Zo kun je onafhankelijk zijn

Zo kun je onafhankelijk zijn

Laatste update: 04 juni, 2017

Er zijn veel mensen die denken dat ‘onafhankelijk zijn’ gelijk staat aan genoeg geld hebben om onszelf van het nodige te voorzien. Anderen zeggen dat onafhankelijkheid wordt verkregen wanneer iemand in staat is keuzes te maken zonder hierbij de toestemming van anderen nodig te hebben.

Beide definities zijn correct, maar kunnen gecombineerd worden met iets dat nog beter past bij wat het werkelijk inhoudt om ‘onafhankelijk te zijn’.

Veel geld verdienen (of genoeg om te overleven althans) is soms gerelateerd aan noodzaak en niet per se aan wil. Daarbij komt dat autonomie verder zou moeten gaan dan het saldo op onze bankrekening en het aantal briefjes in onze portemonnee. Als je je rekeningen kunt betalen, gefeliciteerd! Maar dat is niet het enige dat je nodig hebt om volledig onafhankelijk te zijn.

Autonomie is namelijk veel meer gerelateerd aan het vermogen om je leven te controleren: weten waar je heen wilt, niet op anderen wachten tot zij je vertellen wat je moet doen etc. Onafhankelijkheid heeft tevens te maken met iemands vermogen om de dingen op te lossen, om doelen na te streven en verlangens te vervullen, om de eigen taken zonder hulp van anderen te voltooien, om een toekomst te visualiseren, etc.

Heb jij een bepaalde fase in je leven bereikt waarin je niet weet of je nu werkelijk onafhankelijk bent of niet, of zou je jezelf het liefst enigszins losmaken van de mensen om je heen, dan is het nu een goed moment om eens wat aandacht te besteden aan de aspecten die ons als persoon autonoom maken.

Hoe kan ik onafhankelijker zijn?

Om de autonomie te bereiken die je wenst te bereiken en om niet langer van iets of iemand afhankelijk te zijn, zou het goed zijn om:

  • Beter voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk en mentaal, als emotioneel. Als je jezelf niet respecteert, dan zal het onmogelijk voor je zijn om ten volle van het leven te genieten. Dat wil zeggen, als jouw lichaam en geest niet in goede vorm zijn, zul je vatbaarder zijn voor ziekte, een slecht humeur, en zul je, vooral, veel meer moeite hebben om op je eigen benen te staan.
  • Gedisciplineerd te zijn. Om effectief met situaties om te kunnen gaan, hebben we orde en regelmaat nodig. Je zou jezelf niet moeten laten meeslepen door emoties. Laat jezelf in plaats hiervan leiden door de pure wilskracht die nodig is om elke situatie aan te kunnen.
  • In jezelf te geloven. Dit is een fundamentele stap naar onafhankelijkheid. Als jij gelooft in je eigen kunnen, je vaardigheden en deugden, dan zal het makkelijker voor je zijn om de weg af te leggen die tot het verwezenlijken van je dromen leidt.
  • De ‘smaak’ van het leven te pakken te krijgen. Mensen die hun geluk laten afhangen van andere mensen kennen de voordelen van het leven niet. De beslissingen die ze nemen hebben altijd iets te maken met anderen, in plaats van met zichzelf. Hoewel onafhankelijk zijn niet betekent dat je egoïstisch moet zijn, zou het misschien een goed idee zijn om te beginnen om meer aandacht te besteden aan je eigen gevoelens en om te proberen om uit elk moment iets waardevols te halen.
  • Het glas halfvol te zien. Een van de eigenschappen die alle onafhankelijke mensen moeten hebben is optimisme. Dit betekent dat we ons ervan bewust moeten zijn dat het leven mooi is zelfs al gaan de dingen niet goed, maar ook dat we in staat zijn om het geluk in de kleine, dagelijkse dingen te vinden.

Kortom, het zijn miljoenen zandkorrels die uiteindelijk samen het strand zullen vormen. Hetzelfde concept is van toepassing op onze levensgebeurtenissen en bezittingen.

Wees dankbaarder voor wat je hebt, en verspil geen tijd en energie die je niet hebt door erover te klagen.
Onafhankelijk Zijn

Onafhankelijk zijn betekent dat, ook al kan het soms behulpzaam zijn om de meningen van anderen in overweging te nemen, jij de kapitein bent van jouw leven. Niemand zal je kunnen aanmoedigen als jij dit zelf niet doet. Ga op zoek naar een methode van zelfmotivatie die effectief is voor jou.

Onthoud dat om de onafhankelijkheid te vinden waarnaar je zo verlangt, het noodzakelijk is dat je in jezelf gelooft, dat je verbetert als mens, groeit en erachter komt wat je mist. Niemand gaat iets voor jou doen.

Tot slot vraag ik je om deze woorden van Michel de Montaigne eens in je op te nemen:

“Het beste wat er is, is in staat zijn om tot jezelf te behoren.”


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.