Faalangst, een psychologische factor bij seksuele stoornissen

Faalangst, een psychologische factor bij seksuele stoornissen

Laatste update: 28 december, 2018

Er zijn veel psychologische factoren waardoor iemand niet langer in staat is om deel te nemen aan een normale seksuele activiteit. In dit artikel zullen we ons focussen op faalangst als de psychologische factor bij seksuele stoornissen. In de omgangstaal treedt faalangst op wanneer jij je te veel zorgen maakt over hoe goed je presteert op vlak van seksuele kwesties.

Faalangst is net als elke andere angst waarmee je geconfronteerd wordt als gevolg van de verwachtingen die je in een specifieke context hebt. Stel je bijvoorbeeld studenten voor die op weg zijn naar een mondeling examen.

Ze hebben hoge verwachtingen. Ze willen de vraagstellers verrassen en het hoogst mogelijke cijfer halen. Als ze dat willen doen, moeten ze perfect zijn. Dat zorgt echter voor zoveel druk op hun presteren dat ze uiteindelijk falen. Als ze zich niet zo hadden laten overweldigen door de hele zaak, zouden ze waarschijnlijk de resultaten behaald hebben die ze wilden.

In seksuele kwesties kan faalangst het vermogen van iemand blokkeren om te genieten van activiteiten die met seks verbonden zijn. Er is ook een breed scala van secundaire kwesties die hiermee gepaard gaan.

Dat zijn onder andere dingen als een lager zelfvertrouwen en zelfs een slechte communicatie met je partner. Dit alles kan tot een seksuele stoornis leiden. Faalangst kan dus een heel belangrijke factor bij seksuele stoornissen zijn.

Wat bedoelen we met angst?

Angst is een universele ervaring die ook deel uitmaakt van de menselijke conditie. Het is een soort alarmsysteem dat we bezitten om onszelf voor bedreigingen te waarschuwen. Het is een emotie die lichamelijke en gedragsmatige veranderingen met zich meebrengt.

Dit gaat ook gepaard met een algemeen gevoel van onbehagen. Eigenlijk heeft angst ons verschillende voordelen te bieden op vlak van aanpassing. We geven je enkele voorbeelden:

  • Angst kan je helpen om je aandacht op een mogelijke bedreiging te focussen.
  • Het bereidt je lichaam voor om de confrontatie met die bedreiging aan te gaan: vechten of vluchten.
  • Dankzij deze effecten kan je de prikkels en de gebeurtenissen onthouden die de angst omgeven die je gevoeld hebt.
  • Dit maakt het ook mogelijk om aangeleerde reacties op die angst toe te passen.
  • Bovendien kan je hierdoor ook enkele van jouw cognitieve patronen veranderen.
Wat is faalangst

In het dagelijks leven zijn er dingen die angst kunnen veroorzaken. Dat is echter niet hetzelfde als de angst die je als een chronische aandoening ervaart. Je angstig voelen voor een examen is eigenlijk iets goed. Anderzijds heb je te maken met een chronisch probleem als de angst uitermate intens is of lang blijft duren.

Faalangst is een vorm van chronische angst. Het is een echte geestelijke aandoening. Het is immers zo intens dat het jou tegenhoudt om werkelijk uit te voeren wat je van plan was. Als jouw angst je tegenhoudt om een vervullend seksleven te hebben, dan heb je te maken met seksuele faalangst. Dit type angst kan dus een bepalende psychologische factor bij seksuele stoornissen zijn.

De seksuele respons en stoornissen die kunnen optreden

Onze biologie is heel bepalend voor de seksuele respons. Toch spelen hierbij ook interpersoonlijke, intrapersoonlijke en culturele omstandigheden een rol. Dit betekent dus dat de seksuele prestatie een mengeling van biologische, socioculturele en psychologische factoren inhoudt. Faalangst is een voorbeeld van een psychologische factor bij seksuele stoornissen.

Zelfs in veel klinische settings kunnen ze de oorsprong van een seksueel probleem niet nauwkeurig bepalen. Als bij jou de diagnose van een seksuele stoornis vastgesteld is, dan vereist het ook dat je eerst andere kwesties uitsluit.

Een niet-seksuele stoornis kan dan een betere verklaring zijn. Het kunnen immers ook de effecten zijn van een stof, een medisch probleem, een belangrijk conflict in je relatie, geweld of andere stressfactoren.

Bezorgdheid is de basis voor faalangst

Seksuele stoornissen

Seksuele stoornissen omvatten dingen als:

  • uitgestelde ejaculatie
  • erectiestoornis
  • orgasmestoornissen bij vrouwen
  • seksuele opwindingsstoornis bij vrouwen
  • genitale bekkenpijn
  • hypo-actieve stoornis van het seksueel verlangen
  • voortijdige ejaculatie.

Je ziet dat de term seksuele stoornis een brede reeks aan verschillende problemen behelst. Ze hebben een belangrijk gemeenschappelijk kenmerk. Er is sprake van een heel opmerkelijke verandering in het vermogen van iemand om op een seksuele manier te reageren of seksueel genot te ervaren. Een bepalende factor bij seksuele stoornissen zowel bij vrouwen als bij mannen kan faalangst zijn.

Faalangst, een psychologische factor bij seksuele stoornissen

Het beste voorbeeld van faalangst bij seks is een erectiestoornis. Volgens Abraham en Porto is het afkomstig van wat zij “angst-opwekkende factoren” noemen. Deze aspecten samen vormen dus de psychologische factor bij seksuele stoornissen. Dit zijn de factoren:

  • De angst om te falen. Dit houdt i dat ze bang zijn dat ze niet goed genoeg zullen presteren bij hun partner.
  • De verplichting om resultaten te behalen. Dit is de behoeft om een consequente erectie te ervaren en een snel herstel.
  • Overdreven altruïsme. Dit heeft te maken met een overdreven bezorgdheid met de bevrediging van hun partner. Ze focussen zich dan onvoldoende om hun eigen seksueel genot.
  • Zelfobservatie. Dit houdt in dat ze naar hun penis kijken om te kijken hoe het reageert. Sommige deskundigen hebben dit “de rol van de toeschouwer” genoemd.

Wanneer een man last heeft van erectieproblemen, dan zullen de eerste problemen die hij heeft om een seksuele activiteit op een bevredigende manier vol te houden, bij toeval optreden. Het is pas daarna dat hij zich zorgen begint te maken over zijn prestatie. Dit veroorzaakt het probleem.

In zijn hoofd kan hij zich dan zorgen maken om bijvoorbeeld de volgende dingen. “Wat als ik mijn penis niet stijf kan houden?” of “Wat als ik mijn partner niet bevredig?” of “Wat zal er gebeuren als ik niet kan penetreren?” Deze bezorgdheden leiden dan tot de aanmaak van stresshormonen als cortisol.

Faalangst bij seksuele stoornissen

Bezorgdheid is de basis voor faalangst

Zorgen laten stresshormonen ontstaan. Die gaan niet samen met de hormonen die een rol spelen bij een seksuele respons. Dit is hoe je vast komt te zitten in een vicieuze cirkel. De man zal hierdoor steeds meer druk voelen om tijdens de seks een erectie te bereiken en de andere persoon te behagen. Als dat het doel is, dan is hij gedoemd te falen.

Anticiperen op zijn volgende seksuele ontmoeting zal hem dezelfde angst bezorgen. Het zal hem herinneren aan al zijn vorige mislukkingen. Bovendien vernietigt deze anticipatie vaak zijn verlangen.

Het kan er ook voor zorgen dat hij alle seksuele activiteit vermijdt. Dat betekent dat hij zelfs elk lichamelijk teken van genegenheid uit de weg gaat, waarvan hij denkt dat het tot een seksuele ontmoeting zal leiden.

De andere persoon kan zich na verloop van tijd minder geliefd, ongewenst of onaantrekkelijk voelen. Ze begrijpen niet dat het volledig vermijden van seks deze persoon helpt om een volgende vernedering te voorkomen.

Het helpt hen namelijk om het gevoel te hebben dat ze meer controle hebben en om zich minder schuldig te voelen omtrent hun “mislukkingen.” Dat is echter niet het antwoord.

Men kan faalangst bij seksuele stoornissen behandelen. Klinisch psychologen hebben veel doeltreffende technieken ontwikkeld om deze stoornissen aan te pakken.

Worstel jij met dit probleem? Dan kan je hulp zoeken bij een gespecialiseerde psycholoog. Die zal je helpen om je probleem op te lossen en jouw seksuele relatie met je partner te verbeteren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.