Vrijheid is jezelf kennen

Vrijheid is jezelf kennen

Laatste update: 01 april, 2022

Om volledig vrij te kunnen leven, is het van belang dat je jezelf kent, en dan heb ik het niet over zaken als je naam of wat je graag eet bij je ontbijt. Nee, ik heb het over die delen van jezelf waar je het minst graag naar kijkt en die jou pijn doen als anderen ze zien.

Iedereen ervaart jaloezie, arrogantie, lafheid… Kijk goed naar jezelf en vraag jezelf, Wat is het dat mij met woede vult? Gooi ik mijn woede eruit en maak ik soms zelfs gebruik van de kracht ervan om te krijgen wat ik wil? Of verberg ik het achter een masker van starheid, waarbij ik de situatie op oppervlakkig niveau rationaliseer en ik al die gevoelens die mij zouden kunnen bevrijden van al mijn pijn en al die teleurstellingen negeer?

Wat zou er door mijn hoofd gaan als anderen mij in deze toestand zouden zien? Zou ik van mezelf kunnen houden, ondanks dat ik het mezelf toelaat om negatieve emoties te voelen en te uiten? Of zou dit mij vullen met schuldgevoel, schaamte en angst?

Beeld je eens in dat je je in een situatie bevindt die jouw hele lijf al met woede vult door er alleen maar aan te denken. Houd dat gevoel nu even vast, zonder het te beoordelen en zonder ertegen te vechten; kijk naar hoe je je gedraagt, welke gedachten het je brengt en wat er schuilgaat achter die boosheid, die woede.

Misschien zul je zeggen, ‘Wat er nu door mijn hoofd gaat is wat een ongelooflijk onbetrouwbare persoon die ander is! Bla, bla, bla…’ Wat de ander gedaan heeft interesseert mij echter niet zo veel op dit moment. De enige informatie die we over diegene hebben is jouw interpretatie van zijn daden, welke jou doet geloven dat hij je kwaad wilde doen.

Heb je vaker het gevoel dat anderen je kwaad willen doen of dat ze te veel van je vragen? Of misschien heb je het gevoel dat mensen je verkeerd beoordelen, dat er te veel verantwoordelijkheid op je rust, dat je machteloos bent en gehaat wordt. Hoe ziet jouw innerlijke dialoog eruit? Hoe dieper je zult graven, hoe meer duidelijkheid en hoe meer antwoorden je zult vinden.

Gedurende deze verkennende fase, kunnen we ontdekken hoe diepgeworteld onze gedragingen en aangeleerde gewoonten zijn. Vaak is het zo dat we al op zeer jonge leeftijd geleerd hebben om op een bepaalde manier te reageren. Maar omdat we kinderen waren, beschikten we niet over de vaardigheden die we nodig hadden om onze verlangens te vervullen en hadden we anderen nodig om dit voor ons te doen. Als we onze manier van reageren eenmaal begrijpen, evenals de angst en het fundamentele verlangen dat altijd achter onze woede schuilgaat, zal het makkelijker zijn om onszelf ervan te bevrijden.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.