Rouw: 5 citaten om je door een verlies heen te helpen

Rouw: 5 citaten om je door een verlies heen te helpen

Laatste update: 11 juli, 2018

Iedereen gaat wel eens door een rouwperiode in zijn leven. Het doorlopen van één fase per keer kan je helpen het verlies te verwerken. Echter, dit proces kan zo pijnlijk zijn dat we soms langer in zo’n fase blijven hangen dan de bedoeling is. De citaten over rouw die we hieronder gaan behandelen kunnen je helpen het verwerkingsproces te doorlopen en een lichtbron worden tijdens de rouwperiode.

Niet alleen kunnen deze citaten je door het rouwproces helpen, maar ze zullen je ook toestaan om na te denken over alles wat je van het proces kunt leren. Zo wordt je je bewust van bepaalde neigingen die je beter kunt vermijden terwijl je aan het rouwen bent.

“Jaag nooit jezelf na met de gedachte dat je je al beter zou moeten voelen. Jouw tijd is de jouwe. Onthoud dat de ergste vijand tijdens rouwperiodes een tekort aan liefde voor jezelf is.”

-Jorge Bucay-

1. “Er bestaat geen rouw zoals de rouw die niet spreekt.”

Met deze woorden benadrukt Henry Wadsworth Longfellow het enorme gewicht dat we dragen door onszelf niet toe te staan om onze pijn uit te drukken. We bewandelen een lijdensweg wanneer we rouwen, maar sommigen zijn geconditioneerd om de schijn te redden.

Vrouw in bos met paraplu

Wanneer we in het openbaar onze tranen tegenhouden of onszelf ervan weerhouden om onze emoties op een andere manier uit te drukken, wordt voorkomen dat we door het verlies kunnen accepteren en verwerken. Daardoor dragen we veel van onze pijn op onze schouders en laten we het te lang binnen in ons leven. Het gewicht van het niet uitdrukken van onze gevoelens kan tot een diepe depressie leiden.

Het is belangrijk dat je jezelf toestaat om je gevoelens te uiten. Het onderdrukken van ze zal enkel meer schade aanrichten.

2. “Rouw is goed. Het is de manier waarop we ons door het leven bewegen.”

Dit citaat van Rick Warren moedigt ons aan om het proces als een kans te zien om afscheid te nemen van de persoon in kwestie. Soms voelt het alsof je nooit de kans hebt gekregen om dat te doen. Hierbij kan rouw je helpen om langzamerhand de persoon los te laten.

Tegelijkertijd nodigt Warren ons ook uit om rouw als een voorbereiding op een nieuwe levensfase te zien. In deze fase zal de persoon die je verloren hebt er niet fysiek zijn, maar wel nog in je hart.

Door het rouwproces zul je afscheid kunnen nemen en de relatie die je had met de persoon kunnen transformeren. Op den duur realiseer je je dan dat je door kunt gaan met je leven.

“Leef je leven met liefde, kom je lot tegemoet en accepteer het. Accepteert dat de staat van je bestaan altijd kortstondig en verrijkend is.”

-Amparo Carmona-

3. “Rouw is een proces, niet een staat”

Aan het begin van dit artikel schreven we dat het rouwen soms meer tijd in beslag neemt dan was bedoeld. Daarom constateert Anne Grant dat rouw een proces is, niet een staat. Het is een serie van fases die je doorloopt: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en uiteindelijk acceptatie. Maar het gebeurt niet altijd in die exacte volgorde.

Vogels uit de hand

Sommige mensen komen echter vast te zitten in één van deze fases. Misschien ontkennen ze te lang wat er is gebeurd of duurt het verdriet voort voor de rest van hun levens. Anne Grant nodigt ons uit om onze ogen te openen en te realiseren dat rouw niet een permanente levensstaat is.

Als je denkt dat rouwen een staat is, zal dit je tegenhouden wanneer je door wilt gaan met je leven en gelukkig wilt worden. Het is belangrijk in staat te zijn de persoon los te laten. Ook al doet het nog zo’n pijn, het zal je toch bevrijden.

4. “Rouw daagt ons uit om wederom lief te hebben.”

Terry Tempest Williams moedigt ons aan het rouwproces als een uitdaging te zien. Sommigen zijn niet in staat om het verlies te confronteren. Ze ontnemen zichzelf de kans om wederom iemand lief te hebben omdat ze bang zijn hem of haar te verliezen. Het is het risico echter meer dan waard.

Alles kent zo zijn positieve als negatieve kanten. Als je geen verdriet kent, kun je blijdschap niet waarderen. Ook al moeten we verlies meermaals in ons leven doorstaan, het doorlopen van de verschillende rouwfases helpt ons om afscheid te nemen en het risico van wederom lief te hebben te lopen.

“Alleen mensen die liefde vermijden, kunnen rouw vermijden. Het punt is om ervan te leren en kwetsbaar voor liefde te blijven.”

-John Branter-

5. “Bescherm jezelf niet met een hek, maar met je vrienden.”

Deze Tjechische uitdrukking is behoorlijk onthullend: “Soms, wanneer we een verlies meemaken, sluiten we onszelf af voor anderen.” We spreken niet meer af met onze vrienden, zien onze familie niet meer en hebben over het algemeen geen sociaal leven meer. Activiteiten waar we normaal gesproken van genoten, voeren we niet meer uit.

Het is net alsof we een hek om onszelf heen bouwen om onszelf te beschermen tegen de pijn die we voelen. Door dit te doen maken we de pijn echter alleen maar erger. Het is belangrijk om tijd met jezelf en je pijn door te brengen, maar het is ook van belang om deze te delen met anderen. Zij kunnen je dan steunen.

Knuffelen tijdens rouw

Wanneer je handen beschikbaar hebt om je te helpen, vrienden hebt om je te knuffelen en woorden om je troosten hebt, kun je de pijn op een gezondere manier verdragen. Wanneer je jezelf van alle anderen isoleert, zal de pijn je verslinden. Op den duur weet je simpelweg niet meer hoe je het los kunt laten.

“De wereld is rond. De plek die op een einde lijkt, zou juist ook het begin kunnen zijn.”

-Baker Priest-

Heb je ooit een rouwperiode doorlopen? Hoe ben jij hier doorheen gekomen? Deze citaten kunnen je in elk geval helpen om je bewust te worden van wat het proces vergt. Bovendien leren ze je hoe je het kunt doorstaan wanneer je het gevoel hebt dat je verdrinkt in je eigen emoties. Iets dat op een einde lijkt, hoeft niet per se daadwerkelijk een einde te zijn. Er bestaan misschien wel een nieuw begin of nieuwe kansen achter het obstakel, of simpelweg andere manieren om te relateren aan de persoon die je kwijt bent geraakt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.