Hoe je je geheugen kunt verbeteren

Hoe je je geheugen kunt verbeteren

Laatste update: 22 februari, 2017

Het is in elk aspect van je leven belangrijk om over een goed intellectueel vermogen te beschikken en je geest scherp te houden, niet alleen tijdens je studietijd of in je professionele leven. Een goed geheugen is altijd afhankelijk van de gezondheid van je hersenen en je vitaliteit. Je grijze massa zal net als de rest van je lichaam langzaamaan verouderen.

Het goede nieuws is dat het gelukkig ook mogelijk is om je hersenen te trainen, zodat ze gezond blijven en je ten volle van je potentie kunt blijven profiteren, en zelfs om het vermogen van je hersenen te vergroten.

Het menselijke brein heeft een geweldig vermogen om te veranderen en zichzelf aan te passen, zelfs tijdens onze ouderdom. Dit vermogen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Wanneer onze hersenen op de juiste manier gestimuleerd worden, kunnen ze nieuwe neurale verbindingen vormen, bestaande verbindingen aanpassen en zichzelf aanpassen aan de veranderingen rondom deze ontwikkelingen. Dankzij de neuroplasticiteit van onze hersenen is het mogelijk om ons cognitieve vermogen te vergroten en ons leervermogen en zelfs ons geheugen te verbeteren.

 Tips om je geheugen te verbeteren

 1. Lichaamsbeweging

Wanneer we aan lichaamsbeweging doen, geven we tegelijkertijd ook onze hersenen een goede workout. Wanneer we ons lichaam goed verzorgen, kunnen we onze hersenen zelfs helpen om informatie beter te verwerken en onthouden. Lichaamsbeweging verbetert de zuurstofvoorziening naar de hersenen en verkleint de kans op het ontwikkelen van stoornissen die geheugenverlies kunnen veroorzaken, zoals diabetes of cardiovasculaire ziekte. Daarnaast verbetert lichaamsbeweging de chemische werking van onze hersenen, wat erg behulpzaam is om de neuronen in onze hersenen te beschermen.

2. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt

Wanneer je niet voldoende rust krijgt, kunnen je hersenen niet volledig naar behoren functioneren. Vooral vaardigheden als creativiteit, conflictoplossing, kritisch denkvermogen en andere intellectuele vaardigheden lijden onder een gebrek aan slaap.

Een goede nachtrust is ook essentieel voor je leervermogen en je geheugen. Onderzoek toont aan dat slaap vooral noodzakelijk is voor het versterken van ons geheugen, een proces dat zich voordoet tijdens de fases waarin we het diepst slapen.

3. Verwaarloos je sociale leven niet, maak plezier!

Verschillende studies tonen aan dat een levensstijl die gevuld is met sociale activiteiten en gezellige momenten belangrijke cognitieve voordelen kan bieden. Het is zelfs zo dat we als mensen zeer sociale wezens zijn die eigenlijk niet echt kunnen gedijen in isolatie. Bovendien zijn sociale relaties stimulerend voor onze hersenen, aangezien interacties met anderen de beste workouts zijn voor onze hersenen.

Onderzoek toont ook aan dat het voor zowel onze emotionele gezondheid als voor onze mentale gezondheid van essentieel belang is om belangrijke sociale relaties en een sterk ondersteuningssysteem te hebben. Zo toont een onderzoek dat nog niet zo lang geleden werd uitgevoerd door de School of Public Health aan Harvard bijvoorbeeld aan dat er bij mensen die het meest actieve sociale leven hebben het minste sprake is van achteruitgang van het geheugen.

Ook plezier maken is geweldig voor onze hersenen. Als lachen het beste medicijn is voor ons lichaam, dan geldt dit met name voor onze hersenen. In tegenstelling tot emotionele reacties die zich beperken tot bepaalde delen van de hersenen, zijn er om te lachen meerdere delen van de hersenen betrokken. Bovendien zorgt gelach ervoor dat er delen in de hersenen geactiveerd worden die belangrijk zijn voor ons leervermogen en onze creativiteit. Psycholoog Daniel Goleman heeft dit goed omschreven in zijn boek Emotional Intelligence: “Gelach… lijkt mensen te helpen breder na te denken en met meer vrijheid associaties te maken.”

4. Ga op een effectieve manier om met stress

Stress is een van de grootste vijanden van je hersenen. Als je het niet goed onder controle houdt, dan zal het op een gegeven moment veranderen in chronische stress. En chronische stress vernietigt je hersencellen en beschadigt de hippocampus, het deel van de hersenen dat verbonden is aan het vormen van nieuwe herinneringen en het naar boven halen van oude herinneringen. Ontspanningstechnieken kunnen erg behulpzaam zijn om stress te handhaven.

Naast stress zijn ook depressie, angst en chronische zorgen zeer schadelijk voor je hersenen. Enkele van de symptomen die depressie en angst opwekken, kunnen zelfs te maken hebben met concentratieproblemen en een onvermogen om beslissingen te nemen en dingen te onthouden.

5. Eet gezond

Je hersenen hebben net als de rest van je lichaam brandstof nodig. Het is echter niet zo dat je een bepaald product moet eten dat speciaal bedoeld is voor je hersenen, aangezien het aanbevolen dieet voor een goede lichamelijke gezondheid hetzelfde is als het dieet voor een goede intellectuele gezondheid. Dit houdt in een dieet dat gebaseerd is op voldoende fruit, groente, volkoren granen, ‘gezonde’ vetten (zoals olijfolie, noten en vis) en magere proteïnen. Deze manier van eten biedt allerlei gezondheidsvoordelen en kan helpen om je geheugen te verbeteren.

Als het aankomt op mentale energie, dan kun je het beste kiezen voor complexe koolhydraten. Koolhydraten voeden onze hersenen, maar enkelvoudige koolhydraten (zoals suiker, witbrood en geraffineerde granen) geven ons hersenen alleen een snelle boost, die meteen gevolgd wordt door een net zo snelle inzakker. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat een dieet dat rijk is aan enkelvoudige koolhydraten de kans op cognitieve achteruitgang bij ouderen aanzienlijk vergroot. Om je lichaam en hersenen dus te voorzien van goede brandstof en een gezonde dosis energie waar je wel even op voort kunt, is het belangrijk om complexe koolhydraten te eten, zoals volkoren brood, bruine rijst, havermout, vezelrijke granen en peulvruchten.

Het is daarentegen volkomen afgeraden om calorieën, verzadigde vetten en alcohol te misbruiken als je graag een goede mentale gezondheid wilt onderhouden; dit is natuurlijk ook het geval als het aankomt op je lichamelijke gezondheid.

6. Train je hersenen

Tegen de tijd dat we volwassen zijn geworden, hebben onze hersenen al miljoenen neurale verbindingen ontwikkeld die ons kunnen helpen om informatie snel te verwerken, dagelijkse problemen op te lossen en onze routine op basis van zo min mogelijk mentale inspanning goed uit te voeren. Als we echter altijd maar bezig zijn met hetzelfde, dan geven we onze hersenen niet de boost die ze nodig hebben om te blijven groeien en ontwikkelen.

Ons geheugen moet net als onze spieren gebruikt worden om het niet te verliezen. Daarom moet je je hersenen trainen en nieuwe uitdagingen bieden, waardoor ze beter in staat zullen zijn om informatie te verwerken en onthouden. De beste cerebrale activiteiten voor mentale beweging zijn activiteiten die je dagelijkse routine doorbreken en die je uitdagen om nieuwe verbindingen in je hersenen te ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.