Is het mogelijk om zonder angst te leven?

Angst kan in vele verschillende vormen voorkomen. Diep van binnen zijn we allemaal bang om te lijden. Het wordt echter een groot probleem wanneer angst disfunctioneel wordt. Lees hier meer!
Is het mogelijk om zonder angst te leven?

Laatste update: 12 oktober, 2019

Je zou waarschijnlijk wel willen dat het mogelijk was om zonder angst te leven. Angst is een fundamentele menselijke emotie die je beschermt tegen gevaar. Helaas is het ook een emotie die graag de controle overneemt. Dit maakt het soms moeilijk om te zeggen of iets een echt gevaar is of alleen voelt als een gevaar.

Het is op dat moment dat angst zijn adaptieve functie verliest. Een van de meestvoorkomende angsten die mensen hebben is de angst voor het onbekende. De reden dat het zo universeel is, is dat de onzekerheid je er vaak van weerhoudt om een bepaalde weg te bewandelen.

Er zijn veel angsten waar je je misschien niet eens bewust van bent, zoals angst om te falen, om kwetsbaar te zijn, om afgewezen te worden, om wat mensen zullen zeggen.

Dan zijn er nog de grotere angsten zoals de angst om ziek te zijn, om te sterven, om een geliefde te verliezen, om te verouderen, om alleen te zijn… In principe zijn we allemaal bang voor lijden. Soms weerhoudt je angst je er echter van om te functioneren.

Een wanhopige man houdt zijn hand voor zijn gezicht

Identificeer de angsten die je belemmeren

Denk na over alle dingen waar je bang voor bent en probeer uit te zoeken welke vorm ze aannemen. De gedachten, emoties en fysieke effecten die ze produceren zijn een combinatie waar de meeste mensen niet aan denken. Ondanks dat ze misschien gescheiden zijn voeden ze elkaar, en dit kan zowel goed als slecht zijn.

Net zoals de emotie van angst je gedachten en lichaam beïnvloedt, kun je dat proces omkeren. Je kunt je gedachten en lichaam gebruiken om je angst te verlichten. Angst heeft een eigen leven. Het is snel, kort, ademloos en constant. Zo kan het veranderen van je letterlijke ademhaling je helpen om te kalmeren.

Het verhaal achter je angst

Je moet je angsten onder ogen zien. De beste manier om dat te doen is om erachter te komen wat precies de oorzaak is van je angst op een bepaald moment. Een goede strategie daarvoor is het opschrijven van je angst en de mogelijke oorzaken ervan. Schrijven kan helpen om wat orde te brengen in de mentale chaos die gepaard gaat met de angstgevoelens.

In sommige gevallen is een zeer specifieke angst slechts een teken dat je betere hulpmiddelen nodig hebt. Als je ervoor zorgt dat je niet verlamd raakt door je angst en probeert je te concentreren en de angst te analyseren, zul je veel waardevolle informatie over jezelf kunnen vinden. Het zal je ook een aantal aanwijzingen geven over welke stappen je moet ondernemen.

Tips om zonder angst te leven

Het is goed om te leren vertrouwen op jezelf, om het gevoel te hebben dat je alle noodzakelijke middelen hebt om elke mogelijke situatie die zich voordoet op te lossen. Je kunt niet alles onder controle krijgen, dus het is erg nuttig om te leren hoe je dat kunt accepteren.

Denk maar eens na over hoe je in het verleden moeilijke dingen hebt meegemaakt en ze hebt overwonnen. Nu ben je sterker dan voorheen. As je denkt dat er nog meer ruimte voor je is om in die zin te groeien, geef het dan een kans.

Stop met bang te zijn voor mislukking. Falen is eigenlijk alleen maar een vervelend synoniem voor een mislukte poging. Het kan je namelijk de middelen geven die je nodig hebt voor toekomstig succes.

Het leven draait niet alleen om altijd winnen, het gaat ook over het opdoen van ervaring, het doen van nieuwe dingen, en het leren overwinnen van tegenslagen.

Een vrouw loopt door een veld

Je angst zal niet verdwijnen als je je vastklampt aan veiligheid

Als je besluit om jezelf vast te klampen aan veiligheid, zorgt dat ervoor dat je een gevangene wordt van je angst. Je belemmert gewoon je eigen potentieel. Als je angst om te falen, er dom uit te zien of gekwetst te worden je ervan weerhoudt om een sprong te maken, laat je angst alle controle over je leven hebben.

De meesten van ons hebben gelijke hoeveelheden van beide negatieve emoties. Negatieve ervaringen  blijven vastzitten in je hersenen, maar dat betekent niet dat je geen goede ervaringen hebt gehad! Het vergeten van de goede kant van dingen is gewoon een andere manier om te voorkomen dat je zonder angst kunt leven.

We raden je aan om over het leven van anderen te lezen. Door dat te doen kun je beter zien hoe succes bijna altijd ontstaat na mislukte pogingen. Heb vertrouwen dat je kunt leren van je fouten. Geef jezelf toestemming om het te verknoeien. Op deze manier leer je te leven zonder angst. Wellicht ook interessant voor jou

Angstgevoelens zullen nooit verdwijnen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Angstgevoelens zullen nooit verdwijnen

Angstgevoelens kunnen je verlammen of je juist helpen. Lees en leer meer over angst en de invloed die dit op jou kan hebben in dit artikel!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lutz, Catherine (1988). Unnatural Emotions: Everyday Sentiments on a Micronesian Atoll and Their Challenge to Western Theory (en inglés). University of Chicago Press.
  • Marina Torres, José Antonio; López Penas, Marisa (2001). Diccionario de los sentimientos. Anagrama.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.