alleen maar aan het negatieve te denken.

3. Beweeg

Als we depressief zijn, voelen we ons zwaar, waardoor we niet veel bewegen of actief zijn. We willen ons verstoppen, maar dit voedt alleen maar de negativiteit en verergert onze stemming.

Als we tegen die reactie vechten en in beweging komen, begint de depressieve staat te vervagen. Het is bewezen dat intensieve beweging beter werkt tegen depressie dan medicatie, vooral als de beweging buiten in de zon gebeurt.

Beweging helpt niet alleen door het vullen van onze hersenen met zuurstof, maar het helpt ook bij de hormoonproductie die zorgt dat we ons goed voelen. Daardoor bestrijdt het de effecten van negativiteit en verdriet en het laadt ons op met energie.

4. Breng stressmanagementtechnieken in de praktijk

Het opstapelen van stress put ons zo uit, dat het ervoor kan zorgen dat we ons depressief voelen. We zouden kunnen zeggen dat een depressieve geest een gestreste geest is. Op die manier zou onze depressieve staat niet een resultaat is van negatieve gedachten, maar van het opstapelen van stress.

Daarom kan het goed zijn om stressmanagementtechnieken te gebruiken om depressie te overwinnen en je snel beter te voelen.

5. Onderneem actie zonder erover na te denken

Vrouw met Bloemen in het Haar

Loop niet in de val van het proberen je gevoelens te rationaliseren of te evalueren of de bovenstaande tips je zullen helpen of niet. Het maakt niet uit waardoor de depressie is ontstaan, dat is oude koeien uit de sloot halen. Je moet nu proberen om er weer uit te komen. Probeer ook niet te begrijpen hoe beweging of dankbaarheid of ieder ander advies dat we hebben gegeven precies helpt. Je moet het gewoon in de praktijk brengen. Het zal je geen kwaad doen.

De depressieve staat sluit onze geest af en vult ons met wantrouwen. Maar, als je diep in je hart kijkt, vindt je een lichtje dat je vertelt dat je het moet proberen, want je hebt toch niets te verliezen.