Hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren

Hoe je je mentale gezondheid kunt verbeteren

Laatste update: 29 januari, 2017

Je kunt je mentale gezondheid verbeteren door je emoties te sturen door positieve gedachten te ontwikkelen. Mentaal gezonde mensen tonen een gezonde mate van zelfverzekerdheid wanneer het leven ze confronteert met bepaalde uitdagingen en een sterke bereidheid om langdurige relaties op te bouwen met anderen waarin er sprake is van wederzijdse genegenheid.

Een goede mentale gezondheid kan aan verschillende factoren worden herkend. Enkele van deze factoren zijn een goed humeur en enthousiasme over het leven, een duidelijke aanleg om te blijven leren, de drang om met nieuwe dingen te experimenteren, een open houding om te spelen en een gevoel van nut in het leven.

Van je vrije tijd genieten door aangename en stimulerende hobby’s op te pakken zal niet alleen je kijk op de wereld verbreden, maar je ook helpen om in contact te komen met jezelf en je drang om te leven.

Genieten

Wat zorgt ervoor dat onze mentale gezondheid aftakelt?

Lange periodes van isolatie en eenzaamheid kunnen zeer schadelijk zijn,  behalve wanneer we ons afzonderen om een goed boek te lezen, om te mediteren of om na te kunnen denken over dingen waar we ons zorgen over maken.

Lange periodes van isolatie brengen onze emoties en zelfs onze lichamelijke gezondheid uit balans, tenzij je zeer goed bent in mediteren of als er duidelijk sprake is van omstandigheden die vereisen dat je je afzondert om een taak af te ronden. In elk ander geval bestaan er geen goede redenen om lange periodes alleen door te brengen.

Alleen

Ook het gebruik van bepaalde stoffen kan ervoor zorgen dat onze mentale gezondheid achteruitgaat. Ga daarom altijd goed om met het slikken van medicijnen of het consumeren van alcohol of tabaksproducten. Het is beter om stoffen die ons zenuwstelsel of onze hersenen negatief kunnen beïnvloeden te vermijden.

Er zijn ook bepaalde dagelijkse gewoontes die ons niet helpen om onze emotionele of mentale balans te behouden. Te veel televisie kijken, ook al doe je dit alleen uit verveling, is iets dat jou veel dommer kan maken dan dat het je kan vermaken. Het creëert de illusie dat je in verband staat met anderen, terwijl je jezelf eigenlijk juist steeds meer afzondert van anderen.

Hoe je een goede mentale gezondheid kunt krijgen

Het eerste wat je moet doen is goed voor je lichaam zorgen. Het is namelijk echt zo dat een gezond lichaam een gezonde geest betekent. Op lichamelijk vlak goed voor jezelf zorgen houdt in dat je voldoende en goed slaapt, de juiste dingen eet en dagelijks aan lichaamsbeweging doet.

Wat echter net zo belangrijk is als het zorgen voor je lichaam, is het verrijken van de banden die je hebt met de mensen om je heen. Het is belangrijk om actieve relaties te onderhouden met familie en vrienden, niet slechts uit gewenning. Breng tijd door met de mensen die veel voor jou betekenen.

Als je last hebt van periodes van angst of verdriet, dan kan het behulpzaam zijn om bepaalde ontspanningsoefeningen te doen. Het is niet per se de bedoeling dat je je hele leven omgooit om net zo te worden als Dalai Lama; het gaat er gewoon om dat je jezelf gewoontes aanleert die jou goed zullen doen.

Het beste zou zijn om ontspanningsoefeningen te doen waarbij je je hele lichaam gebruikt en dat je tegelijkertijd oefeningen doet om lang, diep en gecontroleerd te leren ademen. Hierdoor ontstaat er evenwicht in je lichaam en het is ook belangrijk voor je vermogen om creatieve processen te ontwikkelen.

Yoga

Een goed boek lezen, korte verhaaltjes schrijven over je dagelijkse leven, genieten van een beetje muziek tijdens een concert, foto’s maken van een zonsopgang of door een telescoop kijken naar de sterrenhemel zijn allemaal bezigheden die jouw emotionele intelligentie aanzienlijk kunnen stimuleren.

In contact komen met de natuur is niet alleen goed voor je gevoel van welzijn, maar helpt ook om een staat van rust en beschouwing te creëren die noodzakelijk en gezond zijn voor je geest.

Het hebben van stimulerende hobby’s zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt in het leven en stelt je in staat om te gaan met verschillende mensen die een andere kijk op de wereld hebben. En een van de meest belangrijke dingen is natuurlijk dat je in contact komt met jezelf. Jezelf ontdekken, jezelf accepteren, jezelf proberen te verbeteren en van jezelf houden. Essentiële aspecten die al jouw andere activiteiten en talenten zullen ondersteunen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.