5 natuurlijke remedies tegen depressie

5 natuurlijke remedies tegen depressie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 01 mei, 2018

Veel mensen denken dat het innemen van pillen de enige manier is om depressie te behandelen. We denken dat medicatie een automatische verandering in onze stemming garandeert en ons beter maakt.

Maar dat is niet helemaal waar. Zelfs al kan sommige medicatie helpen bij de symptomen, ze pakken het echte probleem waarschijnlijk niet aan. In sommige gevallen zijn ze erg hard nodig en nuttig op de korte termijn. Maar enkele onderzoeken twijfelen aan hun effectiviteit op de lange termijn. Sommige vermoeden dat ze na vijf jaar een occasionele depressie chronisch maken.

“Je emoties zouden je niet moeten verlammen. Ze zouden niet defensief moeten zijn. Ze zouden je niet moeten weerhouden van te zijn wie je kunt zijn’
– Wayne W. Dyer –

En laten we ook niet vergeten dat enkele van deze medicatie negatieve bijwerkingen hebben. Soms zijn ze erg serieus. Het klopt, er zijn momenten waarop we medicatie wel degelijk nodig hebben. Maar we zouden altijd ernaar moeten streven om het zo snel mogelijk weer te stoppen.

Er is ook goed nieuws! We kunnen natuurlijke remedies gebruiken tegen depressie gebruiken. Hier zijn vijf goede, natuurlijke manieren om ons humeur te verbeteren.

5 natuurlijke remedies tegen depressie

1. Goed eten

Het eten dat we in ons lichaam stoppen heeft de mogelijkheid om ons humeur te verbeteren of te verslechteren. Een persoon in een depressieve staat heeft een dieet nodig dat rijk is aan bepaalde vitamines en mineralen. Eet voedsel met de volgende voedingsstoffen:

Goed eten met voldoende fruit
  • Vitamine C en D. Je vindt deze vitamines onder andere in citrusvruchten, broccoli, meloen, groene pepers, vis, eieren en melk.
  • IJzer en zink. Je vindt het in rood vlees, vis, schelpdieren, eigeel, chocolade, pinda’s, worst, boter, etc.
  • Foliumzuur. Je kunt het vinden in groentes, citrusvruchten, bonen, tarwe en melk.
  • Omega 3-vetzuren. Over het algemeen vind je het in vette vissoorten.
  • Selenium. Eet linzen, erwten, pinda’s, pindakaas en andere noten.

Gezond eten zal niet direct leiden tot resultaat, maar met een beetje geduld zal het niet lang duren voordat je het effect begint te voelen. Onthoud ook dat deze voedingsmiddelen op zichzelf een depressie niet zullen genezen. Maar voeding is erg krachtig.

2. Sporten is erg goed tegen een depressie

Er zijn enorm veel onderzoeken die laten zien hoe sport een beslissende rol speelt wat betreft de gemoedstoestand. Er zijn zelfs mensen die beweren dat sport net zo krachtig kan zijn als antidepressiva.

Sport verhoogt onze dopamine- en serotonine-levels. Dit resulteert in een gevoel van welzijn, evenals in meer kalmte, zelfvertrouwen en een beter humeur. We hoeven echter niet de proffesionele atleet uit te hangen.

Het belangrijkste is om regelmatig wat fysieke beweging te krijgen. Dit is al genoeg om hiervan te profiteren.

3. Kalmerende kruiden

Hypericum, ook wel Sint-janskruid, heeft zichzelf bewezen als goed hulpmiddel. Het beste ervan is dat het niet de bijwerkingen heeft die synthetische medicijnen wel hebben. De positieve effecten op depressie zijn geëvalueerd door verschillende doktoren in Duitsland.

Kalmerende kruiden

Het is erg makkelijk te maken. Alles wat je hoeft te doen is een thee te trekken van de gedroogde bladeren van de plant. Je kunt het in de apotheek of bij de kruidenier vinden. De normale dosis bij een depressie is een half kopje, twee keer per dag. Raadpleeg wel eerst een arts als je tegelijkertijd andere medicatie  inneemt. Er zouden interacties kunnen zijn tussen beiden.

4. Zonlicht en natuur

Zonlicht heeft een enorme invloed op onze gezondheid en ons humeur. Ten eerste geeft de zon ons vitamine D. Daarbij komt dat het is bewezen dat duisternis de productie van melatonine laat toenemen. Dit veroorzaakt een gevoel van moeheid en een verminderd cognitief functioneren.

Er is ook bewezen dat een gebrek aan zonlicht de productie van serotonine verhindert. Serotonine is het stofje dat indirect ons humeur beïnvloedt. Dus hoge levels aan melatonine en lage levels aan serotonine is geen goede combinatie voor ons humeur. Het is dus ook een slechte combinatie wat betreft depressie. Zonlicht is een gratis en natuurlijke antidepressivum waar we slim gebruik van zouden moeten maken.

5. Massage

De massage is een eeuwenoude techniek die vaak wordt gebruikt in de Oosterse wereld. Dit is een van de natuurlijke remedies die je ook toepassen kunt naast je medicatie. Om te beginnen reduceert een massage spierspanning en werkt het ontspannend. Dit helpt om onze gemoedstoestand te verbeteren en ons energie te geven. Een massage is een van de beste remedies tegen depressie.

Massage

Al deze natuurlijke remedies tegen depressies zijn effectief. En het beste ervan is dat ze niet alleen de symptomen reduceren, maar ze verbeteren zelfs onze kwaliteit van leven en ondersteunen een goede gezondheid. Nog beter: ze hebben geen negatieve bijwerkingen en als we ze volhouden, zullen we snel resultaat zien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.