Lezen is een manier om weer tot leven te komen

Lezen is een manier om weer tot leven te komen

Laatste update: 12 juli, 2016

Lezen is een van de beste manieren om te voelen dat we leven. Het geeft ons de mogelijkheid om weg te zinken in een oceaan van woorden om daarin onder te duiken, weer tot leven te worden gebracht en ons vrij te voelen op die eilanden van werkelijke rust.

Wat betekent lezen voor jou? Sommige mensen lezen om het gevoel te hebben dat ze niet alleen zijn. Voor anderen zorgt het lezen van een boek ervoor dat hun dagelijkse leven levendig wordt en meer voldoening biedt. Jezelf onderdompelen in een boek is een voedende en onderwijzende bezigheid die de geest vrijer en krachtiger maakt.

Boeken zijn een universeel goed dat werelden en culturen overstijgt en ver buiten de tijd reikt. Ze zijn een nalatenschap van de mensheid die van generatie op generatie wordt overgedragen.

Als je goed getraind bent in de kunst van intense leessessies laat ’s avonds, dan zijn we er zeker van dat je jezelf in de volgende bevindingen kunt herkennen en nodigen we je uit om de lijst uit te breiden.

De magie van verhalen

Als kinderen beginnen we te houden van de boeken die volwassenen in ons leven voor ons openslaan; die boeken die ons hebben geholpen om dingen over onszelf te ontdekken.

De eerste boeken uit onze jeugd zijn emotionele voetafdrukken die omlijnd worden door onvergetelijke fantasieën. Ze waren de sleutelgaten waar we doorheen gluurden om voor de eerste keren in ons leven angst, avontuur en liefde te ervaren

Vaak willen we, wanneer we onze ogen dichtdoen, al die sensaties die zo nieuw en intens aanvoelden herbeleven; we zouden die vervaagde en verkleurde pagina’s uit de boeken van onze jeugd zo graag weer opnieuw omslaan. Die boeken die we nog steeds bewaren, waarin we onze naam hebben geschreven op de eerste pagina.

In bepaalde opzichten zijn deze boeken een soort foto’s van onze ziel, net als kleine universa die meerdere delen van ons in zich dragen.

Kind met Boek

In die pagina’s zijn emoties verborgen die ons nog steeds raken vanbinnen en die ons doen afvragen of kinderen tegenwoordig nog steeds zo’n gepassioneerde interesse hebben voor boeken als onze eigen generatie. Het is duidelijk dat hun wereld er zo anders uitziet dan hoe die van ons eruit zag en dat de hedendaagse maatschappij draait om technologie en niet om de zachte pagina’s van een boek.

In plaats van slechts te kijken naar de verschillen tussen onze wereld en de wereld van de jeugd van tegenwoordig is het echter beter om wat tijd en moeite te steken in het doel om deze jeugd weer een liefde voor boeken bij te brengen. Hoe kunnen we dit doen? Hieronder delen we een paar suggesties:

  • Begin op jonge leeftijd al met kinderen te laten lezen.
  • De beste manier om dit te doen is door een goed voorbeeld te stellen. Als er in hun directe omgeving veel boeken aanwezig zijn en deze boeken iets intiems en bekends zijn voor hun ouders, dan zullen kinderen dezelfde houding aannemen ten opzichte van het lezen van boeken en hiermee dezelfde verbondenheid voelen.
  • Dwing kinderen niet om een bepaald genre of een bepaald soort boek te lezen. Iemand leest vanuit nieuwsgierigheid en kinderen zullen bloeien als lezer wanneer ze de vrijheid hebben om te lezen wat ze willen.
  • Stel leesuren vast. Maak er bijvoorbeeld een routine van om elke avond voor het slapengaan in bed nog even een boek te lezen.

Boeken ontwaken onze zintuigen

Het maakt niet uit hoe dik het boek is; het zal nooit een last voor ons zijn. Soms zeulen we gigantische boeken met ons mee, zodat we deze kunnen verslinden wanneer we bijvoorbeeld in de trein of bus zitten; het zijn eilanden waar we naartoe kunnen vluchten.

Boeken worden gelezen, geroken en gestreeld. Ze zijn stille vrienden met wie we een unieke en bijzondere verbintenis aangaan; ze zijn vrienden met wie we goede tijden en avonturen beleven.

Je kunt met al je zintuigen van een boek genieten. Het is zelfs hoogst waarschijnlijk dat je jezelf op een bepaald punt de volgende vraag hebt gesteld: Waarom hebben die oudere boeken zo’n vreemde geur die zo aantrekkelijk voor ons is?

Dit is allemaal te danken aan een verborgen element in de pagina’s. De reden kan gevonden worden in lignine. Lignine is een chemische stof die voorkomt in de celwanden van bomen. Dit element zorgt ervoor dat bomen stevig blijven. Alle boeken dragen, wanneer ze al wat ouder zijn, die unieke essentie in zich die de pagina’s harder maken naarmate ze ouder worden en zorgen dat ze geel van kleur worden.

Lezen om vrij te zijn, lezen om gelukkig te zijn

Lezen is meer dan een dagelijkse gewoonte om in te schuilen. Het maakt ons wakker voor nieuwe kennis. Het is een manier om de verhalen en geschiedenissen van anderen te beleven, om te reizen door onmogelijke werelden. Het houdt in dat we na het dichtdoen van het boek dat we aan het lezen waren niet meer hetzelfde zijn.

Lezen breidt onze realiteit uit en biedt ons de mogelijkheid om in elke realiteit te duiken die we maar willen. In ons achterhoofd weten we dat iets met ons meeloopt en ons verbindt met die andere wereld. Boeken zorgen ervoor dat ons dagelijkse leven levendiger en kleurrijker wordt.

Stapels Boeken

Hoe zouden mensen zijn als ze nooit een boek hadden opengeslagen? Zoals als Gandhi ooit eens zei: “Als je niet leest, dan gebeurt er niks. Maar als je wel leest, dan gebeurt er van alles.”

Het leven zelf biedt ons al enorm veel wijsheid, hier bestaat geen twijfel over. Wanneer iemand echter evenveel leest als ademt en elk moment van de dag op zoek is naar een glimp van die literaire sleutelgaten en een kans om die deuren te openen, ervaart hij hierdoor immense voordelen. Mensen die denken dat wanneer iemand superveel leest dit betekent dat hij niet in de echte wereld wil leven, hebben het mis. Lezen helpt ons om bekwame en ervaren mensen te worden.

Een goed boek zorgt ervoor dat we in staat zijn goed om te gaan met aspecten in ons dagelijkse leven die ons stress en angst bezorgen. Ze onderwijzen ons, ze verheugen ons, kalmeren ons en bieden ons kennis.

Wanneer je vaak leest en jezelf voortdurend uitdaagt bij het lezen, dan raffineer je je essentiële betekenis en doel. Een lezer is een persoon die veel verscheidene meningen heeft en die zijn eigen stem heeft ontwikkeld, omdat hij in meerdere werelden heeft geleefd en zo veel geesten is binnengedrongen. Lezen is niet alleen een manier om jezelf vrij te voelen, maar ook een bron van kracht die altijd binnen jouw bereik ligt.

–Afbeeldingen met dank aan: Зенина Ксения, Erin McGuire–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.