Drie dagelijkse gewoontes die de kans op depressie vergroten

Drie dagelijkse gewoontes die de kans op depressie vergroten

Laatste update: 06 juli, 2018

Depressie is een ernstige stoornis die maximale aandacht vereist. Helaas bestaat bij sommige mensen het idee dat het om een toestand gaat die je moet behandelen door het te negeren, door te denken dat degenen die eraan lijden gek zijn en dat men zich niet genoeg inspant als men niet uit de depressie komt. Ze zien het als aanstellerij. Ze weten echter niet dat er dagelijkse gewoontes zijn die de kans op depressie vergroten.

Dat is heel ernstig als men in beschouwing neemt dat depressie niet ‘vanzelf geneest’. Integendeel: wanneer de effecten niet op tijd aangepakt worden, kan het leiden tot toenemende achteruitgang en tot ernstigere ziekten, zowel lichamelijk als geestelijk.

Levensstijl is een beslissende factor om de kans op depressie te vergroten of te overwinnen. Alledaagse gewoontes beïnvloeden deze gesteldheid positief of negatief. Sommige gewoontes zorgen ervoor dat je je sneller gedeprimeerd voelt, terwijl andere je juist helpen de symptomen te verminderen en je gemoedstoestand te verbeteren. We spreken in dit artikel met je over drie van deze gewoontes die de kans op depressie verhogen.

“Depressie komt op als gevolg van niet genezen wonden.”

– Penélope Sweet –

Vlinders die klokken tillen

Gewoontes die de kans op depressie vergroten

1. Verkeerde besteding van vrije tijd wakkert depressie aan

Je dagelijkse bezigheden kunnen een enorme emotionele uitputting veroorzaken, zeker als je in een grote stad woont. Elke dag wordt je blootgesteld aan honderden prikkels, waarvan er vele agressief zijn. In de grote steden is er een sfeer van weidverspreide stress. Je ontdekt met moeite een vriendelijk gezicht en alles gebeurt in een hoog tempo.

Vrije tijd is zodoende niet alleen een tijd van rust, maar ook een belangrijk moment om een goede mentale gezondheid te onderhouden.

Het probleem is dat onze volgeplande dagen er vaak voor zorgen dat we niet weten wat we moeten doen met vrije tijd. Soms zoeken we simpelweg rust en afzondering. Het klopt dat dit bijdraagt aan uitrusten, maar het voedt ook depressie.

Het ideale is dat vrije tijd ons helpt om lucht te geven aan lichaam en geest, onder andere door leuke activiteiten te doen die ons helpen om te lachen en een aangename tijd te beleven. Dat verfrist onze lichamelijke en geestelijke energie. Het geeft ons kracht en het verbetert onze gemoedstoestand. Frisse lucht, de natuur, sport of een hobby beoefenen zijn de beste opties.

2. Slecht slapen kan de kans op depressie vergroten

Niets vervangt een verkwikkende slaap. Terwijl we slapen, geven we het brein de kans om te reorganiseren, te resetten en informatie te filteren. Goed slapen maakt deel uit van een mentale gezondheid, maar ook van een goede fysieke gezondheid. Rust is cruciaal om dag na dag goed te kunnen functioneren.

Niet of slecht slapen beïnvloedt doorgaans snel onze gemoedstoestand. Een van de eerste kenmerken hiervan is een zekere overgevoeligheid, dat gemakkelijk verandert in depressie. Dat komt tot uiting in lusteloosheid, irritatie en energietekort.

Man met een rood oog en een blauw oog

Problemen om te slapen beïnvloeden al snel onze gemoedstoestand. Tegelijkertijd zorgt onvoldoende ontspanning ervoor dat we kwetsbaarder zijn en dat we moeilijker problemen aanpakken en oplossen. Zo vormt zich een vicieuze cirkel die gemakkelijk leidt tot depressie.

3. Je uiterlijk verwaarlozen

Een van de eerste kenmerken van depressie is verwaarlozing van het uiterlijk. Dat is een teken van apathie ten opzichte van jezelf en de wereld. Soms gaat het om specifieke periodes, die relatief snel voorbijgaan. Andere keren daarentegen, veranderen die periodes in een constante houding.

We zeggen niet dat je je tot in detail druk moet maken over de kleding die je draagt of over je kapsel. Het beste dat je kunt doen is om simpelweg een bad te nemen, leuke kleren aan te trekken en goed verzorgd naar buiten te gaan. Dit geldt ook voor onze omgeving, waar we leven.

Vrouw met een paars gezicht

Wanneer men depressief is, komen zowel het uiterlijk als de netheid van de plek we wonen of werken op de tweede plaats. We zetten persoonlijke verzorging opzij. We lopen ook achter met opruimen en schoonmaken. Een beetje goed voor onszelf zorgen en onze leefruimte enigszins organiseren en schoonhouden zijn factoren die onze gemoedstoestand verbeteren.

Het leven is nooit vrij van verdriet en moeilijkheden. Het is belangrijk dat we voor onszelf zorgen en onszelf beschermen, omdat er anders momenten komen dat negatieve gevoelens ons emotioneel overvallen. Dan verliezen we niet alleen onze interesse in het leven, maar het maakt ons ook ziek. Gezonde gewoontes hebben en schadelijke gewoontes opgeven is altijd het beste wapen tegen depressie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.