7 lessen die we leren van onze broers en zussen

7 lessen die we leren van onze broers en zussen

Laatste update: 21 juli, 2016

We hebben ruzie met hen gehad, hen verstoten, hen genegeerd, hen lastiggevallen en hen talloze andere onvoorstelbare dingen aangedaan. Een broer of zus is echter een van de beste schatten die we in het leven kunnen hebben. Broers en zussen zijn onze ‘vijanden‘ waar we het vaakst ruzie mee hebben, maar ook zonder enige twijfel degenen van wie we het meeste houden.

De relatie tussen broers en zussen kan variëren, maar de waarheid is dat het normaal gesproken gebaseerd is op onvoorwaardelijke liefde die altijd zal blijven, nog versterkt door de worsteling van het samen opgroeien.

Ik glimlach omdat je mijn broer bent. Ik lach omdat je er niets aan kan doen.

Er is geen beter geschenk dat een ouder aan een kind kan geven dan de kans om samen op te groeien met een broer of zus, iemand om liefde, speelgoed, geluk, woede en verdriet mee te delen. Hier zijn zeven waardevolle lessen die we leren van onze broers en zussen:

1. Het zorgen voor anderen

Als je broers en zussen hebt, leer je niet alleen voor jezelf te zorgen, maar ook om te zorgen voor het welzijn van anderen. Met broers en zussen ontwikkel je een speciaal soort beschermend instinct, dat je waarschijnlijk niet voor veel andere mensen in je leven hebt ontwikkeld.

“Terwijl we opgroeiden deden mijn broers en zussen alsof ze niets om mij gaven, maar ik heb altijd geweten dat ze voor me zorgden en er voor me waren.”

-Catherine Pulsifer-

Voor de buitenwereld groeien en veranderen we met het verstrijken van de tijd. Maar als broers en zussen weten we dat ons innerlijk – ons hart – onveranderd zal blijven, ongeacht hoeveel tijd er verstrijkt.

Zus en Broer

2. Geduld

Doordat we opgroeien met broers en zussen leren we dat we niet altijd kunnen hebben wat we willen, wanneer we het willen.

Je broer of zus zou kunnen overdrijven, dramatisch doen, meer chaos veroorzaken dan je ooit hebt gezien, maar je weet dat uiteindelijk je er altijd voor elkaar zal zijn.

Broers en zussen hebben het niet nodig om iets te zeggen. Ze kunnen urenlang naast elkaar zitten zonder dat het ongemakkelijk wordt en ze kunnen elkaar kalmeren zonder ook maar één woord te zeggen. De eenvoudige aanwezigheid van je broer of zus leert je dat wat er ook gebeurt, alles goed komt.

3. Jezelf uitdagen

Mensen met broers en zussen weten best dat alles moet worden verdiend en dat voor iedereen die boven je staat, er iemand anders is die boven hen staat. Als je broers en zussen hebt, heb je als kinderen zeker gestreden. Dit was waarschijnlijk een bron van voortdurende frustratie, maar het leert je om jezelf te pushen.

Ook het delen van je leven met een broer of zus helpt je om te leren van je fouten en van die van anderen. Hun blunders zijn ook die van jou, in zekere zin. Hetzelfde geldt voor de successen.

Zussen

4. Delen

Je leert om zowel materiële als immateriële dingen te delen: je ruimte, je speelgoed, je kleren, je ouders, je lot en vele andere dingen. Als je broers en zussen hebt, weet je dat er in deze wereld niets is dat exclusief van jou is. Daarnaast is de relatie met je broer of zus er één waarin je tal van omstandigheden tegenkomt waar je je prioriteiten steeds maar weer opnieuw moet overwegen.

Als je een broer of zus hebt, weet je dat er niets is dat 100% van jou is, hoe hard je ook roept dat het zo is. Dit zal het onderwerp zijn van vele eindeloze conflicten, maar uiteindelijk doet dat er niet toe, omdat het hebben van iemand om vreugden en tegenslagen mee te delen onbetaalbaar is.

Ook vallen broers en zussen buiten de invloed van de tijd, want ondanks al die jaren die ze samen hebben doorgebracht zullen ze inside jokes, lachbuien, pijn, tranen en vreugde voor altijd blijven delen, omdat de band tussen broers of zussen voortduurt en onveranderlijk is.

5. Samenwerken als een team en onderhandelen

Het is een moeilijke les om te leren dat we niet het middelpunt van de wereld zijn. Van het hebben van broers en zussen leren we dat het succes komt van het leren om samen te werken met anderen en om te begrijpen dat er geen kracht sterker is dan gewoon begrip en het werken aan een gemeenschappelijk doel.

Wanneer broers en zussen samenwerken, veranderen de bergen in goud.

-Chinese gezegde-

Het is de moeite waard om alles opzij te zetten, omdat de relatie tussen broers en zussen je leert dat de verschillen altijd oplosbaar zijn als je vastbesloten bent en klaar om samen te werken. Vanuit de tederheid van de kindertijd helpt samenwerken en onderhandelen met onze broers en zussen ons begrijpen dat er kracht schuilt in eenheid.

Samenwerken

6. Vergeven

Vergeving is een van de belangrijkste dingen die we leren van het hebben van broers en zussen. Hoe vaak hebben we onze ouders wel niet horen zeggen: “Maak het goed of anders…” Deze bedreiging zou je er niet van overtuigen dat je broer of zus vergeving verdiende, maar onmiddellijk daarna heb je elkaar vast een hand gegeven, zodat het leek alsof je hem of haar vergaf.

Vanaf dat moment gingen er minuten, uren of dagen voorbij vol met vijandelijkheden, maar je zou op een of andere manier toch realiseren dat vergeven en vergeten gunstiger was voor jullie beiden. Uiteindelijk leren broers en zussen van elkaar dat er geen onoverbrugbare kloof is tussen mensen die van elkaar houden, zowel bij kinderen als volwassenen.

7. Onvoorwaardelijk liefhebben

De relatie tussen broers en zussen leert je boven alles lief te hebben en degenen te waarderen die je niet vertellen wat je wilt horen, die je lastigvallen, die je boos maken, die je spullen stelen, die willen wat jij wilt enzovoort.

Broers en zussen kunnen afstand van elkaar nemen op verschillende momenten van hun leven, maar ze zullen altijd vrienden zijn, vrienden die ze niet hebben hoeven te kiezen.

“Er is geen liefde zoals de liefde voor een broer. Er is geen liefde zoals de liefde van een broer.”

-Terri Guillemets-

Je zou je leven geven voor je broer of zus en hij of zij zou zijn of haar leven voor jou geven. Het maakt niet uit wat er gebeurt, je zal samen door de moeilijke tijden gaan. In feite kan een broer of zus veranderen in een superheld tijdens deze moeilijke momenten.

Kortom, broers en zussen geven je iets unieks en bijzonders. Voor hen zal je altijd onvervangbaar zijn, net zoals ze dat zijn voor jou. En niemand kan daar een prijs aan hangen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.