Ik heb mijn leven op een kaartenhuis gebouwd

Ik heb mijn leven op een kaartenhuis gebouwd

Laatste update: 22 september, 2017

Ik heb mijn leven op een kaartenhuis gebouwd, ook al duurde het een tijdje voordat ik me dat realiseerde. Ik dacht dat ik een goede hand had, maar verloor plots het spel. Deze kaarten waren kleine prestaties die ik dacht beetje bij beetje gemaakt te hebben en die ik, met één windstorm, in een oogwenk verloor.

Ik had de kaart van werk, de kaart van onafhankelijkheid, de kaart van vrijheid, en de kaart van vertrouwen. Maar een monsterkaart genaamd crisis deed ineens mee aan het spel met zijn eigen hand en mijn huis werd omvergeblazen door een orkaan die elke verdieping verwoestte, die de muren in een stapel stro veranderden.

En toen realiseerde ik me dat ik deze kaarten niet zelf had gevonden, maar dat ze aan me waren uitgedeeld.

Wanneer je onverwachte omstandigheden zoals deze tegenkomt, lijkt de toekomst, waar je al je spaargeld op hebt gezet, weg te drijven. Het is alsof je je leven verliest met een potje poker in het casino. Niets is meer zeker, de wereld wordt niets meer dan willekeur en dan materialiseren je angsten zich.

Het leven is een kansspel, je weet nooit of je vandaag gaat winnen of verliezen.

Vrouw Die Zit Te Kaarten

We spelen het levensspel met de kaarten die we uitgedeeld hebben gekregen

We realiseren ons vaak niet dat we het spel van het leven spelen met de kaarten die we al uitgedeeld hebben gekregen en dat het aan ons is om het spel te winnen. Kans brengt ons in situaties waar we niet om hebben gevraagd, die ons kunnen kwetsen, omdat we er geen controle over hebben.

Kans kan je beste vriend zijn of je ergste vijand. Het geeft je de kaarten, maar jij kiest hoe je ze speelt.

Wat kun je doen wanneer de kaarten die je hebt ontvangen in het leven niet in je voordeel zijn? Hoe kun je het kansspel winnen? Wat vooral belangrijk is, is dat je je perspectief niet verliest. Je kunt opgeven en je laten meeslepen door het verdriet dat het lot jou heeft gebracht, of je kunt vechten om te winnen.

Om te kunnen vechten heb je verschillende strategieën nodig die in jouw voordeel kunnen werken, dus wanneer je een slechte hand krijgt, kunnen deze copingstrategieën je helpen. Deze zogenaamde copingstrategieën zijn, volgens Lazarus en Folkman, een set van cognitieve hulpmiddelen en gedragsgereedschappen die je kunt gebruiken om interne en externe eisen te managen, waarvan je het gevoel hebt dat ze te veel voor je zijn

Win het spel met copingstrategieën

In het leven zul je veel moeilijke situaties tegenkomen waaronder, wat er ook gebeurt, je gaat lijden, maar je moet ze leren te accepteren en met ze te leven als slechts nog een onderdeel van het levensspel. Ga door ondanks alle pijn en angst.

Mannen Die Armpje Drukken

Copingstrategieën helpen je niet alleen om om te gaan met stress, maar leren je ook hoe je om kunt gaan met de emoties die gerelateerd zijn aan de problemen waar je elke dag tegenaan loopt. Maar we gebruiken vaak niet de juiste strategieën en dit is waarom we tegen problemen aanlopen. Volgens Lazarus en Folkman zijn er twee typen copingstrategieën:

  • Strategieën gefocust op het probleem: deze worden gebruikt wanneer het probleem gedragen kan worden, of het nu is door van omgeving te veranderen of door zelf te veranderen. De twee voornaamste strategieën binnen dit type zijn:
    – Confrontatie: dit houdt in dat het probleem direct wordt aangepakt.
    – Planning en probleemoplossing: deze techniek wordt gebruikt om de beste manier te vinden om een probleem aan te pakken.
  • Strategieën gefocust op de emoties: deze worden gebruikt wanneer je niet kunt ingrijpen omdat het probleem iets is dat niet veranderd kan worden. In plaats daarvan probeer je het emotionele belang van de stress die je voelt te veranderen of, met andere woorden: de manier waarop je interpreteert of kijkt naar wat er gebeurt. Dit houdt in:
    – Distantiëren: het probleem ontkennen of vergeten dat het bestaat.
    – Zelfcontrole: niet haasten wanneer het probleem zich voordoet, het voor jezelf houden.
    – Verantwoordelijkheid accepteren voor het probleem.
    – Positieve herevaluatie: hulp of advies vragen om het perspectief van iemand anders te horen.

Een speciale copingstrategie is sociale ondersteuning zoeken, welke valt onder beide categorieën, omdat het gefocust kan zijn op zowel de emoties als het probleem. Dit komt doordat het afhankelijk is van hoe je die steun gebruikt en wat je er uiteindelijk van verwacht.

Meisje Die Kijkt Naar Zonsondergang

Wees voorzichtig! Niet alle copingstrategieën zijn geschikt

Niet elke strategie die we hierboven hebben genoemd is positief of geschikt voor het oplossen van problemen. De strategieën die we hierboven hebben beschreven zijn de strategieën die volgens de auteurs het vaakst voorkomen, maar distantiëring en confrontatie richten vaak meer schade aan dan dat ze helpen.

Aan de andere kant zijn planning, probleemoplossing en positieve herevaluatie de meest nuttige als het gaat om je problemen aanpakken, aangezien ze vaak tot erg positieve resultaten leiden.

Dus wanneer je kaartenhuis in elkaar stort als een slecht gebouwd kasteel, gebruik dan de beste copingstrategieën om je problemen op te lossen. En als je niet weet hoe je ze kunt gebruiken, raadpleeg dan psychologische hulp zodat je het kunt leren en zodat kans en droefheid het spel niet winnen. Jij beslist hoe je het spel van je eigen leven speelt. Het lot geeft je de kaarten, maar jij kiest welke je gaat spelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.