Het leven wordt gemeten in emoties, niet in uren

Jouw persoonlijke verhaal is geschreven in de inkt van elke emotie die je voelde, elke angst die je overwon en elk moment van geluk dat een onuitwisbare sporen achterliet op je hart en geest. Uiteindelijk gaat het leven niet om het aantal jaren dat je hebt geleefd, maar om de emoties en sensaties die je hebt ervaren.
Het leven wordt gemeten in emoties, niet in uren

Laatste update: 03 oktober, 2020

Het leven wordt gemeten in emoties, die momenten waarop intense psychofysiologische reacties een sprankel van ware betekenis aan ons bestaan geven. Vreugde, geluk, verrassing, angst, verdriet, verwondering, verlangen. Ze bepalen allemaal, of ze nu positief of negatief zijn, wie we zijn. Ze beïnvloeden ons gedrag en geven betekenis aan alles wat we doen.

Schrijver en activiste Helen Keller zei ooit dat we de mooiste dingen in deze wereld niet kunnen zien of aanraken, maar we voelen ze met het hart. Dit wist ze maar al te goed. Als doofblinde persoon leerde ze haar realiteit te ervaren en te begrijpen door de latente en onzichtbare krachten die velen van ons over het hoofd zien: sensaties, verbindingen en gevoelens.

Men zegt vaak dat wij mensen sociale wezens zijn. Onze hersenen zijn rationele organen, een massa cellen en onderling verbonden weefsels die onze gedachten, beslissingen en gedrag bepalen. De realiteit is echter dat mensen óók zeer emotionele wezens zijn. Vaak is de enige taal die onze hersenen begrijpen, die van emoties.

Deze eigenschap maakt ons echt buitengewoon, maar ook ongelooflijk complex. Het leven vanuit deze invalshoek begrijpen kan ons helpen er meer controle over te krijgen en er met grotere intensiteit van te genieten.

Het leven wordt gemeten in emoties

Het leven wordt gemeten in emoties

Tijden van vreugde, dagen van vrede en momenten van verdriet, alles wordt gemeten in emoties. Emoties sturen ons dagelijks leven op een oneindig aantal manieren.

Deze emoties beïnvloeden hoe we ons fysiek voelen, waardoor ons hart sneller gaat kloppen als we verliefd worden, of die knoop in onze maag in tijden van grote stress. Tegelijkertijd beïnvloeden ze ook de manier waarop we denken en handelen in verschillende situaties.

Het leven wordt gemeten in emoties. Ze vormen de complexe partituur die voor de muziek in ons leven zorgen. Het belang van deze psychofysiologische reacties begrijpen is de sleutel tot ons welzijn. Een groter bewustzijn van je emoties en controle over je emoties zal op de lange termijn een impact hebben op je geluk. Laten we dit idee eens nader bekijken.

Onze emoties vertellen ons wie we zijn en hoe ons leven ons heeft beïnvloed

Helaas zijn onze levens niet alleen geweven met de draden van geluk. In het unieke weefsel van ons bestaan vinden we ook de kleuren van rouw, verlies en verdriet. Maar het is in dit ingewikkelde patroon van kleuren en contrasten dat de authentieke schoonheid en kracht van het leven huisvest.

Elke emotie heeft de kracht om onze verhalen en de mensen die we worden definiëren. Laten we een voorbeeld bekijken. Een slechte relatiebreuk kan een blijvend litteken achterlaten, een leegte die je energie afvoert. Deze pijn kan zo ondraaglijk worden dat je je niet in staat voelt om een nieuwe relatie aan te gaan.

Hoewel dit voorbeeld verre van ongewoon is, kiezen andere mensen ervoor om ander emotioneel weefsel te weven, een van veerkracht, kracht en het niet-aflatende verlangen om te leven, te voelen, experimenteren en te dromen. Het leven moet je meten in emoties. Hoewel sommige pijnlijk zijn, hoeft dat lijden niet de enige rode draad in je bestaan te worden.

Het leven moet je meten in emoties

Welzijn is de juiste emotie op het juiste moment voelen en weten wat je ermee moet doen

Les Greenberg is een Canadese psycholoog die bekend staat als een van de makers van emotiegerichte therapie. Een ding dat Greenberg ons vertelt in zijn werk Emotion-Focused Therapy, is dat mensen zich vaak verloren voelen als het gaat met het omgaan met hun emoties.

We onderdrukken ze, verijdelen ze, worstelen om ze onder woorden te brengen en laten ze ons overweldigen zonder na te denken over de gevolgen.

Iets dat we allemaal moeten begrijpen, is dat welzijn gaat over het voelen van de juiste emoties op het juiste moment en weten hoe we die emoties later kunnen verwerken. Maar wat houdt dat precies in?

Het betekent bijvoorbeeld dat wanneer iemand je beledigt, je het recht hebt om boos te zijn. Maar die boosheid betekent niet dat je met geweld moet reageren. In plaats daarvan zou je het met assertiviteit en wijsheid moeten beantwoorden.

Het betekent ook dat het in situaties van grote verandering en onzekerheid oké is om angst en pijn te voelen. Die emoties moet je accepteren en zien als iets dat te verwachten en normaal is. Als je deze principes van geestelijke gezondheid begrijpt, kun je elke nieuwe situatie en persoonlijke omstandigheid beter aanpakken.

Het leven wordt gemeten in emoties: stop nooit met ervan te leren

Je meet het leven niet in uren. Je meet het in emoties, in die kleine momenten van geluk, verlangen, hoop, opwinding en verdriet. We bestaan niet alleen uit de ervaringen die we hebben meegemaakt, maar ook uit de emoties die we hebben gevoeld. Dit is wat ons allemaal uniek maakt.

De angsten die iemand overwint, de tranen die hij of zij vergiet en de dromen die zich vormen in de vorm van succes en geluk, definiëren hem of haar.

Hoewel het waar is dat we onderweg allemaal dingen achter ons moeten laten, biedt de weg die voor ons ligt nieuwe kansen en spannende avonturen. Omdat, aan het eind van de dag, dat is waar het allemaal om draait in het leven. Elke dag ten volle leven en elke emotie in al zijn intensiteit voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Greenberg, Les (2002) Emotion-focused Therapy: Coaching Clients to Work Through Their Feelings. American Psychological Association 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.