Tien tips om gelukkig te zijn met je leven

Tien tips om gelukkig te zijn met je leven

Laatste update: 30 september, 2016

Soms is het leven net een draaimolen waarin we maar rond blijven draaien zonder de bodem onder onze voeten te vinden. Waarom is het soms zo moeilijk voor ons om gewoon gelukkig te zijn? Misschien leggen we de lat te hoog of misschien proberen we wel tegen de stroom in te zwemmen, gaan we om met de verkeerde mensen en kiezen we de verkeerde paden.

Hoe kun je dan precies een ‘goed leven’ hebben? Allereerst moet je stilstaan en om je heen kijken om jouw plek in het leven in perspectief te kunnen brengen. Wees je bewust van het heden, jouw ‘hier en nu’, om werkelijk in je op te kunnen nemen wat er zich om je heen bevindt. Wellicht verheugt dit je.

Het is heel goed mogelijk dat je, wanneer je goed om je heen kijkt en elk aspect van je leven gewoon nederig bekijkt, je realiseert dat je eigenlijk een goed leven hebt. Als dit zo is, ga er dan van genieten. Als je je daarentegen realiseert dat je op het verkeerde paard bent gaan zitten in deze draaimolen, breng dan deze eenvoudige technieken eens in de praktijk. Deze technieken zullen zeker behulpzaam zijn.

Tien simpele tips om het beste uit je leven te halen

1. Jij bent de prioriteit in jouw leven

Leid je leven niet voor anderen en blijf ook niet een bepaalde koers aanhouden voor iemand anders als je hier zelf niet gelukkig van wordt. Jezelf als prioriteit stellen en jezelf waarderen is helemaal niet egoïstisch. Het houdt simpelweg in dat je investeert in je eigen integriteit en emotionele balans. Als je je niet houdt aan je eigen principes en jezelf laat overschaduwen door de mensen om je heen, dan zal je langzaamaan verdwijnen. Stel jezelf dus als prioriteit en luister naar jezelf.

2. Vecht voor hetgeen je in gelooft

Ga staan voor hetgeen jou definieert en vecht hier voor. We hebben allemaal een innerlijke stem die ons aanstuurt en voorziet van motivatie, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Consistent zijn in onze overtuigingen en waarden is een van de belangrijkste aspecten om een goed leven te leiden. Dit zal je namelijk een gevoel van voldoening geven.

3. Je bent niet perfect en dat hoef je ook niet te zijn

Stel geen onbereikbare doelen voor jezelf en raak ook niet geobsedeerd over het maken van fouten. Mensen zijn niet onfeilbaar. We zijn onvolmaakte wezens die leven in een onvolmaakte wereld en simpelweg gewoon proberen om gelukkig te zijn. En dat is iets wat we wel kunnen bereiken.

Hoe? Begin door te weten waar je eigen grenzen liggen, door elke dag te leren van je fouten, zodat je kunt verbeteren. En onthoud, vergelijk jezelf nooit met anderen.

4. Probeer niet altijd iedereen te behagen

Ga je eigen weg en volg je eigen principes. Niet iedereen hoeft jou altijd aardig te vinden en je hoeft al helemaal niet te proberen om de mensen die jou kwetsen te behagen. Bescherm jezelf tegen giftige relaties en neem je eigen beslissingen.

5. Leef in het ‘hier en nu’

Het verleden bestaat niet meer. Het is niet tastbaar. Het is weg. De toekomst is een illusie die in de verte op de horizon ligt. Het enige wat belangrijk is, is wat je nu ziet en voelt. Verzorg jouw geluk op dit moment. Bied jezelf een goed leven op basis van het heden waar je jezelf nu in bevindt.

6. Bescherm je persoonlijke ruimte, tijd en dromen

Soms hebben we veel te veel haast. Naast ons werk, onze verplichtingen en onze dagelijkse zorgen hebben we amper genoeg tijd voor onszelf. Misschien heb je niet eens zoiets als je eigen persoonlijke ruimte, die kleine momentjes waarin je alleen bent en jezelf kunt zijn, je leven kunt aanschouwen en zelfs kunt dromen. Streef naar het hebben van dit soort momentjes. Ze zijn namelijk geen geschenk, maar juist een noodzakelijkheid.

7. Leef niet in de schoenen van een ander

Sommige mensen bereiken een punt in hun leven waarop ze zich realiseren dat ze zichzelf een groot gedeelte van de tijd hebben voorgedaan als een neppe versie van zichzelf. Dit zijn mensen die het leven van anderen hebben geleefd: het leven van hun ouders, familieleden of die persoon die zei dat hij werkelijk van hen hield, maar dit eigenlijk niet deed. Het leven van mensen die hen ertoe dwongen te leven vanuit hun principes, waardoor ze niet zichzelf konden zijn.

Sta dit niet toe. Wees altijd een authentieke versie van jezelf, met jouw gehele essentie en integriteit.

8. Richt jezelf op het positieve

Dit klinkt ongetwijfeld als een onmisbare zin uit een van die klassieke zelfhulpboeken, maar het is echt waar. Door je leven te leiden vanuit een positief standpunt, zal je in staat zijn een goed leven te hebben. Een leven verlicht met hoop.

9. Wees nederig, behulpzaam, zorgzaam en bied een luisterend oor

Sta jezelf toe om jezelf open te stellen voor de mensen om je heen. Wees openhartig, oprecht en nederig. Hierdoor zul je namelijk veel beter in staat zijn om andere mensen te begrijpen. Bovendien zal het je een vervuld gevoel geven. Er zijn maar weinig dingen die zo een positieve invloed kunnen hebben op je leefkwaliteit.

10. Omring jezelf met mensen die een weerspiegeling zijn van hetgeen jij wilt zijn

Er is niets zo hartverwarmend als jezelf omringen met mensen waar je bewondering voor hebt en waar je van wilt leren, nederige mensen die hun hulp bieden zonder hier iets voor terug te verwachten, mensen die jou niet zullen beoordelen en jou waarderen om wie je bent, vrienden, collega’s en partners die jouw leven stralender maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.