Zo help je een dierbare met depressie

Zo help je een dierbare met depressie

Laatste update: 22 september, 2016

Velen van ons hebben een familielid of vriend die lijdt aan depressie. Hoewel het vooral pijnlijk is voor de persoon die depressief is, kan het ook moeilijk zijn voor de rest van ons, aangezien het soms allemaal maar moeilijk te begrijpen is. We kunnen ons onzeker voelen in de buurt van onze dierbare, niet wetend wat we moeten doen of hoe we moeten handelen.

Wat kunnen we doen?

De mensen die het dichtst bij de depressieve persoon staan, hebben de bijzondere taak van het zijn van het ondersteuningssysteem. We kunnen onze dierbare helpen op de volgende manieren:

Begrijp zijn ziekte door te leren over de symptomen

Elke ziekte vereist een diagnose en specifieke behandeling en depressie is hierop geen uitzondering. Vele factoren kunnen depressie veroorzaken. Het is niet afhankelijk van de persoon die eraan lijdt, zoals veel populaire, doch onjuiste mythen bevestigen.

Gezondheidsdeskundigen zijn de enigen die de ziekte op basis van duidelijk gedefinieerde criteria kunnen vaststellen. We kunnen boeken en informatieve teksten lezen die afkomstig zijn van betrouwbare bronnen en we kunnen verschillende deskundigen raadplegen om onze kennis over depressie te vergroten en onze dierbare beter te kunnen helpen.

Moedig hem aan om hulp te zoeken en standvastig te zijn met zijn behandeling

Er bestaan veel verschillende behandelingen voor depressie. Desondanks gaan veel mensen niet op zoek naar hulp.

Het is belangrijk om hulp te zoeken bij depressie, omdat:

  • Het behandelbaar is.
  • Na verloop van tijd een behandeling pijn en lijden kan verminderen.
  • Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe moeilijker het zal zijn om ermee te beginnen.
  • Behandeling ernstige gevolgen van depressie, zoals zelfmoordpogingen, kan voorkomen.

Als familielid of vriend kunnen we onze dierbare helpen om behandeling te ondergaan. We kunnen hem ook helpen een gezonde leefstijl aan te houden (goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging etc.)

Fietstocht

Biedt steun, zonder te bemoeien of overbeschermend te zijn

Om iemand succesvol te kunnen steunen, moet de steun vanaf een zekere afstand worden geboden. We zouden ons niet te veel moeten bemoeien met de persoon. In plaats hiervan zouden we genegenheid, begrip en geduld moeten tonen. Het is zinloos om de persoon te overladen met adviezen of bevelen, aangezien dit zijn gevoel van schuld en machteloosheid alleen maar zal versterken.

Depressie is een ziekte. Het heeft geen zin om te zeggen ‘Als ik jou was…’ of ‘Ik begrijp het volledig. Ik weet hoe je je voelt.’ Vergeet dit niet.

Om de persoon op zijn gemak te stellen, kunnen we hem vertellen dat we zijn strijd begrijpen, dat hij niet gek is en dat het een ziekte is die ontzettend veel mensen treft.

Mensen die lijden aan depressie zijn vaak erg gevoelig voor aangeboden hulp. We zouden daarom niet te veel moeten bemoederen, maar ook niet te passief moeten zijn. Als ze zich al hulpeloos voelen, dan zal dit soort gedrag dat gevoel namelijk alleen maar versterken en dit zullen ze uiten door dingen te zeggen als ‘Ik ben nergens goed voor.’

Depressieve mensen worden vaak erg snel moe, omdat ze continu tegen hun vermoeidheid en negatieve gedachten aan het vechten zijn. We zouden dan ook niet te veel van ze moeten eisen of ze dingen laten doen die ze niet willen doen; maar we kunnen ze wel af en toe motiveren door ze lief te hebben en met ze mee te leven. En wanneer ze dan wel moeite willen doen, dan is het goed om dit te erkennen.

Als laatste is het belangrijk om open te blijven staan en om de gevoelens en emoties die ze tonen niet af te doen als onbelangrijk. We kunnen ze echter wel wijzen op de realiteit en hen enige hoop in de situatie bieden.

Zorgen voor jezelf, de sleutel tot het steunen van een familielid met depressie

Depressie kan veranderen in een langdurig proces waarin we het lijden van onze dierbare delen. Gedurende dit proces moeten we de kracht vinden om hen onze liefde en steun te kunnen geven. Het is daarom van essentieel belang om uitputting en ontmoediging te vermijden.

De overvloed aan negatieve gedachten die depressieve mensen ervaren -over zichzelf, anderen en de wereld- kunnen een geïrriteerd en soms zelfs afwijzend gevoel veroorzaken bij de mensen om hen heen. Hoe kun je met dit soort gevoelens omgaan?

  • Voel je niet schuldig omdat je dierbare depressief is. Het is niemand zijn schuld. Het is een ziekte die zich voordoet als gevolg van de samenvloeiing van meerdere factoren (biologische, psychologische etc.)
  • Als je je machteloos of overweldigd voelt, kun je je ook wenden tot deskundigen die je kunnen helpen en die je kunnen begeleiden bij het omgaan met de ziekte.
  • Als jouw dierbare de neiging heeft zich te isoleren, dan kan het uitkomst bieden om hem eraan te herinneren dat het niet goed is om je continu van de wereld af te sluiten. Pas je aan aan de situatie, zonder de rest van je leven op pauze te zetten.

Onthoud dat je zelf gezond moet zijn om voor een ander te kunnen zorgen. Dus vergeet tijdens het proces ook jezelf niet!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.