Zeven manieren om dankbaarheid bij kinderen te vergroten

Zeven manieren om dankbaarheid bij kinderen te vergroten

Laatste update: 15 november, 2016

Dankbaar zijn biedt vele voordelen voor de hele wereld. Voor individuen variëren deze voordelen van lichamelijke gezondheid tot geestelijke gezondheid. Het aanmoedigen van dankbaarheid bij kinderen, vooral tijdens de adolescentie, is echter in het bijzonder van belang.

Jonge tieners die weten hoe ze dankbaar moeten zijn en dankbaarheid moeten tonen, hebben een grotere kans om gelukkig te zijn. Ze hebben minder kans op gedragsproblemen en drugs- of alcoholmisbruik. Adolescenten die dankbaarheid tonen zijn eveneens geneigd optimistischer te zijn over de toekomst, iets wat ontzettend belangrijk is wanneer de tijd is aangebroken om een studie te kiezen.

Ondanks de voordelen van dankbaarheid tijdens de adolescentie, gaat jong zijn en dankbaar zijn echter niet altijd hand in hand. Ouders zouden dankbaarheid bij hun kinderen moeten aanmoedigen, maar dit is niet altijd makkelijk. In dit artikel geven we daarom enkele belangrijke adviezen over hoe we dit kunnen doen.

Wees een rolmodel voor dankbaarheid

Je wilt je kinderen zo veel leren. Om hen dankbaarheid te leren, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Je moet een rolmodel zijn en zelf dankbaarheid beoefenen. Dit kan lastig zijn, maar het is belangrijk. Uit onderzoeken blijkt dat adolescenten vaak verward zijn over familiewaarden, omdat hun ouders het ene zeggen, maar het andere doen.

Harten

Met andere woorden: je kind vertellen dat hij dankbaar moet zijn zal alleen effectief zijn als jij, en je echtgenoot, in jullie eigen leven dankbaarheid laten zien. Om dit te doen zou je je kind moeten laten zien dat je de goede dingen die om je heen gebeuren waardeert, van het mooie weer tot het lekkere eten. Wanneer jullie als familie tijd met elkaar doorbrengen, laat het geklaag dan achterwege en gebruik niet elk kleine dingetje als excuus om te protesteren en te bekritiseren. Besteed in plaats daarvan tijd aan het erkennen van de dingen die jij en jouw kinderen waarderen en die jullie gelukkig maken.

Praat over de dingen die je waardeert

Elke persoon waardeert verschillende dingen. Het is daarom belangrijk om als familie over deze ideeën te praten. Bespreek ze samen, op een ontspannen manier, en geef iedereen de ruimte om ervaringen te delen en bij te dragen aan de discussie.

Probeer je kinderen niet te vertellen waar ze dankbaar voor zouden moeten zijn. Leer ze in plaats daarvan te waarderen wat ze hebben en wat ze meemaken, zelfs de kleine dingen die onbelangrijk lijken.

Maak gebruik van moeilijke situaties om dankbaarheid te tonen

Het is makkelijk om dankbaarheid te tonen wanneer de dingen goed gaan. Het is echter niet zo makkelijk om dankbaarheid te tonen wanneer je moeilijke tijden doormaakt of met onvoorziene problemen geconfronteerd wordt. Tijdens deze zware momenten, waarop je er het beste van moet maken, kun je je kinderen helpen om te ontdekken waarom dankbaarheid belangrijk is.

Meisje op Strand

Het is belangrijk om je kinderen te helpen iets te vinden om dankbaar voor te zijn, zelfs gedurende de slechtste tijden. Zelfs wanneer de dingen niet gaan zoals zij willen, moet je ze laten zien dat goede dingen kunnen gebeuren. Zelfs in de meest dramatische, onaangename en verwarrende situaties kunnen ze nieuwe en belangrijke lessen leren. Het is belangrijk om ze te leren dat wat hen vandaag leed bezorgt, hen kan helpen om in de toekomst een beter persoon te zijn.

Bouw een muur van dankbaarheid

Soms is het niet makkelijk om dankbaarheid te uiten en erachter te komen welke dingen een dankbaar gevoel kunnen opwekken. Een handige manier om jezelf te uiten en te ontdekken is door een muur van dankbaarheid te creëren. Kies een muur in een gemeenschappelijke ruimte van jullie huis waar de hele familie berichtjes van dankbaarheid en foto’s van alles waar ze dankbaar voor zijn kunnen ophangen.

De muur van dankbaarheid fungeert als een gezamenlijke creatieve activiteit, die het makkelijker maakt voor elk lid van de familie om zich te uiten en zichzelf te leren kennen. Het bevordert doordachte reflectie en biedt de kans om zo veel te ontdekken, over het leven, je familie en de persoon die jij bent.

Help je kind om een doel in het leven te vinden

Adolescenten die dingen doen waar ze gepassioneerd over zijn, zijn veel eerder geneigd om dankbaar te zijn. Help je kinderen om de verschillende mogelijkheden die ze in hun leven hebben te verkennen om iets te ontdekken dat hen motiveert en waar ze gepassioneerd over zijn. Dienstverlenende taken zijn in het bijzonder geschikt om je kind te leren waarderen wat hij heeft en dankbaar te zijn.

Moeder en Kind

Bevorder intrinsieke motivatie

Motivatie van buitenaf kan adolescenten helpen om zich vriendelijk te gedragen wanneer andere mensen kijken, maar als je wilt dat je kind zich altruïstisch gedraagt en dankbaar is, dan zouden ze zich moeten concentreren op motivatie van binnenuit.

Praat met je kinderen over hoe ze zich voelen wanneer ze anderen helpen en hoe dankbaarheid hun humeur en zelfs hun algehele welzijn kan verbeteren. Deze voordelen kunnen als motivatie dienen om dankbaarheid vaker te ervaren.

Stimuleer zelfstandigheid bij je kind

Het is belangrijk dat adolescenten een gevoel van zelfstandigheid en zelfredzaamheid ontwikkelen. Wanneer ze in staat zijn om voor zichzelf gezonde beslissingen te nemen en zich hiervoor beloond voelen door hun eigen positieve gedrag en niet alleen door wat hun ouders tegen ze zeggen, zijn jonge mensen sterker geneigd om dankbaarheid te ervaren.

Help je kinderen bij het ontwikkelen van deze essentiële vermogens voor dankbaarheid, zoals het zelfstandig oplossen van problemen en assertief zijn. Voorzie ze van elke mogelijke kans om zelfstandig beslissingen te nemen. Dit zal hen helpen om een gevoel van trots te ontwikkelen voor wat ze hebben en wie ze zijn, wat op zijn beurt hun dankbaarheid en waardering voor de wereld om hen heen zal voeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.