Herontdek de waarden van je kindertijd in deze korte film

Herontdek de waarden van je kindertijd in deze korte film

Laatste update: 08 september, 2016

Herinner jij je de waarden van jouw kindertijd nog? Denk er eens over na en bevrijd jezelf even van je zorgen, verantwoordelijkheden en dagelijkse spanning. In de onschuld van de kindertijd liggen waarden verscholen die het leven de grootste betekenis geven. Dit zijn essentiële waarden die, tijdens de volwassenheid, nogal eens vergeten en verwaarloosd worden.

Het hectische ritme van het moderne leven draagt vele verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee die de levenskwaliteit, beetje bij beetje, achteruit doen gaan. Ze kunnen je ervan weerhouden dat te doen wat je werkelijk wil doen. Ze kunnen je verwachtingen en dromen beperken, je achterlaten in een staat van existentiële leegte en ontevredenheid.

Besteed jij je tijd aan dat wat je werkelijk nodig hebt, dat wat je wil en wat je leven betekenis geeft?

Het overdenken hiervan roept vele vragen op, allemaal vragen die leiden tot het besef dat een verandering van perspectief hetgeen is wat werkelijk nodig is. De meeste mensen vragen zichzelf liever niet af wat ze doen. Dit omdat ze zich richten op wat ze denken dat ze zouden moeten doen en wat ze moeten doen, alsof ze geen andere opties hadden.

Meisje

Leven is veel meer dan alleen maar ademen

Leren om het ware geluk te ontdekken en voelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Meestal wordt deze vaardigheid aangeleerd gedurende de kindertijd. Het kost geen tijd voor een kind om zich te laten vervullen met natuurlijke en spontane verwondering elke keer dat hij of zij iets nieuws ontdekt in de natuurlijke wereld. Gedurende je kindertijd kun je overal vreugde en vermaak in vinden, zoals ronddribbelende kevertjes bekijken, uren door het raam naar de regen staren of al verbeeldend, ontdekkend en verkennend de tijd vergeten tijdens het spelen van spelletjes.

Het vermogen om van het leven te genieten en het te leven met hoge verwachtingen voor de toekomst wordt aangeleerd tijdens de kindertijd. Helaas is het makkelijk om dit vermogen te verliezen zodra iemand de volwassenheid betreedt; het wordt ‘onaangeleerd’. Het moet plaatsmaken voor dat wat het beste geacht wordt voor iemands volwassen leven.

Is het pad dat je bewandelt echter het beste pad voor jou? Vaak moet het veranderd en aangepast worden om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Het opvolgen van de adviezen van anderen wordt tenslotte gezien als het beste voor jouw toekomst.

Je hebt in het pad geloofd, maar het nooit betwijfeld. Je hebt een pad bewandeld dat bezaaid lag met opleggingen, waardoor je jouw authentieke vermogen en essentie om gelukkig te zijn verloren hebt.

De waarden van je kindertijd herwinnen

Door het leven te bevragen, stel je jouw pad bij en kun je het laten leiden in de richting die jij op wil, zodat je je einddoel kunt bereiken op de manier die jij zelf wil.  Ben jij je geluk vergeten? Hier is de eerste stap om het te herwinnen. Laten we het even overdenken…

Vader en Dochter Spelen Spel

Het is waar dat volwassenheid vele verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee brengt en dat aan deze verantwoordelijkheden te vaak te veel belang wordt gehecht. Dat dit gebeurt, betekent dat je aandacht en energie gestoken wordt in zaken die geen onderdeel zijn van je creatieve potentie. Het vermogen om jezelf opnieuw te uit te vinden, te ontdekken en te verbazen raakt verloren.

Het herwinnen van de waarden van je kindertijd betekent dat je het leven dat je leidt bevraagt, waarbij je je verwachtingen herontdekt, je eigen behoeften respecteert en beantwoordt en je meer aandacht besteedt aan de kleine dingen. Het betekent dat je ervan leert te genieten om de tijd te nemen om al dat waar je gepassioneerd over bent te ontdekken.

Ontdek je passie, wijd er je tijd aan en sta het jezelf toe ervan te genieten. Je zult zo de diepere betekenis van je leven vinden. 

Leren van je kindertijd

Je hebt de kans op het hervinden van waarden zoals onschuld, verbazing, nieuwsgierigheid, vriendelijkheid, geluk etc… Als je voorzichtig en bedachtzaam observeert en nadenkt, kun je van kinderen ontzettend veel leren. Van hun spontaniteit en passie voor de dingen die ze leuk vinden, van hun neiging om overal een spelletje van te maken en er altijd van te genieten.

De volgende geweldige korte film die een dialoog tussen vader en dochter verbeeldt, laat zien hoe groot de invloed is die ouders hebben op hun kinderen, hoe ze hun kinderen veranderen in mini-volwassenen en ervoor zorgen dat ze hun kindertijd te snel verlaten. Dit terwijl in werkelijkheid het de ouders zijn die moeite zouden moeten doen om het leven enigszins door de ogen van hun kinderen te bekijken en te leren van hun soort wijsheid.

Er is niemand beter dan een kind om je te leren genieten van het huidige moment, om je te leren spelen en voldoening te vinden in alles wat je doet.

Geniet van deze charmerende korte film en denk na over zijn prachtige boodschap! (NB: de film is in het Spaan, maar met Engelse ondertiteling)

https://www.dailymotion.com/video/x14zoq1_bailamos_shortfilms

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.