Waarom zijn we soms bang voor de liefde?

mei 22, 2018

Laten we een experiment doen. Het zou het beste zijn als je de resultaten van dit experiment in procenten weergeeft. Soms kan het zijn dat er zich te veel tegenstrijdigheden in je geest ophopen. Dat maakt het lastig om een duidelijk beeld van de resultaten te krijgen. Daarom zal dit je helpen om ‘gegevens’ gemakkelijker te vinden. En te begrijpen waarom we allemaal weleens bang zijn voor sociale contacten en soms zelfs bang voor de liefde.

Wees niet bang voor de liefde

Ga terug in je gedachten en denk na over alle mensen die je in je leven hebt ontmoet. Denk aan diegenen die je echt pijn gedaan hebben, degenen waar je eenvoudigweg moeilijk weerstand aan kon bieden. Denk aan diegenen waar je onverschillig tegenover bent geweest of degenen die angst in je hebben opgewekt. Degenen die jou een gevoel van welzijn hebben gegeven en degenen die euforie en overvloed hebben voortgebracht.

Als de laatste twee genoemde groepen mensen een aanzienlijk percentage van het geheel innemen, bedenk dan of deze gevoelens wederzijds zijn. Dit zijn de mensen in je leven die van je houden en je respecteren, net zoals je hen liefhebt en respecteert. Er zijn genoeg mensen die zitten te wachten op iemand zoals jij. Deze mensen vormen een zeer goede reden om je in je streven om anderen te leren kennen niet tegen te laten houden door ‘die paar rotte appels.’

Het trieste is dat we vaak zoveel klappen te verduren krijgen dat we veranderen in het type persoon dat zijn leven halfslachtig leidt. Deze mensen leven met het gevoel dat ze veel te verbergen hebben omdat iemand op een gegeven moment dacht dat ze niets interessants te tonen hadden. Maar waar die mensen niets van belang zagen, zagen andere mensen iets geweldigs in hen. Is het niet eens tijd om van focus te veranderen en een schaal te gebruiken die niet is ingesteld op angst?

Als je jezelf beoordeelt, probeer dan eerlijk te zijn

Overweeg of je deel uitmaakt van die groep mensen die ooit midden in de nacht een telefoontje heeft ontvangen. Het type persoon dat door anderen wordt vertrouwd met hun geheimen. Iemand die meerdere keren is opgezocht om een ​​prestatie te vieren. Stel jezelf de vraag of er iemand in je leven is die blijft vragen hoe het met je gaat, zelfs nadat er al meerdere jaren verstreken zijn…

Zijn dit mensen die jou graag willen zien? ook al betekent dit dat ze allerlei afspraken moeten verschuiven en waarschijnlijk laat thuis zullen komen? Als er meerdere mensen in je leven zijn waardoor je deze vragen met een ‘ja’ hebt moeten beantwoorden, dan heb je geluk. Denk dan nu eens over het volgende na. Als je in staat bent om dit soort gevoelens bij anderen op te wekken, waarom ben je soms dan zo bang voor sociaal contact? Waarom ben je dan nog steeds zo bang om jezelf open te stellen voor anderen? Waarom ben je dan bang voor de liefde?

“Het is niet nadat we ons realiseren dat we iets voor anderen betekenen dat we voelen dat ons bestaan een doel of betekenis heeft.”

-Stefan Zweig-

Jongen en een meisje op een tak, want ze zijn niet bang voor de liefde

Mensen die pijn verzamelen en hierop gefixeerd blijven, zullen het heel moeilijk vinden om hun aandacht te richten op de groep waar we het over hebben. Als dit geldt voor jou (of voor iemand die je kent), dan wil ik je erop aandringen om van perspectief te veranderen. Ik wil je vragen om hierbij in het vervolg ook te luisteren naar degenen die je liefhebt en die je respecteren. Denk er daarnaast eens over na wat er zou zijn gebeurd als veel van de geweldige mensen die je hebt ontmoet er ook voor hadden gekozen om zichzelf af te sluiten om zichzelf te beschermen. Je zou dan nauwelijks van hun gezelschap hebben kunnen genieten.

Plezier komt voort uit het gevoel belangrijk te zijn voor de mensen die iets aan ons leven toevoegen

Omdat het ons een plezier doet om te geven om de mensen die ons als belangrijk beschouwen. Omdat het heerlijk is om te genieten van het gezelschap van degenen die iets aan ons leven toevoegen. Voor wie we iets betekenen. Deze sensaties versterken onze innerlijke wereld. Ze maken het onnodig om een muur op te bouwen die elke vorm van communicatie met anderen verbreekt.

Niemand heeft meer invloed op ons leven dan de mensen die we graag aan onze zijde zien staan wanneer we gelukkig, ziek, melancholisch, overweldigd of angstig zijn om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is wat het betekent om je leven in het gezelschap van anderen te leiden. En niet te discussiëren over de betekenis van iemands bestaan ​​in eenzaamheid. Dat is wat het betekent om gestaag en openlijk vooruit te blijven gaan. Met de kennis dat sommige mensen slechts een tijdelijke rol spelen in ons leven. Maar dat er ook mensen zullen zijn die onze weg verdraagzamer maken. Mensen die ons in hun armen dragen, en ons het gevoel geven alsof we kunnen vliegen. Dus wees niet bang voor de liefde.

“Geef niet op, ga alsjeblieft niet aan de kant,

Zelfs als de kou brandt,

Zelfs als de angst bijt,

Als de zon ondergaat,

En de wind gaat liggen,

Is er nog altijd vuur in je ziel,

Is er nog leven in je dromen.

Want het leven is van jou en van jou is het verlangen,

Omdat je het hebt liefgehad en omdat ik van je hou.”

Mario Benedetti

Vrouw die ook in oog staat met een tijger

Wees niet bang voor de liefde. Denk aan het goede en vergeet de duistere kant van dingen

Richt je aandacht op de juiste groep mensen. Het gaat er niet om wie de meeste punten krijgt, het gaat om het vermenigvuldigen van de goede ervaringen. Iets dat helaas onmogelijk is, is proberen ervoor te zorgen dat al onze ervaringen altijd in het goede gebied vallen. Met de mensen die ons steunen. We moeten onze aandacht niet richten op de mensen die ons hebben teleurgesteld toen we op hen vertrouwden.

De beste kaarten die je in je hand hebt, heb je gekregen van de mensen die je gemotiveerd hebben (en dit nog steeds doen) om vooruit te blijven gaan en nooit van degenen die valsspelen. Richt je aandacht op de dingen die bijdragen aan je leven en die belangrijk voor je zijn. Wees niet bang voor de liefde. Je hebt je eigen regels en de regels van anderen kunnen anders zijn. Maar sta niet toe dat ze jouw oordeel negatief veranderen. Als jij de rechter bent, sta dan geen ruimte toe voor valsspelen. Sluit de getuigenis van de mensen die van je houden niet uit. Het leven is een bron van gevaren, maar het zit ook vol mazzel en geluk. Voor zowel onszelf als de mensen van wie we houden.