Hoe kan je je seksleven verbeteren door mindfulness te gebruiken?

Hoe kan je je seksleven verbeteren door mindfulness te gebruiken?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Wat ik jou ga vertellen, is geen geheim. Je seksleven verbeteren is even gemakkelijk als meer aanwezig zijn wanneer je bij elkaar bent. Je kan dit bereiken door middel van mindfulness.

Steeds meer mensen beoefenen mindfulness om stress te verlichten, angstgevoelens en depressie  onder controle te houden, beter te slapen en hun leven en hun omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit zijn enkele voordelen van mindfulness. Het helpt je om je volledig bewust te zijn van het hier en nu. Want het haalt je uit je normale stroom van gedachten. Op die manier kan je van de mensen en de gewaarwordingen genieten die op het huidige moment aanwezig zijn.

Je volledig bewust zijn betekent dat je aanwezig bent in je innerlijke wereld en in de buitenwereld. Je kan mindfulness in veel meer situaties beoefenen dan alleen tijdens meditatie. Dit is ook de reden dat veel therapeuten het aanbevelen. Want het is een manier om je persoonlijke leven, je relaties en zelfs je seksleven te verbeteren.

Mindfulness kan je relaties verbeteren

Ons dagelijks leven leidt ons gemakkelijk af. Negatieve gedachten, stress, onzekerheid en andere problemen verhinderen ons om van momenten van ontspanning en van de tijd met anderen te genieten. We vergeten te voelen. Het resultaat is dat veel relaties achteruitgaan omdat mensen met hun partner samen zijn zonder echt aanwezig te zijn. Dit tast alle aspecten van de relatie aan, dus ook de seks.

Seks is een belangrijk onderdeel van romantische relaties. Maar de magie is vaak verbroken wanneer partners overgaan tot deze intieme daad zonder genoeg aandacht te schenken om er echt van te genieten. Want wanneer je geest afdwaalt, dan kan je niet echt van het moment genieten. Dit kan ervoor zorgen dat je partner denkt dat je niet oplet, dat je niet genoeg betrokken bent en/ of dat je je interesse in hem of haar verliest (en dan niet alleen op het seksuele vlak).

Je seksleven

Mindfulness zal je leren om bewust en aanwezig te zijn. Maar het zal je ook leren om echt alles dat om je heen gebeurt, op te merken en ervan te genieten. Dit zal de gedeelde ervaring vergroten en de lichamelijk en emotionele beleving naar een spiritueel niveau verheffen.

Door volledig aanwezig te zijn tijdens de seks zal je je partner tonen dat je naar hem luistert en op hem gefocust bent. Je laat ook zien dat er op dat moment niets anders is dan jij en hem. Dit zal niet alleen de ervaring veel bevredigender maken. Maar het zal jullie ook helpen om vertrouwen op te bouwen en de intimiteit op lange termijn te verbeteren.

Bovendien kan mindfulness mensen helpen die met seksuele problemen kampen. Hiertoe behoren problemen die te maken hebben met faalangst. Dan wordt de persoon een gevangene van zijn eigen angsten waardoor het onmogelijk wordt om zich op het voelen te concentreren en op wat hij op het moment zelf doet.

Bewuste seks, bewuste liefde

We zijn het te veel gewend om tijdens de seks minder bewust te zijn. Te vaak laten we het gepaard gaan met alcohol, vermijdingsgedrag en fantasie. We leggen ook te veel nadruk op individueel genot en vergeten dat het voldoening geven aan onze partner ons kan helpen om onze eigen bevrediging te verkrijgen.

Bewuste seks moedigt ons aan om stil te staan en te kijken naar het moment als een diepgaande uitwisseling van emoties en zintuiglijke gewaarwordingen. Door zowel aan je eigen hart en lichaam als dat van je partner aandacht te schenken zal je kunnen ontdekken dat de opwinding slechts het begin is. Meditatie kan de seks omvormen tot een buitengewone en intens genotvolle ervaring.

“Terwijl je de hand van je vrouw of je man vasthoudt, waarom dan niet in stilte zitten? Waarom je ogen niet sluiten en voelen? Voel de aanwezigheid van de ander, ga binnen in de aanwezigheid van de ander, laat de aanwezigheid van de ander bij jou binnen; tril samen, wieg samen; als een geweldige energie bezit van je neemt, dans samen – en je zal zulke orgastische hoogtepunten van vreugde bereiken zoals je nog nooit gekend hebt. Deze orgastische pieken hebben niets met seks te maken, ze hebben eigenlijk veel met stilte te maken.

En als je er ook in slaagt om in je seksleven meditatief te worden, als je ook stil kan zijn terwijl je de liefde bedrijft, in een soort dans, dan zal je verrast zijn. Je hebt een ingebouwd proces dat je naar de verste kust brengt.”

-Osho-

Met mindfulness je seksleven verbeteren

Het beoefenen van mindfulness in je persoonlijk leven zal je helpen om je seksleven te verbeteren, vooral als je partner het ook doet. Maar ongeacht of je al of niet mindfulness beoefent, we geven je hier enkele sleuteladviezen die je in je dagelijks leven met je partner kan toepassen.

Zoen op een bewuste manier

Herinner je je eerste kus? Herinner je de eerste keer dat je met je huidige partner gezoend hebt? Hoe vaak heb je gedroomd dat de magie van de beginperiode zou terugkomen? Wel, het kan als je al je energie richt op elke kus.

Je seksleven

Focus op het hier en nu met je partner

Het maakt niet uit wat er vroeger gebeurd is of wat er nog moet komen. Richt al je aandacht op het huidige moment, op jou en je partner. Er is niemand of niets anders, er was nooit iemand of iets anders en er zal nooit iemand of iets anders zijn. Er is geen haast. Onderzoek elk moment, elke gewaarwording voluit.

Wees bewust van elkaar

Kijk elkaar in de ogen en zie elkaar op een intense manier zodat jullie tot een spirituele seksuele eenheid kunnen komen.

Voel elkaars energie

Visualiseer tijdens de climax een lichtbol die uit jou ontspringt. De lichtbol ontstaat aan de basis van je wervelkolom en groeit naar buiten toe. Beeld je dan in dat jullie langs je hart en je geest samensmelten in de lichtbol. Laat je gedachten oplossen in de lichtstraal. Laat het gedeelde genot stromen zodat jullie twee één worden.

“Onthoud dat de beste relatie een relatie is waarin je liefde voor elkaar je behoefte aan elkaar overstijgt.”

-Dalai Lama-

Verminder je stressniveau

Je stressniveau verminderen is de sleutel om je seksleven te verbeteren omdat het je toelaat om meer aanwezig te zijn. Mindfulness beoefenen zal je een nieuw perspectief bieden op hoe je gedachten door je geest stromen. Op die manier zal de kans groter zijn dat je het herkent en verijdelt, op momenten dat je afgeleid bent.

Want regelmatig mediteren kan de niveaus van cortisol, of het stresshormoon, in de hersenen verminderen. In evolutietermen wordt cortisol vrijgemaakt als een deel van de “vecht of vlucht”-reactie. Het stuurt bloed naar de delen van het lichaam die nuttig zijn om te vechten of te vluchten, zoals de spieren. Het neemt het bloed weg van andere organen zoals de genitaliën. Op die manier laat cortisol het libido dalen. Als je dus de cortisolniveaus vermindert, kan je je libido laten stijgen.

Dit zijn slechts enkele redenen waarom mindfulness een belangrijke rol kan spelen in je seksleven en het kan verbeteren. En als het je seksleven verbetert, dan zal het waarschijnlijk je relatie in het algemeen verbeteren. Wellicht ook interessant voor jou

Tien tips voor een spannender seksleven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Tien tips voor een spannender seksleven

Seks speelt een belangrijke rol in ons leven, vooral binnen relaties. Als je je seksleven dus zo spannend mogelijk wilt houden, lees dan vooral dit...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.