Hoe Mindfulness werkomgevingen verandert

Pauzes maken allemaal deel uit van de werkroutine. Maar wat als ze werden gebruikt om mindfulness te oefenen? Sommige bedrijven zijn zelfs al begonnen deze praktijk te integreren en bevestigen de voordelen ervan.
Hoe Mindfulness werkomgevingen verandert

Laatste update: 16 april, 2022

Activiteiten met hoge verantwoordelijkheid, conflicten met collega’s of een hoog werktempo zijn enkele voorbeelden van wat stress in de werkomgevingen kan veroorzaken. Om deze reden zijn sommige bedrijven begonnen na te denken over welke oplossingen kunnen worden ingevoerd zonder de productiviteit en het welzijn van werknemers te verminderen.

Het verminderen van angst, zorgen en afleiding op het werk is essentieel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) definieert een gezonde werkomgeving als volgt: “een waarin werknemers en managers samenwerken om een continu verbeteringsproces te gebruiken om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers en de duurzaamheid van de werkplek te beschermen en te bevorderen.”

Verschillende onderzoeken hebben de manier geanalyseerd waarop de beoefening van mindfulness significante veranderingen in de werkomgevingen kan bewerkstelligen. Hoe kan het echter worden geïmplementeerd? Wat zijn bovendien de voordelen voor een bedrijf?

Vrouw mediteert op het werk

Mindfulness beoefenen vermindert ziekteverzuim

Het belangrijkste voordeel van mindfulness is dat het ziekteverzuim vermindert. Dat blijkt uit een artikel in La Vanguardia (Spaanse link). Het beweert dat bekende merken zoals Google, Apple, Repsol en LinkedIn zijn begonnen deze praktijk in hun werkruimten te introduceren. Bovendien is het ziekteverzuim als gevolg van stress, angst of depressie met 78 procent verminderd.

Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen. Mindfulness vergroot bijvoorbeeld het zelfvertrouwen van werknemers. Dit betekent dat ze meer proactief zijn. Het verbetert ook hun concentratieniveau en vermindert afleiding. Werknemers worden zelfs wendbaarder en beschikken over meer mentale helderheid bij het uitvoeren van creatief werk.

Het is duidelijk dat deze gerenommeerde bedrijven vertrouwen op mindfulness om het welzijn van hun werknemers te verbeteren. Daarom is het misschien niet zo’n vergezocht idee dat alle organisaties ermee zouden moeten beginnen.

Werkruimten die mindfulness integreren, verminderen niet alleen de uitvaltijd, maar slagen er ook in om zowel talent aan te trekken als te behouden.

Productiviteit in werkomgevingen verhogen

Wanneer mindfulness wordt geïntroduceerd in werkruimten, wordt het ziekteverzuim verminderd en nemen de energie en productiviteit toe. Om dit te laten gebeuren, moet de oefening echter regelmatig worden uitgevoerd. Enkele strategieën voor de implementatie ervan zijn:

  • Mindfulness beoefenen voor het werk. Tijdens het woon-werkverkeer moeten werknemers zich concentreren op hun ademhaling en bewegingen. Ze moeten niet nadenken over het werk dat ze moeten doen, maar zich concentreren op het huidige moment. Zo voorkomen ze dat ze de dag gestrest beginnen. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op hun taken.
  • Profiteer van pauzes. Tijdens de pauzes, of ze nu koffie gaan drinken, een wandeling in de frisse lucht maken of in hun bureaustoel blijven zitten, moeten ze mindfulness oefenen. Door je te concentreren op de smaak van de koffie of het eten (als het een lunchpauze is) of een korte wandeling te maken, kun je stress verminderen. Daardoor komen ze de werkdag met meer mentale helderheid door.
  • Bijwonen van groepsbijeenkomsten. Bedrijven kunnen groepsbijeenkomsten organiseren in pauzes of na het werk. Op deze manier kunnen werknemers leren over mindfulness, hun ervaringen delen en de soorten veranderingen die ze ervaren.
  • Mindfulness na het werk. Om te voorkomen dat ze hun zorgen mee naar huis nemen, kunnen werknemers mindfulness oefenen net nadat hun werkdag voorbij is. In feite zouden ze een soort ritueel moeten uitvoeren waarbij ze, door zich drie minuten op het huidige moment te concentreren, het gevoel hebben hun post te verlaten en niet meer aan hun werk te denken totdat ze de volgende dag terugkomen.
Man doet aan mindfulness op het werk

De toekomst

Dit zijn slechts enkele van de manieren waarop mindfulness in werkomgevingen kan worden geïntegreerd. Zoals we eerder vermeldden, zijn er al verschillende bedrijven die het hebben toegepast en uitstekende voorbeelden zijn geworden van het succes ervan.

Op deze werkplekken zijn rustplekken, zachte muziek en meubels die ontspanning bevorderen. Zelfs meditatiekussens worden geplaatst voor degenen die willen mediteren.

Beoefent jouw werkgever mindfulness? Maak je meestal gebruik van werkpauzes om je op het huidige moment te concentreren? Tegenwoordig zijn er veel mensen die van deze oefening een levensstijl hebben gemaakt. Ze gebruiken het waar ze ook gaan. Ze zien het zelfs als een essentiële factor die stress vermindert en hun welzijn verbetert, niet alleen op het werk, maar op alle gebieden van hun leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez Blesa, M. (2016). Mindfulness en las empresas: un estudio de caso en Google.
  • Chacate, D., Elena, J., Linares Sabrera, Y. A., Ruiz López, K., & Suárez de Freitas Chávez, G. (2017). Beneficios en la aplicación de la técnica Mindfulness en un grupo de empresas privadas de la ciudad de Lima.
  • Glomb, T. M., Duffy, M. K., Bono, J. E., & Yang, T. (2011). Mindfulness at work. Research in personnel and human resources management30(1), 115-157.
  • Hilton, L. G., Marshall, N. J., Motala, A., Taylor, S. L., Miake-Lye, I. M., Baxi, S., … & Hempel, S. (2019). Mindfulness meditation for workplace wellness: An evidence map. Work, (Preprint), 1-14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.