Dankbaarheid verandert levens

Dankbaarheid verandert levens

Laatste update: 17 december, 2016

Hoe vaak heb je vandaag geklaagd? Het onderwerp doet er niet toe, het gaat erom of je hebt geklaagd. Heb je wel eens gedacht dat je misschien wel meer hebt dan jij erkent en waardeert? Dankbaarheid is een gave die we onszelf aanleren wanneer we inzien hoe rijk we eigenlijk zijn.

Dankbaarheid stelt ons in staat om aan zekerheid te winnen wanneer het lijkt alsof we niets hebben. Het geeft ook rust wanneer je in staat bent om te zien wie je in je leven hebt, ook al lijkt het alsof je er helemaal alleen voor staat. Dankbaarheid verandert je leven als je het de kans geeft jou te laten zien wat je hebt.

Je kunt zoeken naar dat wat je wil zonder druk te voelen

Hoe vaak heb je gedroomd van een beter leven en vervolgens gekeken naar wat je hebt en je rot gevoeld? Dit gebeurt omdat je niet dankbaar bent voor wat je hebt. Dankbaarheid stelt je in staat om jezelf door de doelen die je voor jezelf stelt heen te werken, al genietend van wat je vandaag bent en hebt.

Blijdschap

Dankbaarheid maakt het makkelijker voor je om je tevreden te voelen en van je successen te genieten. Een gebrek aan dankbaarheid daarentegen kan ervoor zorgen dat je je net een hamster voelt, al ronddraaiend in het looprad van het leven, zonder geluk.

Dankbaarheid geeft je meer redenen om gelukkig te zijn

Wanneer je stil gaat staan bij de positieve dingen in je leven, zul je je bewuster zijn van wat je hebt. Je hebt vast mensen gekend bij wie de dingen altijd voor de wind lijken te gaan. Ze praten vaak over de dingen die hen gelukkig maken en waar ze dankbaar voor zijn.

Ga voordat je denkt dat deze mensen geen problemen hebben eerst eens na waar ze hun aandacht op richten. En hoe zit dit bij jou? Als je meer tijd besteedt aan het kijken naar negatieve situaties, dan is dit precies wat je zult zien. Je kunt nog zo’n leuke dag voor de boeg hebben, gezellig met je beste vrienden en alsnog zul je niet zien hoe goed je het hebt.

Als je het gevoel hebt alsof alles je op dit moment tegenzit of alsof niets zin lijkt te hebben, haal dan diep adem en probeer twee dingen te bedenken waarvoor je dankbaar zou moeten zijn. Je zult zien dat deze dingen zich beetje bij beetje zullen vermenigvuldigen.

Dankbaarheid maakt je gelukkig

Als je je leven lang blijft denken dat de dingen beter zouden gaan als je een andere baan had of ergens anders woonde, dan zal het onmogelijk voor je zijn om gelukkig te zijn. Het is volkomen normaal om nieuwe doelen voor jezelf te stellen, zolang het maar geen dekmantels zijn voor negativiteit.

Wees dankbaar voor wat je hebt. Als jouw baan bijvoorbeeld totaal niet is wat jij ervan verwacht, wees dan alsnog dankbaar dat je de baan hebt en niet werkloos bent. Je kunt op zoek gaan naar een beter alternatief, maar je zult tenminste meer vrede hebben en gelukkiger zijn met wat je aan het doen bent.

Toon dankbaarheid door middel van je daden

Het doet ons goed om met mensen te praten en soms doen we het zelfs te veel. Je kunt zeggen dat je je ouders dankbaar bent voor het leven dat ze je gegeven hebben, maar hen een bezoekje brengen wanneer je maar kunt zal dit pas echt laten zien.

Het maakt niet uit wat je zegt, maar hoe je het laat zien. Als je me niet gelooft, denk dan eens aan de dingen die het belangrijkst zijn voor jou. Je zult het vast met mee eens zijn dat daden veel meer zeggen dan woorden.

Harten

Dankbaarheid stelt je in staat om te vergeven

Ons leven zit vol relaties en momenten die niet altijd even plezierig zijn. Soms moeten we afstand nemen van giftige mensen zodat we een goed leven en een goede emotionele gezondheid kunnen hebben. Wees in plaats van jezelf op boze wijze af te zonderen dankbaar dat ze aan je zijde stonden en dat ze je iets geleerd hebben.

Dankbaarheid werkt hier als een deur. Hoe meer je in staat bent om dankbaar te zijn, hoe beter je de wond zult kunnen dichten, hoe beter je zult kunnen vergeten en vergeven. Begin simpelweg dankbaar te zijn en je zult het jezelf bewijzen.

Wees zowel in goede als in slechte tijden dankbaar

Je kunt niet alleen in goede tijden dankbaar zijn en hopen dat de slechte tijden zullen verdwijnen. Zie deze negatieve ervaringen en mensen als een weg naar verbetering. Beide geven je motivatie, kennis en redenen om door te gaan met datgene waar je dankbaar voor zou moeten zijn.

“Dankbaarheid is als die oosterse drank die alleen in gouden potten bewaard wordt: het parfumeert grootse zielen en verbittert de kleinzieligen.”
-Jules Sandeau-

In eerste instantie kan het moeilijk lijken om dankbaar te zijn voor de dingen die je pijn gedaan hebben, maar je mag niet vergeten dat dit bij het leven en het groeien hoort. Begin dankbaar te zijn en je zult de resultaten zien… Waag het erop!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.