De wet van de minste inspanning: met stress omgaan

De wet van de minste inspanning om met stress om te gaan is een herinnering dat minder soms meer is. Laat je realiteit stromen, bespaar energie en richt je aandacht op de dingen die er echt toe doen.
De wet van de minste inspanning: met stress omgaan
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De wet van de minste inspanning om met stress om te gaan kan zeer nuttig zijn. Het is een zeer eenvoudige bron uit Deepak Chopra’s boek De 7 spirituele wetten van succes. Volgens zijn benadering moeten mensen een levensweg volgen die hen in staat stelt om:

  • energie te besparen
  • rustig te leven
  • zich met zichzelf te verbinden

De wet van de minste inspanning kan je aan het denken zetten over verschillende andere ideeën. Je zou kunnen denken aan de mensen die alleen de fundamentele dingen doen die ze nodig hebben om vooruit te komen in het leven. Het idee waar we het vandaag over hebben heeft echter niets te maken met het doen van alleen het noodzakelijke.

De benadering waar we vandaag naar gaan kijken heeft veel te maken met psychologie, ook al gaat het om spiritualiteit. De wet van de minste inspanning helpt mensen zich te concentreren op wat echt belangrijk is, hun prioriteiten te stellen, zich te ontdoen van nutteloze gewoontes, en zich te concentreren in het hier en nu.

Waar je ook gaat temidden van beweging en activiteit, draag je stilte in je… Dan zal de chaotische beweging om je heen jouw toegang tot het reservoir van creativiteit, het veld van pure potentie, nooit overschaduwen.

-Deepak Chopra-

Een lotusbloem in het water

De sleutelpunten van de wet van de minste inspanning

Van de zeven spirituele wetten van succes volgens Deepak Chopra, is de vierde de wet van de minste inspanning. Om te begrijpen hoe het werkt en hoe het je kan helpen om met stress om te gaan, is het de moeite waard om over het volgende na te denken:

Visualiseer de natuurlijke wereld: alles wat erin gebeurt lijkt te gebeuren zonder enige zichtbare inspanning, alsof het wordt geregeerd door inertie.

Alles is spontaan, het lijden is slechts een resterend element. De wind beweegt vallende bladeren, bloemen bloeien, de rivier stroomt tussen rotsen en splitst zich in verschillende beken. De natuur is evenwicht, het is een wereld die stroomt door haar eigen ritme en cyclus.

De mens blijft echter vaak steken in een routine en in zeer beperkende ideeën. Je creëert je eigen persoonlijke gevangenis door je te onderwerpen aan een routine van zorgen die je alleen maar tot lijden leidt.

Ze jezelf niet onderdruk, laat jezelf gaan

Jezelf laten gaan betekent niet dat je verdwaalt. De wet van de minste inspanning om met stress om te gaan suggereert dat je het volgende doet:

  • Je kunt te veel moeite en energie investeren in doelen en mensen die niets bijdragen aan je leven. Je veroorzaken soms zelfs zorgen in plaats van dat je je goed voelt. Probeer te werken aan dingen die je tijd en moeite waard zijn.
  • Ook kan het zijn dat je je soms fixeert op het dwingen van bepaalde dingen in je leven die je alleen maar moe maken. Je werkt hard om bijvoorbeeld promotie te maken op je werk of om sympathieker te zijn. Je investeert tijd, motivatie en zelfs je gezondheid in doelen die niet altijd goed voor je zijn, waardoor je uiteindelijk angstig wordt. Streef ernaar om doelen te stellen die je gelukkig zullen maken op de lange termijn.

Hoe je werkelijkheid er ook uitziet, de beste keuze is om jezelf te laten gaan. In feite kun je dit idee beter begrijpen met het werk van Mihaly Csikszentmihalyi’s werk Flow: the psychology of optimal experience.

Het gaat er in principe om dat je niets in je leven hoeft te dwingen. Laat de oorzaken van het lijden achterwege en zoek naar inspiratie, wees ontvankelijk voor alles om je heen, neem contact op met jezelf en investeer je energie in een andere vorm van productiviteit: de productiviteit die je helpt om welzijn en voldoening te bereiken.

Een man loopt door een pad in het gras

Acceptatie: een fundamenteel aspect van de wet van de minste inspanning

Het tweede belangrijke punt in de wet van de minste inspanning om stress te beheersen is acceptatie. Een manier om de druk, zorgen, spanning en angst te verminderen is het accepteren van wat je niet kunt veranderen.

In je dagelijkse leven maak je deel uit van een eindeloos aantal realiteiten: feiten, dynamiek en mensen met wie je het niet eens bent of waarmee je het niet eens bent.

Veronderstel dat je niet over controle kan hebben en wees je ervan bewust dat er altijd projecten zullen zijn die beter hadden kunnen uitpakken en een evenwicht dat stabieler had kunnen zijn. Als je de stap zet, zul je rust vinden.

Onthoud echter altijd dat acceptatie niet hetzelfde is als opgeven. Acceptatie is eigenlijk begrijpen dat er realiteiten zijn die anders zijn dan de jouwe. Daarom is het het beste om de feiten te accepteren en te blijven investeren in jezelf. Leer om samen te leven met de dissonantie tussen je acties, waarden, verlangens en ambities.

Alleen jijzelf bent verantwoordelijk voor je leven

Als je de dingen leert te accepteren zoals ze zijn, zul je een nieuwe openbaring ontdekken: alleen jij bent verantwoordelijk voor je leven. Als je eenmaal begrijpt dat iedereen vrij is om zijn eigen weg in het leven te kiezen, hoe ze zich gedragen en denken, zul je beseffen dat jij ook die kracht hebt. Het is echter een kracht die een grote verantwoordelijkheid vereist.

Je hebt het volste recht om je leven te leven zoals je wilt. Je bent vrij om je los te maken van wat je niet definieert, van de dingen die je niet leuk vindt of die je laten lijden. Het is is echter ook zo dat je ook verantwoordelijk bent voor elke keuze die je tijdens dat proces maakt.

In feite is het niet meer gegrond om te klagen of andere mensen verantwoordelijk te stellen voor wat er met je gebeurt, omdat alleen jij je lot bepaalt. Denk er eens over na. Probeer de wet van de minste inspanning correct toe te passen om elke dag met stress om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chopra, Deepak (1994) Las siete leyes espirituales del éxito. Edaf
  • Csikszentmihalyi, Mihaly (2011) Fluir (Flow): Una psicología de la felicidad. Kairós

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.