Advies om gelukkige kinderen op te voeden

Advies om gelukkige kinderen op te voeden

Laatste update: 24 januari, 2017

Het opvoeden van een gelukkig kind is een belangrijke taak die je als ouder moet aangaan. Je wilt je kind een goede opvoeding en goede waarden geven, maar het belangrijkste is dat je er iedere dag voor zorgt dat hij of zij een lach op het gezicht heeft.

Want als je niet aan het geluk van een kind denkt als je hem of haar opvoedt, zal de rest er ook niet toe doen. De beste manier voor een kind om waarden te leren en internaliseren is door middel van relaties waarin ze zich veilig voelen en door iedere dag van geluk te genieten.

Hieronder wil ik je graag een aantal tips geven om kinderen gelukkig op te voeden. Het is ingewikkeld, maar het is een inspirerende taak die je hart en ziel zal vullen met tevredenheid en trots.

Uit je frustraties nooit aan je kinderen

Als je gelukkige kinderen op wilt voeden, wees er dan zeker van dat je nooit, maar dan ook nooit, je frustratie naar hen uit. Ze zullen niet in staat zijn om te begrijpen waarom er zoveel van ze wordt geëist.

Misschien was jouw droom als kind om de beste voetballer te worden, of de beste van je klas. Maat heb je je kind ook gevraagd of hij of zij dat ook wil? Ze hebben veel met je gemeen, ze hebben immers jouw genen, maar vergeet niet dat het andere mensen zijn met hun eigen wensen en verlangens.

Een van de gelukkigste dingen die je in je leven mee kunt maken is een gelukkige jeugd.

-Agata Christie-

Gebruik een goede communicatie

Als het gaat om het opvoeden van kinderen is het noodzakelijk dat je goed met ze communiceert.

Het is bijvoorbeeld logisch dat je je af en toe gefrustreerd voelt, dat geldt zowel voor kinderen als voor ouders. Kinderen hebben hun communicatievaardigheden nog niet volledig ontwikkeld, maar je moet niet wanhopen.

Vader en Zoon

Als je communiceert met je kinderen of wanneer je vreemd gedrag waarneemt, denk dan aan jezelf. Maar denk aan jezelf toen je nog kind was. Doe wat moeite en kijk naar het binnenste van jezelf. Doe een stap terug in het verleden. Hoe voelde je je? Wat motiveerde je? Wat maakte je gelukkig? Je zul zien dat je veel terugziet in je kinderen en dit zal je helpen om ze beter te begrijpen.

Gebruik empathie

Dit hangt samen met het vorige punt. Als het gaat om het opvoeden van gelukkige kinderen, mag empathie niet ontbreken. Dit zorgt er namelijk voor dat je je kinderen beter kunt begrijpen.

Het begrijpen van de verlangens uit je eigen jeugd is zeer behulpzaam als het gaat om het begrijpen en empathiseren met je kinderen. Welke spelletjes deed je graag? Wat was je lievelingseten? Hoe wilde jij graag dat je ouders je behandelden? Hoe reageerde jij op nieuwe dingen? Antwoord op deze vragen en vele anderen zal je helpen om de wereld van je kinderen te betreden en een gelukkige relatie met ze op te bouwen.

“Het is nooit te laat om een gelukkige jeugd te hebben.”

-Tom Robbins-

Geef ze al je liefde

Als het erom gaat om gelukkige kinderen op te voeden, is het belangrijk dat je ze al je liefde geeft. Daarbij moet je niets achterhouden. Geef ze alles.

Maar we moeten liefde geven niet verwarren met alles geven dat ze maar willen. Onze kinderen hebben routines en grenzen nodig. Ze moeten weten wat goed en slecht is, zodat ze de waarden kunnen internaliseren en zich veilig kunnen voelen, waardoor ze hun persoonlijkheid kunnen vormen.

Dat gezegd hebbende, lopen kinderen die alles krijgen wat ze willen, of het nu emotioneel of materieel is, het risico om in de toekomst echt tirannen toe worden, die zichzelf niet begrijpen. Ze raken verwend en kunnen ernstige problemen niet confronteren met autonomie of relaties met andere mensen opbouwen.

Gezin

Besteed tijd aan ze

Het opvoeden van gelukkige kinderen vereist veel tijd en geduld. In het begin zijn hun familieleden hun hele wereld, de plaats waar ze zich veilig voelen, waardoor je er altijd voor ze moet zijn.

Als je kinderen ouder worden, moet je met ze spelen, genieten van hun lessen, ze liefde en bescherming geven en jezelf volledig aan ze toewijden. Jouw tijd en geduld hebben veel waarde voor hen, want jij bent de spiegel waarin zij zichzelf zien en wat ze graag willen worden.

Dit moet je niet zien als een verplichting. Het opvoeden van gelukkige kinderen zal ook voor jou tot tevredenheid leiden, het zal ervoor zorgen dat je je compleet voelt en het zal iets natuurlijks voor je zijn om altijd voor ze te willen zorgen. Vergeet dit nooit.

–Afbeeldingen dankzij Pascal Campion–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.