Elon Musk en Twitter: een voortdurende saga

Op 26 oktober betrad Elon Musk het hoofdkwartier van het bedrijf met een gootsteen. Hij wil enkele enorme veranderingen aanbrengen in het meest invloedrijke social media-platform ter wereld. Het bedrijf heeft al de helft van zijn werknemers ontslagen. Wat is het volgende?
Elon Musk en Twitter: een voortdurende saga
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 november, 2022

“Wat is er aan de hand met Elon Musk?” Dit is waarschijnlijk de vraag die miljoenen mensen zich nu stellen, nu ze de gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben zien ontvouwen met de afronding van zijn aankoop van Twitter.

Velen zien hem als een agent van chaos. Anderen zien hem als een voorvechter van vooruitgang en vrijheid. De meesten van ons zijn echter voortdurend verbaasd over zijn grillige en impulsieve gedrag.

In januari sloot hij een overeenkomst om het sociale netwerk te kopen voor 44 miljard dollar. Maar, in juli deed de deal een stap terug. Musk beweerde dat er te veel valse ‘spambot’-accounts waren.

Hij trok zich terug uit de koop om onlangs weer van koers te veranderen. Desalniettemin is de verkoop nu afgerond en Musk heeft beloofd “de bluebird te bevrijden” en een platform te creëren dat volgens hem democratischer zal zijn.

De overname

De eerste stappen in de richting van Musk’s doel hadden niet controversiëler kunnen zijn. Op 26 oktober verscheen hij op het hoofdkantoor van het bedrijf met een gootsteen in de hand. Dat was de afbeelding die hij op zijn account plaatste, vergezeld van het bericht “Entering Twitter HQ – let that sink in!”

Een paar dagen later kondigde hij wereldwijd massale ontslagen aan. In feite verloor meer dan de helft van de werknemers van Twitter hun baan zonder opzegtermijn.

Dit, ondanks het feit dat Musk slechts een paar maanden eerder had beloofd 75 procent van de werknemers aan te houden. Nu, in een andere ommezwaai, beweert hij dat er een fout is gemaakt en dat sommige mensen toch hun baan hebben behouden.

We vragen ons dus opnieuw af wat er aan de hand is met Elon Musk? Bovendien, wat gaat er gebeuren met het belangrijkste sociale media-platform ter wereld?”

Musk belooft een einde te maken aan wat volgens hem een “systeem van heren en boeren” is, een systeem dat al jaren heerst op Twitter.

Elon Musk
Elon Musk is een van de meest actieve ondernemers op Twitter en zijn gedrag en opmerkingen zijn altijd zeer controversieel geweest.

Waarom Twitter zo relevant is in onze samenleving

Als je je afvraagt waarom de eigenaar van Tesla Twitter wilde kopen, is het antwoord simpel. Het is het meest invloedrijke microblogging netwerk van deze tijd. In feite is het het belangrijkste communicatiekanaal om nieuws, beelden en berichten in recordtijd over de hele wereld te verspreiden. Het feit dat informatie tegenwoordig zo snel stroomt in de wereld is inderdaad te danken aan dit platform.

Twitter is het openbare plein voor allerlei debatten. Het dient om gebruikers te mobiliseren en meningen te verspreiden. Bovendien is het de grootste luidspreker in de samenleving. In voor- en tegenspoed. Elke dag worden miljoenen tweets gepubliceerd om gewetens te beroeren, confrontaties te veroorzaken, onwaarheden te verspreiden of belangrijke gegevens te onthullen.

Met hashtags zijn we getuige geweest van gebeurtenissen als #MeToo, #BlackLivesMatter, en, meer recent, #MahsaAmini om de rellen in Iran weer te geven. Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Zuid-Denemarken benadrukt hoe sociale mediaplatforms als Twitter op dit moment de belangrijkste producenten van informatie zijn. Dit geeft ze een enorme en gevaarlijke macht.

Twitter heeft het voordeel dat het een gebeurtenis kan vertellen terwijl die zich ontvouwt. Maar een uitdaging waar het altijd voor staat is het matigen van contraproductieve trends. In zijn poging om filters toe te passen en een veto uit te spreken over gewelddadige inhoud, heeft het soms ook accounts en legitieme informatie verboden.

Met de komst van Elon Musk naar Twitter is er een massale uittocht geweest van adverteerders en beroemdheden.

Elon Musk’s project

Op dit moment verliest Twitter ongeveer 4 miljoen dollar per dag. Daarbij komt nog de vlucht van talrijke investeerders door de instabiliteit en chaos die de komst van Elon Musk teweegbrengt. Maar, is de toekomst van het sociale netwerk van de blauwe vogel zo verontrustend als velen voorspellen? Laten we eens kijken naar wat we weten.

Veranderingen gericht op monetisatie, afscheid van de gratis badge

Het nieuws dat de meeste opschudding heeft veroorzaakt is dat over de verificatiestatus van het blauwe vinkje. Tot nu toe, wanneer een persoon van publiek belang was, verscheen dit symbool op zijn account om te verifiëren dat hij het echt was en niet een nepaccount of een imitator. Wie voortaan zijn blauwe vinkje wil behouden, zal acht euro per maand moeten betalen.

Verder kunnen gebruikers die dat willen ook betalen om langere video’s en audioclips te publiceren en advertenties te tonen om geld te verdienen. Reclame gaat een doorslaggevende rol spelen.

Bevordering van de vrijheid van meningsuiting

Musk definieert zichzelf als een “absolutist van de vrijheid van meningsuiting” Dit betekent dat zijn prioriteit ligt bij het creëren van mechanismen zodat dit gerespecteerd wordt en iedereen een stem heeft. Uiteraard levert dit bepaalde risico’s op. Sinds de eigenaar van Tesla Twitter heeft overgenomen, zijn de haatberichten namelijk met 500 procent toegenomen.

Dit toont aan dat de filters voor inhoudscontrole al zijn verzwakt.

Afscheid van 280 tekens

Elke dag tweet Elon Musk de veranderingen die op Twitter gaan komen. Een van de meest relevante is de mogelijkheid om langere berichten te maken. Hij beweert dat hij “een einde zal maken aan de absurditeit van notebook screenshots.” Inderdaad worden binnenkort (als hij zich niet bedenkt) de toegestane tekens uitgebreid.

Elon Musk houdt vol dat hij Twitter heeft gekocht ten behoeve van de toekomst van de beschaving en het belang van een gemeenschappelijk digitaal platform waar een breed spectrum aan overtuigingen op een gezonde manier kan worden besproken.

Het creëren van een moderatiecommissie om verbannen gebruikers te beoordelen

Twitter heeft altijd geprobeerd te strijden tegen accounts die haat, spam, misleidende informatie en misbruik promoten. Daarom werd bijvoorbeeld een veto uitgesproken over voormalig president Donald Trump.

Hoewel Elon Musk heeft verklaard dat het account van Trump voorlopig niet zou worden teruggegeven, is dat inmiddels wel gebeurd. Ook komt er een moderatiecommissie om de scheidslijn te bepalen tussen vrijheid van meningsuiting en belediging of smaad.

Ironisch genoeg had Twitter al een Trust and Safety Council, bestaande uit een groep onafhankelijke deskundigen van over de hele wereld.

Nieuwe werkomstandigheden voor Twitter-medewerkers

De medewerkers die de recente zuivering hebben overleefd, krijgen te maken met een nieuw werkscenario. Elon Musk eist absolute toewijding, wat zich vertaalt in werkdagen van 12 uur en zelfs 24 uur als er dringende doelen bereikt moeten worden. Bovendien wordt een veto uitgesproken over de mogelijkheid van telewerken en is aanwezigheid verplicht.

Twitterwolk
Niemand weet zeker wat de toekomstige veranderingen van Twitter zullen zijn. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat veel adverteerders zich terugtrekken.

Krijgt het volk echt meer macht op Twitter?

“De macht moet terug naar het volk.” Dit is een motto dat Elon Musk vaak herhaalt. Maar tegelijkertijd benadrukt hij dat Twitter geen free-for-all hel mag worden, waar alles gezegd kan worden zonder consequenties. Je moet de wetten respecteren, benadrukt hij; wetten die hij uiteraard zelf zal markeren en reguleren.

Wat er de komende maanden zal gebeuren is moeilijk te voorspellen. Want als we één ding weten over de Zuid-Afrikaanse magnaat, dan is het dat hij even onvoorspelbaar als chaotisch is. Het lijdt geen twijfel dat hij de wereld fabelachtige technologische vooruitgang heeft gebracht. Zijn overvloed aan tweets heeft ons echter ook een kijkje gegeven in zijn unieke persoonlijkheid.

Narcisme schijnt vaak door in zijn commentaren. Hij definieert zichzelf bijvoorbeeld als een bedreigde diersoort. Hij heeft ook een dubieus gevoel voor humor en verloor zelfs enkele noteringspunten op de beurs door op Twitter, op 1 april, te doen alsof Tesla failliet was gegaan.

Tot slot kunnen we met een gerust hart stellen dat de toekomst van Twitter een afspiegeling is van het heden: onzeker en onvoorspelbaar.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ebrahimi, Ali & Ismail, Maizatul Akmar. (2015). Fabricated information on social media: A Case Study of Twitter.
  • Mitchell, Charlie. “Sweary tirades and abrupt firings under Elon Musk, new book claims”. The Times
  • Wang, Tian & Bashir, Masooda. (2020). Does Social Media Behaviors Reflect Users’ Anxiety? A Case Study of Twitter Activities.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.