Emotionele strelingen zijn het beste voedsel voor de ziel

Emotionele strelingen zijn het beste voedsel voor de ziel

Laatste update: 04 oktober, 2017

De kunst van emotionele strelingen gaat verder dan simpel lichamelijk contact. Het impliceert het strelen van de ziel door middel van een blik, het betekent met een tedere stem zeggen tegen een kind: ‘Ik ben trots op jou’. Het is een ‘Ik denk aan je, ik respecteer je en hou van je’. Deze strelingen zijn de muziek die onze emotionele hersenen de lucht geeft die nodig is om te leren hoe we een andere persoon kunnen waarderen.

Eric Berme is een psychiater en de ontwikkelaar van de transactieanalyse. Hij definieerde emotionele strelingen als de basiseenheden van erkenning die vooral gericht zijn op het stimuleren van personen. We hebben het over een soort transactie. Een wijze van uitwisseling waarbij een soort taal wordt gebruikt die als authentiek voedsel voor dat delicate psycho-emotionele universum fungeert, dat ons definieert en ons in leven houdt.

“En ik heb de beslissing genomen dat als littekens leren, strelingen dat ook doen.”
-Mario Benedetti-

Het maakt niet uit hoe streng we onze onafhankelijkheid verdedigen, of hoeveel plezier we af en toe ervaren door even alleen te zijn, mensen zijn sociaal van aard. Om te kunnen overleven, om gelukkig te zijn en zekerheid te hebben, hebben we dit soort stimulans nodig: emotionele strelingen. Echter, en hier is waar het echte probleem ligt, tot op heden blijven we nederige leerlingen van de emotionele wereld.

Zoals we al weten, zijn er mensen die bezuinigen op de energie en wilskracht die nodig zijn voor wederkerigheid. Er zijn ook mensen die om welke reden dan ook denken dat ze het niet waard zijn om ze te ontvangen. En er zijn veel mensen die getraind zijn in het uitdelen van negatieve emotionele strelingen, die van sarcasme, minachting en onverschilligheid.

Dezelfde strelingen die een kind ontvangt wanneer hij niet door zijn ouders wordt verzorgd of gewaardeerd. Hetzelfde soort dat iemand voelt als hij geen liefde krijgt van zijn partner. Het is een onderwerp met veel nuances, waarin we ons vandaag met jou willen verdiepen.

Een Sprankelend Licht Dat Mensen Aan Elkaar Over Geven

Emotionele strelingen staan op de Rode lijst

Liefde, net als respect, heeft geen lichamelijk contact nodig om te worden getoond of gevalideerd. Emotionele strelingen kunnen ook op de werkplek worden gegeven, bijvoorbeeld wanneer een manager vertrouwen toont in zijn werknemers. Hij versterkt of waardeert ze met woorden van bewondering, respect en dankbaarheid. Zoals Berne heeft gezegd, zijn dit soort daden de basiseenheid van elke maatschappelijke daad, waarvan ieder van ons zou moeten weten hoe je deze toepast.

“Het onderwijzen van de geest zonder het hart te onderwijzen, is helemaal geen onderwijzen.”
-Aristoteles-

Hoe groter het repertoire van emotionele strelingen dat wij anderen bieden en dat we op hun beurt van hen ontvangen, hoe rijker en meer bekwaam we met elkaar zullen samenleven. Maar in deze samenleving, die geïndoctrineerd is door de moderne kennis, verliezen we het contact met ons vermogen om ons met een eenvoudige blik te verbinden met anderen. We kunnen niet meer steunen op verbale versterking of op het juiste moment een eerlijk antwoord geven. Nu zijn emoticons onze grootste versterkingen tijdens conversaties, waar we soms te veel op vertrouwen.

We moeten een emotionele taal kunnen ontwikkelen om erkenning, wederkerigheid, empathie en respect te tonen. Kinderen hebben bijvoorbeeld niet alleen de emotionele strelingen van hun familie nodig. School en hun opvoeders zouden ook intuïtief moeten zijn als het gaat om het laten zien van dit soort versterkingen, die veel voorkomende gevoelens zoals frustratie, eenzaamheid of onzekerheid tegenhouden.

Ook moeten organisaties en bedrijven in staat zijn om een gunstiger klimaat van erkenning en waarde voor hun werknemers te creëren, want uiteindelijk zal dat hun creativiteit en productiviteit aanmoedigen.

Man Die Zijn Hoofd Tegen Het Hoofd Van Een Paard Aanhoudt Als Voorbeeld Van Emotionele Strelingen

Jezelf strelen, anderen strelen

Emotionele strelingen zouden tussen mensen moeten stromen als een warm briesje op een heerlijke zomermiddag. In rust, verlichting biedend aan degene die het nodig heeft, degene die gevallen is overeind helpend en een glimlach toverend op de gezichten van mensen die nog niet lang geleden alleen bitterheid voelden.

Claude Steiner, auteur van het bekende boek ‘Emotioneel Onderwijs’, behandelde een aspect dat de moeite waard is om in gedachten te houden. Er zijn mensen die niet weten hoe ze emotionele strelingen kunnen geven. Verder zijn er ook mensen die gewoonweg geloven dat ze het niet verdienen. Dit zijn mensen die op een gegeven moment, en om welke reden dan ook, zichzelf niet meer strelen. Dat wil zeggen, ze hielden op zichzelf te waarderen, hielden op met het voeden van hun zelfbeeld.

Dit soort gedrag past in wat bekend staat als de wet van schaarste. Dat wil zeggen: vraag niet om positieve strelingen en verwerp geen negatieve strelen. In werkelijkheid zouden we allemaal in een tegenovergestelde wereld moeten leven, een wereld die wordt geregeerd door ‘de wet van overvloed’:

 • Bied positieve strelingen aan.
 • Aanvaard ze ook.
 • Wees in staat om te vragen om positieve strelingen.
 • Wees in staat om negatieve strelingen te weigeren.

Weten hoe emotionele strelingen in de praktijk kunnen worden gebracht

Emotionele strelingen bestaan vooral uit het vakmanschap van waardering. Wanneer je iemand waardeert, laar je zien dat hij belangrijk voor je is.

Die versterking die door een compliment, een bedankje of zelfs door troost wordt geuit, bevordert de validatie van het zelfbeeld van die persoon. Het is ook gunstig voor zijn medewerking in de maatschappij. Daarom winnen we allemaal.

Vlinders Die Uit Een Potje Vliegen

Echter, en dit is goed om te weten, emotionele strelingen hebben ook een duistere kant. Hier praten we niet meer over kunst, maar in plaats daarvan hebben we het over agressie. Het zou worden geuit door middel van de volgende daden:

 • Emotionele strelingen gebruiken als een vorm van psychologische manipulatie.
 • Hypocrisie gebruiken als hulpmiddel om macht uit te oefenen of om een ​​bepaald doel te bereiken.

Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want de meeste mensen vertonen veel meer positief gedrag dan negatief gedrag. Omdat dit uiteindelijk de manier is waarop een soort overleeft: liefde, tederheid, aandacht, overweging… Het is altijd goed om te onthouden wat de principes en voordelen van emotionele strelingen zijn:

 • Emotionele strelingen kunnen op elk moment, plaats of tijd worden aangeboden.
 • Ze zijn goedkoop, makkelijk te geven en produceren geweldige bijwerkingen.
 • Ze staan boven sociale klassen, leeftijd, geslacht en ras. Het is een universele munt.
 • Ze zijn het beste middel tegen angst, frustratie, twijfel en ieder ander mentaal probleem.
 • Emotionele strelingen bevorderen een goede mentale en emotionele gezondheid en welzijn. Zonder twijfel kunnen we zeggen dat dit het beste voedsel is voor de ziel.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.