Vier artistieke activiteiten om stress te verlichten

Weet je niet wat je moet doen met die spanning waar je de hele dag last van lijkt te hebben? In dit artikel stellen we vier artistieke activiteiten voor om je stress te verlichten die gebaseerd zijn op emotionele expressiviteit.
Vier artistieke activiteiten om stress te verlichten

Laatste update: 01 oktober, 2021

Wat kun je het beste doen als je gestrest bent? Misschien heb je jezelf deze vraag wel eens gesteld. Soms kunnen artistieke activiteiten zelfs nuttig zijn om stress te verlichten. Dat komt omdat ze je een stem geven om zowel de bewuste als onbewuste processen van je ervaringen te communiceren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is stress “de reeks fysiologische reacties die het lichaam voorbereiden op actie.” Het waren deze reacties die onze voorouders in staat stelden te overleven in het licht van bedreigingen van het milieu.

Tegenwoordig hebben het dagelijkse leven en de neiging tot hyperproductiviteit er echter toe geleid dat stress in de loop van de tijd een meer aanhoudende reactie is. Dit komt door constante bedreigingen zoals onder meer werkdruk, relatieproblemen en financiële problemen.

Met andere woorden, in de wereld van vandaag ontstaat er een probleem wanneer stress na verloop van tijd aanhoudt en het lichaam in een staat van weerstand komt.

Dit kan ertoe leiden dat lichaam en geest gaan protesteren en in een staat van uitputting, ongemak, angst en chronische vermoeidheid terechtkomen. Lees verder om zes artistieke activiteiten te ontdekken om dit soort stress te verlichten.

gestreste vrouw

1. Vormen maken met klei

Klei is altijd de grondstof geweest voor het maken van aardewerk. In feite is aardewerk door de geschiedenis heen gemaakt om culturele symbolen vorm te geven of te vertegenwoordigen.

Aanraking is een van de eerste menselijke ervaringen. Wanneer je boetseert met klei, gebruik je je tastzin om het materiaal te kneden, glad te maken, te vormen en te bevochtigen om je uiteindelijke creatie te maken.

Dit maakt het vormen tot een plezierige en ontspannende bezigheid. Het veroorzaakt inderdaad ontspanning en veroorzaakt een verlaging van de cortisolspiegel, waardoor stress en angst worden verminderd.

De wetenschappelijke literatuur (Engelse link) heeft geconcludeerd dat de rol van aanraking bij het gebruik van materialen zoals klei gerelateerd is aan een verlaging van de bloeddruk en een verbetering van het autonome zenuwstelsel.

2. Dansen

In tegenstelling tot andere kunstvormen staat dansen bekend om zijn vermogen om verbindingen tussen lichaam en geest te creëren en de fysieke en aerobe gezondheid te verbeteren. Vooral groepsdansen vermindert stress en verbetert direct je mentale gezondheid.

In feite zal dansen in groepsverband het vertrouwen en het gevoel dat je deel uitmaakt van iets groters vergroten, waardoor je verrijkende emotionele ervaringen en empowerment krijgt.

Dansen werkt bevrijdend. Als je danst, druk je een bepaalde reeks emoties uit waar geen woorden voor zijn. Daarnaast maakt dansen endorfines vrij die je helpen om je beter te voelen en een meer optimale fysieke conditie te behouden.

3. Ontdek theaterimprovisatie

Een goede geestelijke gezondheid en welzijn configureren je vermogen om flexibel aan veranderende situaties aan te passen. Daarom krijg je meer en betere middelen om met stressoren om te gaan. In die zin is improvisatietheater een goede setting om een deel van je potentieel te ontwikkelen.

In feite kan theater een ruimte voor je creëren om zowel je zelfkennis als je zelfrespect te verbeteren. Bovendien kan het een plek zijn waar je je emoties kunt uiten. Theater kan je inderdaad helpen om stress te verlichten op een plek waar er geen oordeel is, door vorm te geven aan bepaalde processen die zowel je communicatie als je begrip zullen verbeteren.

4. Bespeel een instrument

Muziek (Spaanse link) en het bespelen van een instrument kunnen enorm nuttig zijn als het gaat om het loslaten van spanning. Dit komt omdat elke muzieknoot in staat is om je zenuwstelsel op een heel specifieke manier te stimuleren.

In feite kan muziek de pijn bij sommige chronische patiënten draaglijker maken. Bovendien is het in het algemeen een echt voordeel, omdat het je vaak afleidt van je stress.

Vrouw die gitaar speelt

Zijn alle artistieke activiteiten om stress te verlichten nuttig?

Alle kunstvormen zijn potentieel nuttig om stress te verminderen, omdat ze een concrete manier bieden om je emoties naar boven te halen. Je verkrijgt dus op psychologisch vlak voordelen voor het verminderen van chronische stress.

Daarom moet je als uitgangspunt deze vormen van expressiviteit beschouwen als een mogelijke manier om een groot deel van je innerlijke wereld naar buiten te brengen. Onthoud:

“Kunst stelt ons in staat onszelf uit te drukken en onszelf te leren kennen; door onze emoties een plek aan de buitenkant te geven, bereiken we een grote innerlijke opluchting. Wie een object kan scheppen, kan zichzelf scheppen.”

-MS Fernandez-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Erwin-Grabner, T., Goodill, S. W., Schelly Hill, E., Von Neida, K. (1999). Effectiveness of dance/movement therapy on reducing test anxiety. American Journal of Dance Therapy, 21, 1934. doi:10.1023/A:1022882327573
  • Miranda C., Marcelo y Hazard O., Sergio y Miranda V., Pablo (2017). La música como una herramienta terapéutica en medicina. Revista Chilena de Neuropsiquiatría, 55 (4), 226-277. [Fecha de Consulta 24 de Septiembre de 2021]. ISSN: 0034-7388. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=331554485007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.