Liefde zal kinderen nooit verwend maken

Liefde zal kinderen nooit verwend maken

Laatste update: 02 december, 2016

Sommige mensen blijven denken dat kinderen uiteindelijk verwend worden als je ze te vaak knuffelt, te veel genegenheid toont en ze te vaak in je armen sluit, dat onze kinderen hierdoor kleine oncontroleerbare tirannen zullen worden.

Misschien blijven we daarom dingen horen als ‘het is beter om zo vroeg mogelijk een zekere afstand tussen jezelf en je kinderen te creëren’ of dat het niet slim is om je kinderen wanneer ze ’s nachts huilen te veel aandacht te geven en dat het beter is om ze gewoon vanzelf weer rustig te laten worden. We moeten echter zeer voorzichtig zijn met dit soort populaire overtuigingen, die soms eigenlijk helemaal niet zo veel waarheid in zich dragen.

Wanneer liefde wordt gegeven met wijsheid, vervulling, vrijheid en intelligentie, zal het een kind nooit verwend maken. Een kind iets leren over emoties houdt namelijk in dat je hem iets leert vanuit geluk en niet vanuit angst of dwangmatigheid.

Hetgeen er eigenlijk juist het meeste voor zorgt dat kinderen verwend worden, is onverschilligheid of een gebrek aan aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld je tweejarige lekker met je telefoon laat spelen, zodat hij rustig wordt en zichzelf kan vermaken en jij andere dingen kunt doen. Onze kinderen overladen met aandacht, genegenheid en liefde zal er nooit voor zorgen dat ze verwend worden.

Je kinderen opvoeden met emotionele intelligentie

Stad

We weten ook allemaal dat sommige kinderen nu eenmaal erg veeleisend zijn en veel meer nodig hebben. Dit soort kinderen willen voortdurend aandacht, erkenning en gesprekken en proberen de hele tijd onze grenzen te overschrijden. Geloof het of niet, maar in dit geval is juist genegenheid het beste hulpmiddel. We moeten een mate van emotionele intelligentie zien te tonen die uitgaat van bepaalde strategieën.

Wijze genegenheid weet hoe het de prestaties van een kind moet erkennen, is in staat beperkingen op te leggen en weet hoe het de fouten van een kind op positieve wijze kan corrigeren, zodat het kind zelfverzekerder wordt, minder gefrustreerd zal zijn en meer vertrouwen in zichzelf zal hebben.

We weten dat het helemaal niet makkelijk is om kinderen op te voeden, dat elk kind zo zijn eigen behoeftes heeft en dat hetzelfde advies soms misschien niet eens toepasbaar is op twee broertjes en zusjes.

Voorkomen dat onze kinderen verwend worden heeft dus helemaal niets te maken met de aandacht die we hen geven, maar juist met de mate waarin we in staat zijn om onze kinderen kwaliteitsvolle, intelligente aandacht te geven. Daarom is het belangrijk om de volgende richtlijnen in gedachten te houden:

Zeg ‘ja’ tegen veilige en voortdurende gehechtheid

Kinderen moeten zich, vooral in de eerste paar jaar van hun leven, voortdurend gehecht voelen aan hun ouders, zodat ze zich op een veilige manier kunnen verbinden aan die eerste sociale context, de familie.

Een zekere vorm van gehechtheid houdt in dat we proberen om altijd zo constistent mogelijk op onze kinderen te reageren. Wanneer een baby huilt, heeft hij verzorging nodig; wanneer een kind iets vraagt, dan verwacht hij hier antwoord op te krijgen.

Als we niet voor onze kinderen zorgen, als we geen antwoord geven op de vragen die ze stellen, dan zullen onze kinderen allerlei andere manieren verzinnen om onze aandacht te trekken. Onze kinderen hebben behoefte aan consistente gewoontes en een stevige, constructieve gehechtheid, waarbij ze zich veilig kunnen voelen om de wereld om hen heen te ontdekken, hand-in-hand met ons. Dag na dag zullen ze steeds onafhankelijker vooruitgaan.

Zeg ‘nee’ tegen de makkelijkste strategie

Van iemand houden betekent dat je je druk maakt om diegene, in dit geval je kinderen. Je druk maken over en tijd investeren in je kinderen zal er nooit voor zorgen dat ze verwend worden.

Sommige moeders en vaders zijn er aan gewend geraakt het gehuil en de driftbuien op de makkelijkste manier op te lossen: door toe te geven. Wanneer mijn kind huilt omdat ik hem de melk uit het glas van zijn oudere zus niet heb gegeven, pak ik uiteindelijk het glas van de één af om het aan de ander te geven. Dit kan er inderdaad voor zorgen dat de situatie snel wordt opgelost en de tranen verdwijnen, maar wat ik als moeder op dat moment eigenlijk doe is toegeven, of ‘verwennen’.

En aangezien we van onze kinderen houden, is het juist belangrijk dat we ze helpen om dit soort emoties onder controle te houden. Dat we ze leren dat je nu eenmaal niet altijd je zin kunt krijgen en dat woede en tranen niet altijd de manier zijn om je doel te bereiken. Daarom zeggen we ‘nee’ tegen onze kinderen. Dit zal er misschien voor zorgen dat ze in tranen uitbarsten, maar toch is het belangrijk om standvastig te blijven en ze te leren begrijpen dat ze hun frustraties in bedwang moeten houden en er weerstand tegen moeten bieden.

Meisje en Eenhoorns

Maak geen gebruik van emotionele chantage: maak gebruik van emotionele intelligentie

‘Je irriteert me mateloos’, ‘Gedraag jezelf, anders zal mijn liefde voor jou snel verdwijnen’, ‘Als je dat doet, dan zullen alle kinderen je uitlachen’… Dit soort emotionele chantage is natuurlijk helemaal niet de juiste strategie.

Vergeet nooit dat woorden krachtig zijn en dat kinderen veel meer begrijpen dan wij denken. Probeer zelf emotionele chantage te vermijden om te voorkomen dat we een wereld vol behendige chanteurs creëren die anderen alleen maar ongelukkig maken.

Elke verplichting of straf moet goed verklaard worden, zodat het kind begrijp waarom hij gestraft wordt. Verzorg hun emoties en probeer die opgekropte woede, die angst of dat verdriet altijd om te zetten in woorden.

Tijd aan ze besteden, bukken om ze recht in hun ogen aan te kijken wanneer ze boos zijn en van elk van hun woorden het belangrijkste maken dat je die dag gehoord hebt, zal er nooit voor zorgen dat je kinderen verwend worden.

Ook je kinderen in hun dagelijkse leven een stem, erkenning en autonomie geven zal er niet voor zorgen dat ze verwend worden

Wanneer we onze kinderen verantwoordelijkheid geven en ze iets meer vrijheid gunnen, zijn we ze helemaal niet aan het verwennen. We helpen ze dan juist om te groeien en nieuwe rollen op zich te nemen, nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Gehechtheid gedurende de eerste jaren van hun opvoeding zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen om te groeien en de wereld samen met ons te ontdekken. Dag na dag zullen ze steeds beter in staat zijn om in hun eentje verder te gaan en zullen ze onze begeleiding alleen nog nodig hebben in de vorm van woorden, oprechte blikken, knuffels, liefde en aanmoediging.

Kinderen helpen om te groeien houdt in dat je elke dag het juiste voorbeeld voor ze stelt, dat je tijd met ze doorbrengt en ze overlaadt met wijze, vervullende liefde die geen gebruikt maakt van chantage, maar er juist op uit is om gelukkige kinderen op te voeden, zodat we de wereld bekwame, vrije en rijpe volwassenen kunnen schenken.

Moeder en Dochter

–Afbeeldingen met dank aan Nicoletta Ceccoli en Claudia Tremblay–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.