Vijf eenvoudige manieren om emotioneel welzijn te bereiken

Emotioneel welzijn is het resultaat van rustig leven. Het betekent dat je zowel je eigen emoties bezit als beheerst. Op deze manier wordt je geest je beste vriend en helpt het je om balans, tevredenheid en geluk te bereiken.
Vijf eenvoudige manieren om emotioneel welzijn te bereiken

Laatste update: 09 oktober, 2021

Het bereiken en behouden van je emotioneel welzijn is synoniem met kwaliteit van leven. Het is een psychologisch vermogen waarmee je onder andere de effecten van angst, stress en angst kunt verminderen.

Deze overschaduwen je vermogen om gelukkig te zijn. Om deze reden moet je er zeker naar streven om het vermogen te ontwikkelen om je emotionele welzijn te bereiken en te behouden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert emotioneel welzijn als een gemoedstoestand waarin iemand erin slaagt zijn vaardigheden te gebruiken om problemen en moeilijkheden aan te pakken, zich goed voelt over zichzelf en zelfs in staat is om bij te dragen aan het welzijn van de gemeenschap.

Met andere woorden, het is een vaardigheid waar ook de mensen om je heen bij betrokken zijn.

Santiago Ramón y Cajal zei altijd dat alleen vreugde een garantie is voor gezondheid en welzijn. Het bereiken van een evenwichtige, lonende en harmonieuze mentale en emotionele toestand is echter geen gemakkelijke taak.

Zeker niet in een wereld die te luidruchtig, veeleisend en zelfs chaotisch is. Maar gelukkig hebben we allemaal de middelen om ons eigen emotionele welzijn te bereiken.

“Mensen brengen de eerste helft van hun leven door met het verpesten van hun gezondheid en de andere helft met het herstellen ervan.”

-Joseph Leonard-

Hand met een vlinder

Manieren om emotioneel welzijn te bereiken

Door emotioneel welzijn te bereiken, kun je je fysieke, psychologische en sociale gezondheid verbeteren. Bovendien worden je relaties geoptimaliseerd en worden de banden versterkt.

In feite zou kunnen worden gezegd dat emotioneel welzijn de belangrijkste rol speelt bij het bereiken van geluk en tevredenheid bij mensen. Tegelijkertijd zijn er echter weinig dingen die zo verwaarloosd worden.

In je dagelijkse routine zijn je prestaties op het werk in de regel vaak het belangrijkste in je dagelijks leven. Ook al maakt het werk je vaak uitgeput. Je besteedt ook tijd aan het aanpassen van jezelf aan de verwachtingen van anderen, ook als je die niet deelt.

Bovendien, tegen de tijd dat je naar bed gaat, is er een echte behoefte om te voelen dat je al je doelen voor die dag hebt bereikt. Ook als die doelen je fysieke en psychologische balans verminderen.

De Universiteit van Oxford (VK) heeft interessant onderzoek gedaan (Engelse link) naar dit onderwerp. De studie stelde dat hoewel het meer dan ooit nodig is om emotioneel welzijn te bevorderen, veel mensen het gemiddeld nog steeds niet eens begrijpen.

Ze begrijpen bijvoorbeeld niet welke impact stress, angst of emotionele stress kan hebben op hun algehele gezondheid.

Om deze reden is het essentieel om mechanismen te bieden zodat mensen vanaf hun kindertijd en adolescentie kunnen leren hoe ze hun eigen emotionele welzijn kunnen bereiken. Hier zijn enkele strategieën om dit te bereiken.

1. Zelfreflectie, werken aan wie je bent

Zelfreflectie en zelfbewustzijn… dit zijn twee suggestieve termen die complexe realiteiten beschrijven. Het gaat in feite om het verbinden met jezelf om na te denken over elke gevoelde emotie, verwerkte gedachte en verborgen behoefte.

Ze betekenen ook het aangaan van passende dialogen met jezelf om je identiteit te versterken. Op deze manier kun je een leven leiden dat in overeenstemming is met jouw wensen, acties, gedragingen en waarden. Jezelf dagelijks in de gaten houden om te weten wat er in je omgaat, is een prioriteit voor je emotionele welzijn.

2. Werk aan je innerlijke rust

Om emotioneel welzijn te bereiken, moet je begrijpen dat elke emotie die je voelt geldig is. Zelfs de negatieve. In feite zijn je uitputting, verdriet, wrok, woede, angst, angst en teleurstelling allemaal volledig acceptabele emoties.

Om deze reden kun je ze niet en moet je ze ook niet onderdrukken. Je moet ze accepteren en begrijpen. Vervolgens kun je ze transformeren in gezondere toestanden.

Dit betekent onder meer leren omgaan met je dagelijkse stress. Je moet vaardigheden leren zoals het oplossen van problemen en het herinterpreteren of herformuleren van je ervaringen. Dit betekent dat je stopt met alles negatief te zien en flexibeler wordt, wat een veel nuttigere strategie in het leven is.

3. Accepteer wat je niet kunt veranderen

Er zullen altijd mensen zijn wiens gedrag je niet begrijpt. Er zijn ook mensen die niet handelen zoals je zou willen. Je zou inderdaad graag willen dat ze veranderen.

Een sleutel tot het bereiken van je emotionele welzijn is echter accepteren dat er bepaalde werkelijkheden zijn die je gewoon niet kunt veranderen. Deze omvatten de persoonlijkheden van veel mensen om je heen.

Hetzelfde gebeurt met een groot aantal van de ervaringen die je moet ondergaan. Eigenlijk zou iedereen willen dat het leven vriendelijker en zeker makkelijker was. We hebben echter allemaal te maken met de complexiteit en ups en downs ervan.

Je kunt sommige mensen niet veranderen. Je kunt ook niet voorkomen dat het lot je bepaalde tegenslagen brengt. Emotioneel welzijn betekent echter weten hoe je je aan dit soort omstandigheden moet aanpassen. Zoals Viktor Frankl altijd zei: als je een situatie niet kunt veranderen, verander dan jezelf.

4. Geef jezelf wat je verdient wanneer je het nodig hebt

Misschien moet je nu een fysieke en mentale pauze nemen. Maar misschien ben jij een van die mensen die gewoon niet kan vertragen. Je bent je er misschien van bewust dat een bepaalde omstandigheid, persoon of baan uw geestelijke gezondheid verslechtert. Toch kun je ondanks dit feit niet besluiten om de eerste stap te zetten en een einde te maken aan de situatie.

We hebben allemaal grenzen en vooral behoeften. Jezelf geven wat je verdient in elke situatie is geen egoïsme, het is psychologisch welzijn. Het bereiken van emotioneel welzijn betekent ook aandacht hebben voor uw ‘rode vlaggen’.

Wat betekent dit? Welnu, zoals de psycholoog Frances Vaughan in haar boek Awakening Intuition (1998) uitlegt, hebben we allemaal een interne stem die ons waarschuwt wanneer er iets mis is.

In feite zal je intuïtie je vaak vertellen dat het tijd is om te stoppen. Tijd om voor jezelf te zorgen en bepaalde dingen opzij te zetten. Soms heb je echter de neiging om in de automatische pilootmodus te leven. Als gevolg daarvan stop je met luisteren naar je behoeften om prioriteit te geven aan je verplichtingen.

Vrouw met een verlichte geest die staat voor hoe je welzijn kunt bereiken

5. Sta open voor verandering met een flexibele geest

Het bereiken van emotioneel welzijn houdt ook in dat je moet stoppen met weerstand bieden aan het onvermijdelijke: veranderingen.

Als je je vastklampt aan wat geen betekenis of nut meer heeft, zul je vast komen te zitten in eeuwigdurend lijden. Je moet dus flexibel te werk gaan. Op deze manier kun je je zonder angst aanpassen aan elke verandering. Verder zie je kansen en kijk je vooral hoopvol naar de toekomst.

Kortom, er zijn maar weinig levensvaardigheden die nuttiger zijn dan deze. Toch vraagt emotioneel welzijn wel een zekere investering van jouw kant. Je zorgt echter al voor je fysieke gezondheid, dus probeer ook voor je emotionele gezondheid te zorgen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Garling, G., Gamble, A, Fl Fors & M. Hjerm. (2014). “Emotional Well-Being Related to Time Pressure, Impediment to Goal Progress and Stress-Related Symptoms. Journal of Happiness Studies. 7(15), pp. 2789–1799.
  • Lerner, M. (2019). The Center for Emotional Wellness, Inc.
  • Stewart-Brown S. (1998). Emotional wellbeing and its relation to health. Physical disease may well result from emotional distress. BMJ (Clinical research ed.)317(7173), 1608–1609. https://doi.org/10.1136/bmj.317.7173.1608
  • Vaughan, F. (1998). “Mental, Emotional, and Body-Based Intuition.” In Inner Knowing, by H. Palmer, Ed. New York, NY: Jeremy Tarcher.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.